29 / 03 / 2024

Kazlıçeşme ve Ataköy, silüet plan tadilatından muaf tutuldu!

Kazlıçeşme ve Ataköy, silüet plan tadilatından muaf tutuldu!

İBB'nin askıya çıkarmak üzere Bağcılar Belediyesi'ne gönderdiği İSTOÇ 1/1000 ölçekli imar planına eklenen Silüeti Etkileyen Alanlarda Olumsuz Yapılaşma Koşullarının Engellenmesi'ne yönelik genel plan notu tadilatında Kazlıçeşme ve Ataköy hariç tutuldu.



Kazlıçeşme ve Ataköy, silüet plan tadilatından muaf tutuldu!


Astay Gayrimenkul tarafından hayata geçirilen ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Başbakanlık döneminde fazla katlarının tıraşlanmasını istediği 16:9 kulelerinin de yer aldığı Zeytinburnu Kazlıçeşme Mahallesi ile Bakırköy Belediyesi tarafından inşaatları mühürlenen ancak mahkeme kararıyla mührü sökülen inşaatların bulunduğu Ataköy Mahalleleri, silüet plan tadilatından muaf tutuldu.


Silüet Koruma 1/5000'lik imar planı da askıda! Detaylar için tıklayın!


Kazlıçeşme ve Ataköy, silüet için yükseklik ve kot formüllerden muaf!


İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş tarafından 12 Haziran 2014'te onaylanarak, askıya çıkarılması için Bağcılar Belediye Başkanlığı'na iletilen Tarihi Kent Merkezi Görünümü (Silüetini) Etkileyen Alanlarda Olumsuz Yapılaşma Koşullarının Engellenmesi Hakkındaki Plan Tadilatı'nda yer alan Tipik Yapı Adası Ünitesi Yapılanma Durumu başlığı altında binaların yapı yüksekliği ve kot hesaplamaları yer aldı. 


İSTOÇ 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı'na eklenen plan tadilatında yer alan bina yüksekliği ve kot formülleri maddeler halinde sıralanırken, belirtilen yükseklik şartlarının kapsamı için "Zeytinburnu İlçesi, Kazlıçeşme Mahallesi, Eyüp İlçesi, Rami, Cuma, Yeni, Nişanca, Toğcular, Defterdar, Düğmeciler, Silahtarağa, Sakarya, Emniyettepe Mahalleleri, Bakırköy İlçesi, Yenimahalle, Sakızağacı, Cevizlik, Zeytinlik, Ataköy 1. kısım, Ataköy 2-5-6. Kısım, Yeşilyurt, Yeşilköy Mahalleleri hariç olmak kaydıyla" denildi.


Bağcılar Belediyesi, 15.10.2012 onanlı, Nazım İmar Planına istinaden hazırlanan, "Tarihi Kent Merkezi Görünümünü (Silüetini) Etkileyen Alanlarda, Olumsuz Yapılaşma Koşullarının Engellenmesi"ne yönelik, genel plan notu düzenlenmesine ilişkin, 1/1000 ölçekli Uygulama İmar planı tadilatının İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nin, 11.07.2013 tarih ve 1474 sayılı kararı; 23.10.2013 tarih ve 1955 sayılı kararı ve 10.06.2014 tarih ve 777 sayılı kararları ile tadilen uygun görüldüğünü ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş tarafından, 12.06.2014 tarihinde aynen onanarak Bağcılar Belediye Başkanlığı'na iletildiğini duyurdu.



Plan tadilatı, 1 ay süreyle askıda!


Bağcılar Belediyesi, 5216 sayılı yasa gereği onaylanan 1/1000 ölçekli İmar Plan paftasını 3194 sayılı İmar Kanununun 8. maddesi gereğince, 20 Kasım 2014 günü, Belediye binası zemin katında bir ay süre ile askıya çıkarttı...



İşte Kazlıçeşme, Ataköy ve Yeşilköy'ün hariç tutulduğu o tadilat ve İSTOÇ 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı!


Tipik Yapı Adası Ünitesi Yapılanma Durumu


1- 13.01.2012 tarih ve 173 sayılı İBB Meclis Kararı gereğince, plan notu ilavesi yapılan tablolarda mahalle bazında yapının +00 kotu, 40 m'nin altındaki kotlar, 40 m - 70 m arasındaki kotlar, 71 m - 100 m arasındaki kotlar, 101 m - 150 m arasındaki kotları ve 150 m+ kotlar değer aralıklarını ifade etmektedir. 


2- Yukarıdaki değer aralıklarında belirtilen maksimum yapı yükseklikleri, mahalle bazında bulunduğu aralığın en üst noktasındaki  +00 kotunda geçerlidir. 


Kazlıçeşme ve Ataköy, silüet plan tadilatından muaf tutuldu!


3- Zeytinburnu İlçesi, Kazlıçeşme Mahallesi, Eyüp İlçesi, Rami, Cuma, Yeni, Nişanca, Toğcular, Defterdar, Düğmeciler, Silahtarağa, Sakarya, Emniyettepe Mahalleleri, Bakırköy İlçesi, Yenimahalle, Sakızağacı, Cevizlik, Zeytinlik, Ataköy 1. kısım, Ataköy 2-5-6. Kısım, Yeşilyurt, Yeşilköy Mahalleleri hariç olmak kaydıyla, mahalle bazında bulunduğu değer aralığındaki, en üst kot haricindeki, diğer kotlarda yapılacak maksimum bina yüksekliklerinin hesaplanmasında tabloda belirtilen değerlere ilaveten;


+00 kotu, 40 m'nin altındaki kotlarda;


Uygulama Değeri: 0.5 X (40 - Bulunduğu +00 kotu değeri) 


+00 kotu, 40 m ve üstündeki kotlarda; Bir alt değer aralığındaki en üst zemin kotu değeri bulunduğu değer aralığındaki zemin kotundan farklı ise; 


Uygulama Değeri: (Bir alt değer aralığındaki yapı yükseklik değeri) - (Bulunduğu değer aralığındaki maksimum yapı yükseklik değeri) / (Bulunduğu aralığın en üst zemin kotu değeri) - (Bulunduğu aralığın en alt zemin kotu değeri) X (Bulunduğu aralığın, en üst zemin kotu değeri) - (Bulunduğu +0.00 zemin kotu değeri)


Bir alt değer aralığındaki en üst zemin kotu değeri bulunduğu değer aralığındaki zemin kotu değeri ile aynı ise; 


Uygulama Değeri: (Bulunduğu değer aralığındaki maksimum yapı yükseklik değeri) - (Bir üst değer aralığındaki maksimum yapı yükseklik değeri) / (Bulunduğu aralığın en üst zemin kotu değeri) - (Bulunduğu aralığın en alt zemin kotu değeri) X (Bulunduğu aralığın, en üst zemin kotu değeri - Bulunduğu +0.00 zemin kotu değeri)


I- Silüetle ilgili geliştirilmiş yükseklik sınırlamaları imar planında yapılabilecek maksimum yapı yüksekliği (imar planında verilmiş yükseklik değeri) kabul edilerek uygulama yapılacaktır.


Plan notu:


1- Uygulama, Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nca onanacak uygulama projesine göre yapılacaktır.


2- Jeolojik ve jeoteknik etüt raporları doğrultusunda uygulama yapılacaktır.


3- Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nca onanacak olan uygulama projesi aşamasında yol güzergahlarına ilişkin kamu kurum ve kuruluş görüşleri alınacaktır. 



Yapılacak Olan Yapılarda, Yapının +-0.00 Kotuna Göre Maksimum Saçak Yükseklikleri


İlçe Adı Mahalle Adı +00 Kotu 40 m'nin altındaki kotlarda +00 kotu 40 m -70 m arasındaki kotlarda +00 kotu 71 m - 100 m arasındaki kotlarda +00 Kotu 101 m - 150 m arasındaki kotlarda +00 Kotu 150m+ kotlarda


Bağcılar Esenler - Askeri Bölge 100 m  100 m  80 m  80 m  80 m


Bağcılar Mahmutbey  120 m  100 m  80 m  60 m  60 m


Kazlıçeşme ve Ataköy, silüet plan tadilatından muaf tutuldu!


Tabloda verilen değerlerdir. Binaların zemin kotunun hesaplanmasında, ÜSTÜ ÇİZİLİ İstanbul NORMAL Meri İmar Yönetmeliği'nde belirtilen esaslar geçerlidir. 



İSTOÇ 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı Lejandı ve Plan Notları


Plan Notları


1- Plan uygulamasına geçilirken kamu kullanımına ayrılan alanların kamuya devri ile kamuya terk edilmesi gereken alanların terk işlemi yapılmadan uygulamaya geçilemez. Ancak etaplar halinde inşaat için uygulamaya geçildiği taktirde kamu kullanımına ayrılan donatı alanlarının kamuya terkini etaplar halinde kademeli bir şekilde yapılabilir. Ayrıca ruhsat ve iskan işlemleri de kademeli yapılabilir. 


2- TEK, İSKİ, TCK'nın mevzuat ve görüşleri doğrultusunda uygulama yapılacaktır.


3- T.T. dışında kalan alanlarda toplam KAKS içinde ada ölçeğinde avan proje ile uygulama yapılacaktır. Bina ebatlarında yönetmelik şartı aranmayacak olup blok ebatları serbesttir.


4- Toptan ticaret küçük imalat sanayi toplu işyeri (T.T.) alanlarındaki imar yapı adalarında yapılanma koşulu brüt (Yol aksları dahil) Max TAKS 0.40 Max KAKS 1.00 ve Max H=9.50 m olacaktır.


5- Bodrum katlar KAKS'a dahil değildir.


6- Yapı adalarında üzerinde ifraz yapılmaksızın bina dizileri veya blokları şeklinde birden fazla yapıya izin verilir.


7- Yapı adalarında örnekte gösterildiği gibi, parsel içi dükkan sahiplerinin kullanacağı mülkiyet içi otoparklar ile yaya yolları düzenlenebilir. 


8- Binaların subasman yüksekliği +1.70 m'den fazla olamaz, ancak meyile bağlı olarak +1.70 m'yi aşan yerlerde kademeli uygulama yapılabilir. Ayrıca yapı adalarının büyüklüğü dikkate alınarak proje yapımı gereği +1.70 subasman seviyeleri altındada kademe yapılabilir.


9- Binalara yapılan gabariler teknik nedenlerle kat yükseklikleri değişse bile kat adetleri arttırılamaz, çekme ve çatı katı yapılamaz. 


10- Binalara ait kapalı veya açık çıkmalar "Tipik yapı adası ünitesi yapılanma durumu"nda gösterildiği gib uygulanacaktır.


11- Yollar yaya kaldırımlarının teknik ölçüleri yol projesinde belirtildiği gibi yapılacaktır. 


12- Binalar yol kırmızı kotundan gabari alınacaktır.


13- Bina zemin oturumu tipik yapı adası yapılandırma durumunda gösterdiği gib uygulanacaktır. Bahçe mesafeleri aranmayacaktır. 


14- Toptan ticaret küçük imalat sanayi toplu iş yeri (T.T.) alanlarında kot alınması:


a- Her adanın içindeki blokların kot alacağı nokta ve kot alacakları yön planda gösterilmiştir.


b- Bloklar planda gösterildiği gibi tek yoldan kot alınacaktır.


c- Tip blokların ortak kot alma noktaları tipik yapı adası ünitesinde gösterildiği gibidir.


d- K.A.N: Kot Alma Noktası


e- Tipik yapı adası ünitesi, yapılanma durumunda gösterilen


A.A. tek blok, B tek blok, C.C. tek blok, D.D. tek blok, E tek blok, F.F. tek blok olarak kabul edilmiştir. 

Kot alacak noktalar plana işlenmiştir.


15- Mahmutbey Mahallesi, 246 DS-II-D ve 246 DS III-A paftalarda yer alan 2134 (815) Ada, 1 Parseldeki taban alanı kat sayısı (TAKS) değeri 0.50 alınacaktır.


15-A- İSTOÇ Metro İstasyonu ve yol alanında kalan kısımlar kamu eline geçtikten sonra parselin emsal hesapları 16.07.1987 T.T.'li 1/1000 ölçekli planda yer alan imarlı plan üzerinden yapılacaktır.


15-B- 03.04.1987 T.T.'li 1/5000 ölçekli planda çok amaçlı sosyal donatı ve ticaret alanları için öngörülen fonksiyonlarla birlikte turizm tesisleri de yer alabilir. 


15-C- Ticaret, hizmet depolama alanlarında avan proje ile uygulama yapılacaktır.


15-D- Turizm tesisi alanında bodrum katlar, zemin altında kalmak ve turizm fonksiyonu verilmek kaydı ile parsel sınırına kadar yapılabilir.


15-E- Ticaret, hizmet depolama alanlarında bürolar çok katlı işhanları, ticaret merkezleri, katlı otopark, depo, antre depo, kafeterya, turizm tesisleri vb. yapılabilir.


Kazlıçeşme ve Ataköy, silüet plan tadilatından muaf tutuldu!


İSTOÇ 1/1000 ölçekli uygulama imar planını ve silüet plan tadilat notlarını indirmek için tıklayın!


Geri Dön