16 / 04 / 2024

Kazım Şimşek: Halk GYO en büyük üç GYO'dan biri olmayı hedefliyor!

 Kazım Şimşek: Halk GYO en büyük üç GYO'dan biri olmayı hedefliyor!

Halk GYO, önümüzdeki 3-4 yıl içinde, 3,5 milyar TL portföy büyüklüğüyle Türkiye'nin en büyük üçüncü gayrimenkul yatırım ortaklığı şirketi olmayı hedefliyor. Bu hedefte İstanbul Finans Merkezi projesi önemli paya sahip.



Halk GYO, önümüzdeki 3-4 yıl içinde, 3,5 milyar TL portföy büyüklüğüyle Türkiye'nin en büyük üçüncü gayrimenkul yatırım ortalığı şirketi olmayı hedefliyor. Bu hedefte İstanbul Finans Merkezi projesi önemli paya sahip. 


Halk GYO Genel Müdürü Kazım Şimşek, kira getirişi olan gayrimenkuller ve konut projeleriyle şirketin önemli bir potansiyeli olduğunu söylüyor. Kazım Şimşek ile konuştuk. Yine, analistlerden şirketle ilgili değerlendirmeler aldık. Projeler değerlendikçe bir kısmının kâra yansıyacağını bir kısmının da portföyü büyüteceğini söyleyen Şimşek, şirketin projeleriyle önemli bir potansiyelinin olduğunu kaydediyor. Halk GYO'nun portföyü incelendiğinde en önemli varlığını, 517,2 milyon TL ekspertiz değeriyle İstanbul Finans Merkezi (ÎFM) arazisi ve projesi oluşturuyor. Halk GYO, ÎFM'yi Türkiye'de son yılların en dikkat çeken sektörlerinin başında gayrimenkul geliyor. Borsada gayrimenkul sektörüne yatırım yapma adına izlenen şirketler ise gayrimenkul yatırım ortaklığı şirketleri. Bu şirketler, arazi, kira getirişi olan gayrimenkuller, projeler ve nakit değerlerden oluşan portföylere sahip olabiliyor. Son dönemin sektörde dikkat çeken şirketlerinden biri, Halkbank iştiraki olan Halk Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (Halk GYO). 2010'da kurulan ve Şubat 2013'te 1,30 TL fiyattan yüzde 28'i halka arz edilen Halk GYO, hisse performansı açısından yatırımcısını çok fazla memnun edemedi. Halka arzdan sonra bu fiyatı bir daha yakalayamayan hisse geçen haftayı 1,11 TL'den kapattı. Hisse tarafında yaşanan bu olumsuz performansa rağmen, şirket, son dönemde projeleriyle adından söz ettirmeye başladı. Bu projeler şekillendikçe şirket daha da değer kazanacak bir yapıya sahip. 


İSTANBUL FİNANS MERKEZİ 

Hem yeni projelerini, hem de halka arzdan bu yana yatırımcısını çok fazla memnun edemeyen borsa perfonnansını Halk GYO Genel Müdürü şirkete lig atlatacak proje olarak görüyor. Harfiyatı büyük ölçüde tamamlanan bu projede, ikisi kule olmak üzere beş bina var. İnşaata başlandıktan sonra 2-3 yıl içinde bitirilmesi hedefleniyor. Proje ile Halkbank, Vakıfbank ve Ziraat Bankası ile BDDK ve SPK gibi kurumlar tek merkezde toplanacak. 240 bin metrekare inşaat alanının 80 binini Halkbank kiralayacak. Kazım Şimşek, bankanın şu anda kirada olduğu Halkbank Finans Kule'nin ise zamanı geldiğinde farklı şekilde değerlendirileceğini kaydediyor. Yine Şimşek, "Proje bittiğinde 2 milyar TL'yi bulabilecek bir değer ortaya çıkacak ve bu proje Halk GYO'nun portföyünde yüzde 60 pay alacak. Toplam portföy büyüklüğünde de 3,5 milyar TL'ye ulaşmayı ve böylece sektörde en büyük üç şirket arasında olmayı istiyoruz" diyor. 


OTEL YAPACAK

Halk GYO'nun portföyünde ekspertiz değeri 438,4 milyon TL olan ve yaklaşık 30 milyon TL yıllık kira getirişi olan 21 adet bina bulunuyor. Bunlar ağırlıklı olarak İstanbul'da yer alıyor ve çoğunlukla da Halk Bankası tarafından kiralanmış durumda. Bu binalar arasında dikkat çekenleri, İstanbul Ataşehirdeki Halkbank Finans Kule (166,2 milyon TL), İstanbul Salıpazarı binası ve İstanbul Karaköy'deki tarihi Halkbank binası oluşturuyor. Kazım Şimşek, şirketin portföyünde bulunan gayrimenkulleri en iyi şekilde değerlendirme niyetinde olduklarını, bu kapsamda Karaköy ve Salıpazan'ndaki binaları, bölgenin gelişen yapısını da dikkate alarak, otele çevirmeyi düşündüklerini kaydediyor. "Bunu kısa-orta vadede yapmak istiyoruz ama konuyla ilgili henüz otel markası netleşmedi" diyen Kazım Şimşek.  İzmir  Kordon'daki binayı da 2015 yılı içinde satma niyetinde olduklarını, teklifler geldiğini ifade ediyor. Halk GYO'nun gayrimenkul projeleri arasında yer alan iki varlık, şirketin 2015 yılında yıllık kira gelirini 50 milyon TL seviyelerine taşıyacak. Bunlardan ilki İstanbul 4. Levent'teki Dedeman Park Levent Oteli Projesi (bittiğinde yaklaşık 150 milyon TL değeri olacak), ikincisi ise Kocaeli Şekerpınar'da Halkbank'a kiralanacak banka operasyon merkezi projesi. 



KONUT PROJELERİ 

Halk GYO'nun projeleri arasında konut da bulunuyor. Şirketin ilk konut projesi Referans Bakırköy'de 254 konut ve 70 dükkan var. Bu proje tapu devir aşamasına geldi. Toplam 168 bölüm, 129 milyon TL'ye satıldı. Bunlardan tapu devri olan 26 bağımsız bölümden 23,5 milyon TL, bilançoya yansıtıldı. Bu yıl Referans Bakırköy projesi bilançoya kâr olarak önemli ölçüde yansımaya başlayacak. Kazım Şimşek, bu projenin önemli katkısıyla 2013'te 30 milyon TL olan net kârı 2014'te yüzde 100 artırma hedeflerinin olduğunu kaydediyor. Şirketin ikinci konut projesi ise 103 bağımsız bölümden oluşan Eskişehir Panaroma Plus. Yüzde 30 civannda satışı yapılan projenin inşaatı altı ay içinde bitirilecek. Proje bitince toplam büyüklük 60 milyon TL olacak. 



HEDEF SANCAKTEPE

Halk GYO'nun son projesi ise Sancaktepe'de yer alıyor. Halk GYO, Vakıf GYO ile eşit ortalık şeklinde bir şirket kurarak, Sancaktepe'de 110 milyon TL'ye alınan 98 dönüm arazi üzerine bin 200 adetlik konut projesi yapacak. Arazinin 160 milyon TL ekspertiz değeri var. Proje bittiğinde toplam büyüklük ise 500 milyon TL'ye ulaşacak. Hem ticari hem de konut tarafına yeni projelerin olacağını söyleyen Kazım Şimşek, "Hem portföy büyüklüğünü hem de kârlılığı istikrarlı olarak artırmak istiyoruz. Bunun için her yıl bir ya da iki proje hayata geçireceğiz. Kentsel dönüşümle yakından ilgileniyonız " diyor. Şimşek, elde edilecek kârlılığı da temettü olarak yatırımcılarla paylaşacaklarını, kârın en az yüzde 50'sini temettü olarak dağıtma politikalarının olduğunu sözlerine ekliyor. 


Ekonomist 


Geri Dön