29 / 03 / 2024

KDM, Bişkek'te Türklere mağaza açtıracak!

KDM, Bişkek'te Türklere mağaza açtıracak!

Türkiye'de 15 AVM'nin kiralama ve yönetimini gerçekleştiren KDM Danışmanlık, Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te bir AVM ile el sıkıştı



AVM'ye 30 Türk firmasının girmesi öngörülüyor .Olivium'un Genel Müdürü iken işi bırakıp yine Olivium'un yatırımcıları ile ortak KDM isimli alışveriş merkezleri kiralama ve yönetim danışmanlığı şirketi kuran Murat İzci, Türkiye dışında ilk porjelerini Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te hayata geçiriyor. 21 bin 870 metrekare kiralanabilir alanı bulunan merkezin resmi açılışının ekim ayında yapılacağını belirten İzci, Birleşmiş Markalar Derneği üyeleri de dahil yaklaşık 100 mağazanın temsilcisiyle önümüzdeki günlerde Bişkek gezisi yapacaklarını ve AVM'ye en az 30 Türk markasının girmesini öngördüklerini söyledi. 

2010'DA TOZ DUMAN KALKACAK
50 milyon dolarlık yatırımla inşaatçı Ahmet Yakut ve Mobiltel'in sahibi Aydın Mirtaçoğlu'nun ortak girişimiyle hayata geçirilecek Ruby Park isimli AVM'de 100 mağaza açılacağına dikkat çeken İzci, "Bişkek 1.5 milyon nüfuslu bir bölge. 55 tane kumarhane var. Potansiyeli oldukça yüksek" dedi. 2009 yılının hem AVM yatırımcıları hem de markalar açısından zor bir yıl olduğuna değinen İzci, her şeye rağmen perakende sektöründe yavaş yavaş toparlanmaların olduğunu, markaların yeni AVM projeleri sormaya başladıklarını ifade etti. İzci Türkiye'de hâlâ AVM açılması gerekli olan lokasyonlar olduğunu ve bu noktalara odaklandıklarını söyledi.
Sabah

Konuyla ilgili basında çıkan diğer haberler

Kırgızistan'a AVM hazırlığı

Erbil'de 50 bin metrekarelik bir alan üzerinde alışveriş merkezi kurmayı planlayan KDM AVM Kiralama ve Yönetim Danışmanlık, BMD üyesi 100'e yakın perakendeciyle martta Kırgızistan'a ziyarette bulunacak.

KDM AVM Kiralama ve Yönetim Danışmanlık Genel Müdürü Murat İzci, yapımına geçen yıl başlanan ve ekimde tamamlanması düşünülen Ruby Park Alışveriş Merkezi'nin mağaza karmasının oluşturulması için perakendecilerle birlikte ülkenin başkentini ziyaret edeceklerini söyledi.
İzci, "21 bin metrekarelik kiralanabilir alanı olan 50 milyon dolarlık bir projenin mağaza karmasının oluşturulması için yapacağımız ziyaret sonucu en az 30 perakende markasıyla anlaşmaya varmayı hedefliyoruz" dedi.
Milliyet


Vize kalkınca AVM'ler rotayı sınıra çevirdi

İki ülke arasında vizelerin kalkmasından sonra Suriye halkı alışveriş için sınıra komşu şehirler İskenderun, Gaziantep ve Hatay'a gelmeye başladı.

Öyle ki Suriye'nin başkenti Şam'dan çıkan bir kişi gümrük geçişi dahil 2 saat sonra Gaziantep'te oluyor. Sınır illerindeki mağazalar Suriyeliler ile dolup taşınca yeni açılacak alışveriş merkezleri (AVM) de rotayı güneydeki sınır illerine çevirdi. AVM kiralaması yapan Kiralama Danışma Merkezi (KDM) şirketi Genel Müdürü Murat İzci, Türkiye'de 2010 yılında açılacak 30 yeni AVM'den 10'undan fazlasının güneydeki sınır illerinde açılacağını söyledi. Yeni merkezlerin ağırlıkla güneyde açılmasının sebebini Murat İzci, 'Vizesiz geçişten sonra Suriye vatandaşlarının alışveriş için sınırdaki komşu Türk şehirlerini tercih etmesi' olarak açıkladı. Murat İzci bu yıl İskenderun, Antakya, Adana, Osmaniye, Kahramanmaraş, Gaziantep ve Şanlıurfa'da yeni AVM'ler açılacağını söyledi. İzci, "Artık Şam ile Gaziantep arası sadece 2 saat. Komşu ülke vatandaşlarının alışveriş için gelmesi nedeniyle yeni AVM'ler bu illere yöneldi." dedi. Halen biri Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te olmak üzere 15 projenin kiralamasını yaptıklarını belirten İzci, kendi projelerinin de Suriye sınırındaki illerde yoğunlaştığını ifade etti. İzci'nin verdiği bilgiye göre 2009'da AVM'ler kirada en az yüzde 20 indirime gitti. Önceden hakim konumda olan AVM sahibi iken yeni dönemde kıymete binen perakendeci oldu. 50 bin metrekare kiralanabilir alana sahip bir merkezin maliyeti arsa payı hariç 100 milyon dolar. Yatırımcı bunu 8 yılda çıkarabilmek için metrekaresini 20 dolardan kiraya veriyor. Arsa payıyla bu 30-35 dolara çıkıyor. Küresel kriz öncesi metrekaresi 55 Euro'dan kiraya verme dönemleri geride kaldı. AVM'lerde yer alan 250 marka sahibi, 'alternatif oluşturma' kozuyla kiralarda büyük indirim yaptırmayı başardı. Şimdi ise trend metrekare başına kiralama değil cirodan yüzde vererek kiralama. Bu da ortalama cironun yüzde 8'i civarında.
Zaman/İbrahim Balta



Türk markaları Kırgızistan'a Ruby Park AVM ile girecek

Daha önce Rusya ve Balkan ülkelerini fetheden Türk markaları, bu defa da Kırgızistan'a girecek. Ahmet Yakut ve Aydın Mistaçoğlu tarafından tarafından 50 milyon dolar yatırım bedeliyle Bişkek'te yaptırılan Ruby Park'ın yönetim danışmanlığını üstlenecek olan Kiralama Danışmanlık Merkezi (KDM) Genel Müdürü Murat İzci, "Kırgızistan'da Türkiye'nin ilk dönemine benziyor. Pasajvari yerler alışveriş merkezi olarak nitelendiriliyor. Bu anlamda konsept danışmanlığını yapacağımız Ruby Park Kırgızistan'ın gerçek anlamda ilk AVM'si olacak. 21 bin 870 metrekarelik alana sahip olacak Ruby Park için Türkiye'den de Birleşmiş Markalar Derneği 100 firma Kırgızistan'a gidecek. Bunların en az 30'unun Ruby Park'a gireceğini düşünüyoruz" dedi.

FARKLILIKLAR ÖNE ÇIKARIR
Bu sene Kırgızistan'daki Ruby AVM'nin yanı sıra için 9 AVM ve 5 outlet projelerinin daha olduğunu söyleyen İzci, başarılarının farklılıktan geçtiğini söyledi. Kriz süresince AVM ve outlet projelerinin birçoğunun ertelendiğini söyleyen İzci, "Artık birçok noktada bu alanda bir doygunluğa ulaşıldığını görüyoruz. Bundan sonraki başarılar farklı olmaktan geçiyor" sözlerini kullandı. İzci, ayrıca Kuzey Irak'ta Erbil kentinde bir projenin danışmanlığını aldıklarını da belirtti.
Türkiye/Uğur Küçük


Alışveriş merkezleri yurt dışına taştı

KDM Danışmanlık, Kırgızistan'da 250 mağazalı bir AVM ile el sıkıştı. En az 30 Türk firmasının girmesi planlanan AVM, Ekim ayında kapılarını açacak 
KDM Kiralama Danışmanlık Merkezi, yurt dışındaki ilk projesini gerçekleştiriyor. Türkiye'de 15 alışveriş merkezinin kiralama ve yönetimini gerçekleştiren KDM'nin Genel Müdürü Murat İzci, Türkiye dışında ilk projelerini Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te hayata geçireceklerini söyledi. Açılışı Ekim'de yapılacak olan Ruby Park adındaki AVM'de, Türkiye'den en az 30 markanın bulunacağını belirten İzci, 21 bin 870 metrekare kiralanabilir alanı bulunan merkezin 100 markaya, 30 metrekarelik mağazalarla birlikte ise 250 markaya ev sahipliği yapacağını belirtti. İzci, AVM'nin 50 milyon dolarlık yatırımla inşaatçı Ahmet Yakut ve Mobiltel'in sahibi Aydın Mirtaçoğlu'nun ortak yatırımıyla hayata geçirileceğini kaydetti. İzci, ayrıca Irak Erbil'de de AVM yatırımı gerçekleştireceklerini, şu an çalışmaların sürdüğünü anlattı.
Takvim

Kırgızlar modern alışveriş merkezi için Türk yöneticilerin kapısını çaldı

Kumar turizminin de etkisiyle alım gücü oldukça yükselen Kırgızistan'a modern anlamda ilk AVM'yi Türkler açacak, yine Türkler yönetecek. 50 milyon dolar yatırımla hayata geçirilecek 105 mağazalık AVM'de 30 dükkan Türk markalarından oluşacak.

Kumar turizminin de etkisiyle alım gücü yüksek Kırgızlar, Türk perakendeciler sayesinde 'modern alışveriş merkezi'yle tanışacak. Bişkek'te iki Türk yatırımcı Ahmet Yakut ve Aydın Mistaçlıoğlu'nun 50 milyon dolarlık yatırımla hayata geçirdiği ve Eylül ayında açılışı yapılması planlanan Ruby Park, şehrin Galleria'sı olacak.

105 mağazanın bulunacağı AVM'nin yaklaşık 30 mağazası Türk perakendecilerinden oluşurken Ruby Park Bişkek'in kiralama ve yönetimi de Türkler tarafından yapılacak.

AVM'yi halkla tanıştırdı

Ruby Park Bişkek'in Türkiye'yi ilk kez AVM'yle tanıştıran Galleria'ya benzediğine dikkat çeken merkezin danışmanlığını üstlenen KDM AVM Kiralama ve Yönetim Danışmanlık Genel Müdürü Murat İzci, "Kırgızistan 5 milyon nüfuslu bir ülke. Bişkek'te ise 1.5 milyon kişi yaşıyor. Şehirde AVM olarak nitelendirilen satış noktaları var ama Ruby Park modern anlamda ilk AVM olacak. Şehirde alım gücü çok yüksek, kumar turizmi de çok geliştiği için hem AVM'nin kiralanması hem de markaların ciroları açısından sorun yaşanmayacak" dedi.

Kırgızistan'ın yanı sıra Kuzey Irak'ta Erbil'de bir AVM'nin de danışmanlığını yaptıklarını aktaran İzci, burada 25 bin metrekarelik bir alanda çalıştıklarını, bu pazarda özellikle Türk dizilerinin büyük etkisini gördüklerini açıkladı. İzci, Erbil'deki tüketiciler için Türk markaların Batılılığı temsil ettiğine dikkat çekti.

'AMUDA KALKMA ZAMANI'

Murat İzci, AVM'lerde geçen yıl kiraların yüzde 20 gerilediğini ancak bu yıl kiralama taleplerinde yavaş yavaş artış olduğunu, perakendecilerin yeni proje sormaya başladığını belirtti. İzci, "Şu anda AVM yatırımları için amuda kalkma, fark yaratma zamanı" dedi.

Vize kalktı sınırlarda 10 AVM açılacak

- 2009 yılında ertelenen alışveriş merkezi yatırımlarının birçoğunun 2010'da hayata geçeceğini söyleyen Murat İzci, bunların 8'inin KDM tarafından yönetildiğini açıkladı. Bu yıl özellikle vizenin kalktığı ülkelerle sınır komşusu şehirlerdeki alışveriş merkezi yatırımlarının artacağını söyledi. İzci, Antakya, İskenderun, Osmaniye, Şanlıurfa, Gaziantep gibi şehirlerde yaklaşık 10 AVM'nin açılacağını açıkladı.
Hale Tüzün/Vatan

Kırgızlar modern alışveriş merkezi için Türk yöneticilerin kapısını çaldı
Kumar turizminin de etkisiyle alım gücü oldukça yükselen Kırgızistan'a modern anlamda ilk AVM'yi Türkler açacak, yine Türkler yönetecek. 50 milyon dolar yatırımla hayata geçirilecek 105 mağazalık AVM'de 30 dükkan Türk markalarından oluşacak.

Kumar turizminin de etkisiyle alım gücü yüksek Kırgızlar, Türk perakendeciler sayesinde 'modern alışveriş merkezi'yle tanışacak. Bişkek'te iki Türk yatırımcı Ahmet Yakut ve Aydın Mistaçlıoğlu'nun 50 milyon dolarlık yatırımla hayata geçirdiği ve Eylül ayında açılışı yapılması planlanan Ruby Park, şehrin Galleria'sı olacak.

105 mağazanın bulunacağı AVM'nin yaklaşık 30 mağazası Türk perakendecilerinden oluşurken Ruby Park Bişkek'in kiralama ve yönetimi de Türkler tarafından yapılacak.

AVM'yi halkla tanıştırdı

Ruby Park Bişkek'in Türkiye'yi ilk kez AVM'yle tanıştıran Galleria'ya benzediğine dikkat çeken merkezin danışmanlığını üstlenen KDM AVM Kiralama ve Yönetim Danışmanlık Genel Müdürü Murat İzci, "Kırgızistan 5 milyon nüfuslu bir ülke. Bişkek'te ise 1.5 milyon kişi yaşıyor. Şehirde AVM olarak nitelendirilen satış noktaları var ama Ruby Park modern anlamda ilk AVM olacak. Şehirde alım gücü çok yüksek, kumar turizmi de çok geliştiği için hem AVM'nin kiralanması hem de markaların ciroları açısından sorun yaşanmayacak" dedi.

Kırgızistan'ın yanı sıra Kuzey Irak'ta Erbil'de bir AVM'nin de danışmanlığını yaptıklarını aktaran İzci, burada 25 bin metrekarelik bir alanda çalıştıklarını, bu pazarda özellikle Türk dizilerinin büyük etkisini gördüklerini açıkladı. İzci, Erbil'deki tüketiciler için Türk markaların Batılılığı temsil ettiğine dikkat çekti.

`AMUDA KALKMA ZAMANI'

Murat İzci, AVM'lerde geçen yıl kiraların yüzde 20 gerilediğini ancak bu yıl kiralama taleplerinde yavaş yavaş artış olduğunu, perakendecilerin yeni proje sormaya başladığını belirtti. İzci, "Şu anda AVM yatırımları için amuda kalkma, fark yaratma zamanı" dedi.

Vize kalktı sınırlarda 10 AVM açılacak

- 2009 yılında ertelenen alışveriş merkezi yatırımlarının birçoğunun 2010'da hayata geçeceğini söyleyen Murat İzci, bunların 8'inin KDM tarafından yönetildiğini açıkladı. Bu yıl özellikle vizenin kalktığı ülkelerle sınır komşusu şehirlerdeki alışveriş merkezi yatırımlarının artacağını söyledi. İzci, Antakya, İskenderun, Osmaniye, Şanlıurfa, Gaziantep gibi şehirlerde yaklaşık 10 AVM'nin açılacağını açıkladı. 
Habertürk

Bişkek'in Galleria'sını Türkler yönetecek

Bişkek'in ilk alışveriş merkezi olan Ruby Park'ın kiralama ve yönetim danışmanlığını üstlenen KDM Danışmanlık'ın Genel Müdürü Murat İzci, '100'e yakın işadamını Kırgızistan'a götüreceğiz' dedi

Kırgızistan'ın gerçek anlamda ilk alışveriş merkezi olan Ruby Park Bişkek'in konsept tasarım, kiralama ve yönetim danışmanlığını Murat İzci'nin kurucusu olduğu KDM Danışmanlık yapacak.

Alışveriş merkezlerine (AVM) yönelik olarak konsept oluşturma, doğru mağaza karması, kiralama, yönetim ve pazarlama danışmanlığı alanında hizmet veren KDM AVM Kiralama ve Yönetim Danışmanlık'ın portföyünde 15 kuruluş bulunuyor. Ahmet Yakut ve Aydın Mistaçoğlu'nun ortaklığında kurulan Ruby  Park  Bişkek hakkında bilgi veren KDM AVM Kiralama ve Yönetim Danışmanlık Genel Müdürü Murat İzci, "Kırgızistan 5 milyon nüfuslu bir ülke. Alışveriş merkezimizin bulunduğu Bişkek'te ise 1.5 milyon kişi yaşıyor. Şehirde alışveriş merkezi olarak nitelendirilen satış noktaları olsa da aslında gerçek anlamda ilk alışveriş merkezi Ruby Park olacak. Bu açıdan bakıldığında Ruby Park'ı bizim ilk alışveriş merkezimiz olan Galleria'ya benzetiyoruz" dedi.
Beş katta 21 bin 870 metrekarelik kiralanabilir alana sahip olan alışveriş merkezinde 105 mağazanın olacağını belirten İzci şöyle devam etti: "Ekimde açılacak Ruby Park 50 milyon dolara mal olacak. Mart ayında Bişkek'e Türkiye'den bir uçak kaldıracağız ve 100'e yakın perakendeciyi bu ülkeye götüreceğiz. Davet ettiğimiz işadamları arasında Birleşmiş Markalar Derneği üyeleri de bulunuyor. Bir çok Türk perakendecinin burada mağaza açacağını düşünüyoruz. Çünkü halen burada faaliyet gösteren Türk markaları var.  KDM olarak Ruby Park'ta ilk etapta konsept tasarım ve kiralama hizmeti vereceğiz. Daha sonra da buranın yönetimini üstleneceğiz."

Erbil'e gidecek
Bişkek'te alım gücü yüksek bir kitlenin varlığının yanı sıra kumar turizminin de gelişmiş olduğunu belirterek, bu nedenle merkezin satış konusunda zorlanmayacağını söyledi. Kırgızistan harcinde yurtdışında Irak'ta da alışveriş merkezi danışmanlığı konusunda çalışmaları olacağını ifade eden Murat İzci, "2009'da ertelenen alışveriş merkezi yatırımlarının birçoğu 2010'da hayata geçecek. Aşağı yukarı bu yıl 30 alışveriş merkezinin açılacağını düşünüyorum. Bunun zaten sekiz tanesinin danışmanlığını biz yapıyoruz. Sektör açısından son derece umutluyum. Tünelin ucunda ışığı görüyoruz" diye konuştu.

Türkiye'de hizmet verdikleri alışveriş merkezleri konusundaysa İzci şunları söyledi: "Beykent'te Perla Vista Outlet Center'ın, Avcılar'da Pelican Mall'un, Bursa'da İnegöl Outlet Center'ın, Osmaniye'de Osmaniye Alışveriş Merkezi'nin, Edirne'de Margi Outlet'in, Kütahya'da Kütahya Outlet Park'ın, İstanbul Başakşehir'de Olimpa Alışveriş Merkezi'nin, Esenyurt'ta Eskule Alışveriş Merkezi'nin ve Kahramanmaraş'ta Arnelia'nın tasarım danışmanlığı ve kiralamasını yapıyoruz.  Ayrıca Forum  Ankara  Outlet  Etlik, As Merkez  Outlet Bursa, ArmoniPark Outlet Center Sefaköy, Town Center Bakırköy ve Palmiye AVM'nin yönetim ve kiralama hizmetini sunuyoruz."

Kiralar yüzde 20 indi
Uzun yıllardır perakende sektöründe hizmet veren, 10 yıl boyunca Olivium Outlet Center'ın genel müdürlüğünü yapan Murat İzci sektörü yakından tanıyan isimlerden.

Krizle birlikte perakende sektörünün de kendini sorguladığını ifade eden Murat İzci, "Ancak ortaya sanki sadece kira sorunu var gibi birşey çıktı. Buna gerekçe olarak döviz kurundaki artış gösterildi. Yapılan anlaşmalar sonrasında kiralarda yüzde 20'lik bir düşüş söz konusu. Aslında döviz kuru 2002'den buyana 1.55 seviyelerinde seyrediyor çok fazla bir değişme yok. Buna karşılık asgari ücrette ve diğer giderlerde bir artış söz konusu" dedi.

Büyük mağazalar yasa tasarısı hakkında da görüşlerini açıklayan Murat İzci, bu konunun biraz daha incelenmesi gerektiği, pazar günü alışveriş merkezlerinin kapatılmasının sektörde istihdam kaybına yol açacağını anlattı.
Radikal/Satfiye Yuva Kireçci


Geri Dön