19 / 03 / 2024

KDV Genel Uygulama Tebliğinde değişiklik 1 Kasım'da başlıyor!

KDV Genel Uygulama Tebliğinde değişiklik 1 Kasım'da başlıyor!

Maliye Bakanlığı tarafından Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde değişiklik yapılmasına dair tebliğ bugün 29147 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı. Yapılan düzenlemeler 1 Kasım'dan itibaren geçerli olacak...



 TEBLİĞ


Maliye Bakanlığından:


KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL UYGULAMA TEBLİĞİNDE


DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ


(SERİ NO: 1)


3065 sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun ilgili maddelerinin verdiği yetki çerçevesinde 26/4/2014 tarihli ve 28983 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde, bu Tebliğin yayımını izleyen aybaşından itibaren geçerli olmak üzere aşağıdaki düzenlemelerin yapılmasına gerek duyulmuştur.


1. KDV Genel Uygulama Tebliğinin (I/C-2.1.3.3.1.1.) bölümünün birinci paragrafı ile (I/C-2.1.3.4.3.2.) bölümünün üçüncü paragrafında yer alan “(7/10)” ibareleri “(5/10)” olarak değiştirilmiştir.


2. KDV Genel Uygulama Tebliğinin (I/C-2.1.5.2.1.) bölümünün birinci paragrafı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.


“Mükellefler, tevkifat uygulamasından kaynaklanan iade alacaklarının, Tebliğin (IV/A-2.1.1.) bölümünde belirtilen borçlara mahsubunu talep edebilirler.”


3. KDV Genel Uygulama Tebliğinin (II/A-2.3.2.) bölümünün ilk cümlesinde yer alan “vergi inceleme raporuna” ibaresinden sonra gelmek üzere “veya YMM raporuna” ibaresi; ikinci cümlesinde yer alan “vergi inceleme raporu” ibaresinden sonra gelmek üzere “veya YMM raporu” ibaresi eklenmiştir.


4. KDV Genel Uygulama Tebliğinin (II/A-5.11.) bölümünün birinci paragrafında yer alan,


“- Yüklenilen KDV listesi


- İadesi Talep Edilen KDV Hesaplama Tablosu”


ifadeleri alt çizgileri ile birlikte Tebliğ metninden çıkarılmıştır.


5. KDV Genel Uygulama Tebliğinin (II/A-8.13.) bölümünün birinci paragrafının ikinci alt çizgisinde ifade edilen “noterce” ibaresi kaldırılmıştır.


6. KDV Genel Uygulama Tebliğinin (II/A-9.1.) bölümünün altıncı paragrafının birinci cümlesinde yer alan “3065 sayılı Kanunun geçici 17 nci maddesi kapsamında temin ettiği mallar” ibaresi “yurtiçi ve yurtdışından KDV ödemeksizin temin ettiği mallar” şeklinde değiştirilmiştir.


7. KDV Genel Uygulama Tebliğinin (II/B-1.2.) bölümünün beşinci paragrafı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.


“Araçların tadil, onarım ve bakımını istisna kapsamında yaptırmak isteyen mükellefler tarafından tadil, onarım ve bakım yapılacak araçlar için hazırlanan proje kapsamındaki hizmetlere ilişkin liste elektronik ortamda sisteme girilir. Birden fazla araç için tadil, onarım ve bakım yaptıracak mükelleflerin takvim yılı aşılmamak kaydıyla kendilerince belirlenen bir dönemdeki istisna kapsamındaki hizmet alımları için tek bir proje hazırlayarak elektronik ortamda sisteme girmeleri de mümkündür. Mükellefler bu hizmetlere ilişkin listeyi elektronik ortamda sisteme girdikten sonra vergi dairesine istisna belgesi almak için başvuruda bulunurlar.”


8. KDV Genel Uygulama Tebliğinin (II/B-1.5.2.), (II/B-1.5.3.1.1.), (II/B-1.5.3.1.2.1.), (II/B-1.5.3.1.2.2.) ve (II/B-1.5.3.2.) bölümlerinin son paragraflarının ilk cümlesinde yer alan “vergi inceleme raporuna” ibaresinden sonra gelmek üzere “veya YMM raporuna” ibaresi; ikinci cümlesinde yer alan “vergi inceleme raporu” ibaresinden sonra gelmek üzere “veya YMM raporu” ibaresi eklenmiştir.


9. KDV Genel Uygulama Tebliğinin (II/B-2.2.) bölümünün altıncı paragrafının (a) bendinde yer alan “(II/B-1.2.1.)” ibaresi “(II/B-2.1.)” olarak değiştirilmiştir.


10. KDV Genel Uygulama Tebliğinin (II/B-2.4.2.) bölümünün ilk cümlesinde yer alan “vergi inceleme raporuna” ibaresinden sonra gelmek üzere “veya YMM raporuna” ibaresi; ikinci cümlesinde yer alan “vergi inceleme raporu” ibaresinden sonra gelmek üzere “veya YMM raporu” ibaresi eklenmiştir.


11. KDV Genel Uygulama Tebliğinin (II/B-3.1.1.) bölümünün birinci paragrafında yer alan “(13/1) inci maddesi hükmünde” ibaresi “muhtelif maddelerinde” şekilde değiştirilmiş olup, aynı bölümün beşinci paragrafı Tebliğ metninden çıkarılmıştır.


12. KDV Genel Uygulama Tebliğinin (II/B-4.4.2.) bölümünün ilk cümlesinde yer alan “vergi inceleme raporuna” ibaresinden sonra gelmek üzere “veya YMM raporuna” ibaresi; ikinci cümlesinde yer alan “vergi inceleme raporu” ibaresinden sonra gelmek üzere “veya YMM raporu” ibaresi eklenmiştir.


13. KDV Genel Uygulama Tebliğinin (II/B-5.2.) bölümünün üçüncü paragrafı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.


“İstisna belgesi, KDV mükellefine verilir. Vergi dairesi tarafından istisna belgesi talep eden Devlet üniversiteleri ve hastaneleri, belediyeler ve benzerinin başvuru anında KDV mükellefiyetinin bulunması durumunda bunlar adına, mükellefiyetinin bulunmaması halinde ise varsa KDV mükellefi iktisadi işletmesine istisna belgesi verilir. Bu şekilde yatırım teşvik belgesi kapsamında alınan makine ve teçhizatın Devlet üniversiteleri ve hastaneleri, belediyeler ve benzerinin veya iktisadi işletmesinin bilanço veya aktifine kaydedilmesi ve bu durumun satın almanın gerçekleştiği döneme ilişkin KDV beyannamesi verme süresi içinde vergi dairesine bildirilmesi gerekmektedir. Aksi halde “indirim hakkı tanınan işlemlerde kullanma şartı” yerine getirilmemiş olacağından, verginin alıcıdan aranması gerekir. Satıcının istisnalı işlem beyanı ve iade talebi ise genel hükümlere göre yerine getirilir.”


14. KDV Genel Uygulama Tebliğinin (II/B-5.6.) bölümünün üçüncü paragrafında yer alan “(II/B-1.5.4.)” ibaresi, “(II/B-5.4.)” olarak değiştirilmiştir.


15. KDV Genel Uygulama Tebliğinin (II/B-6.4.2.) bölümünün ilk cümlesinde yer alan “vergi inceleme raporuna” ibaresinden sonra gelmek üzere “veya YMM raporuna” ibaresi; ikinci cümlesinde yer alan “vergi inceleme raporu” ibaresinden sonra gelmek üzere “veya YMM raporu” ibaresi eklenmiştir.


16. KDV Genel Uygulama Tebliğinin (II/B-7.2.1.) bölümünün ikinci paragrafı ile (II/B-7.2.2.) bölümünün beşinci paragrafında yer alan “mühür” ibareleri “kaşe” olarak değiştirilmiştir.


17. KDV Genel Uygulama Tebliğinin (II/E-2.) bölüm başlığında yer alan “Bağlı” ibaresinden sonra gelmek üzere “Program,” ibaresi, aynı bölümün birinci paragrafında yer alan “bağlı” ibaresinden sonra gelmek üzere “program,” ibaresi, (II/E-2.1.) bölümünün birinci paragrafının üçüncü alt çizgisinde yer alan “bağlı” ibaresinden sonra gelmek üzere “program,” ibaresi eklenmiştir.


18. KDV Genel Uygulama Tebliğinin (II/F-4.7.3.) bölümü aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.


“6552 sayılı Kanunun 26 ncı maddesi ile 3065 sayılı Kanunun (17/4-g) maddesinde 11/9/2014 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere değişiklik yapılmıştır. Yapılan değişiklikle kıymetli taşların (elmas, pırlanta, yakut, zümrüt, topaz, safir, zebercet, inci) 6/12/2012 tarihli ve 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanununa göre Türkiye’de kurulu borsalarda işlem görmek üzere ithali, borsaya teslimi ve borsa üyeleri arasında el değiştirmesi KDV’den istisna tutulmuştur.


Söz konusu istisna, kıymetli taşların Borsa İstanbul Elmas ve Kıymetli Taşlar Piyasasında işlem görmek üzere ithali, borsaya teslimi ve borsa içinde veya ilgili mevzuatına göre borsaya bildirilmek kaydıyla borsa üyeleri arasında borsa dışında el değiştirmesini kapsamaktadır.


Bu taşların, yukarıda belirtilenler dışındaki teslim, ithal ve el değiştirmeleri 11/9/2014 tarihinden itibaren KDV istisnası kapsamına girmediğinden genel hükümlere göre KDV’ye tabidir.”


19. KDV Genel Uygulama Tebliğinin (II/F-4.16.) bölümünün üçüncü paragrafının ikinci alt çizgisinde yer alan “indirilecek KDV hesaplarından çıkarılarak” ibaresi Tebliğ metninden çıkarılmıştır.


20. KDV Genel Uygulama Tebliğinin (II/F-4.) bölümünün sonuna başlığıyla birlikte aşağıdaki metin eklenmiştir.


“4.23. Organize Sanayi Bölgeleri ve Küçük Sanayi Sitelerine Tanınan İstisna


3065 sayılı Kanunun (17/4-k) maddesine göre; organize sanayi bölgeleri ile küçük sanayi sitelerinin kurulması amacıyla oluşturulan iktisadi işletmelerin arsa ve işyeri teslimleri KDV’den istisnadır.


Organize sanayi bölgesi veya küçük sanayi sitelerinin kurulması amacıyla, müteşebbis heyet, kooperatif veya diğer isimler altında iktisadi işletmeler oluşturulmaktadır. Bu organizasyonlar, arsayı temin etme, altyapıyı tamamlama, işyerlerini inşa etme gibi hizmetlerin tamamını veya bir kısmını yürütmek üzere kurulmaktadır.


Sözü edilen organizasyonların sadece arsa teslimleri ile işyeri teslimleri istisna kapsamına alınmıştır. Bu organizasyonların yapacakları her türlü hizmetler ile arsa ve işyeri dışındaki teslimlerinin yanı sıra bölge ve site dışındaki arsa ve işyeri teslimleri de genel hükümler çerçevesinde KDV’ye tabi olacaktır. Ayrıca bunlara yapılan mal ve hizmet satışlarında genel hükümler çerçevesinde vergi uygulanacağı tabiidir.”


21. KDV Genel Uygulama Tebliğinin (II/G) bölümünün sonuna başlığıyla birlikte aşağıdaki metin eklenmiştir.


“7. Taşınmazların Sosyal Güvenlik Kurumuna Devir ve Teslimi ile Bu Taşınmazların Sosyal Güvenlik Kurumu Tarafından Devir ve Teslimleri


3065 sayılı Kanunun geçici 33 üncü maddesinde;


“31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun geçici 41 inci maddesi kapsamında taşınmazların Sosyal Güvenlik Kurumuna devir ve teslimi ile bu taşınmazların Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından (müzayede mahallerinde yapılan satışlar dâhil) devir ve teslimi 31/12/2023 tarihine kadar katma değer vergisinden müstesnadır.


Bu kapsamda vergiden istisna edilen işlemler bakımından 30 uncu maddenin birinci fıkrasının (a) bendi hükmü uygulanmaz. Maliye Bakanlığı, istisnaya ilişkin usul ve esasları belirlemeye yetkilidir.”


hükmü yer almaktadır.


Buna göre,11/9/2014 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun geçici 41 inci maddesi kapsamında taşınmazların;


- Sosyal Güvenlik Kurumuna devir ve teslimi,


- Bu taşınmazların Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından (müzayede mahallerinde yapılan satışlar dâhil) devir ve teslimi


31/12/2023 tarihine kadar KDV’den istisnadır.


Bu kapsamda vergiden istisna edilen işlemler bakımından Kanunun (30/a) maddesi hükmü uygulanmayacağından, söz konusu işlemler nedeniyle yüklenilen ve daha önce indirim hesaplarına dahil edilmiş olan KDV tutarlarının, indirim hesaplarından çıkarılmak suretiyle düzeltilmesine gerek yoktur. Bu işlemler nedeniyle yüklenilen ve indirim yoluyla telafi edilemeyen verginin iadesinin talep edilmesi mümkün değildir.”


22. KDV Genel Uygulama Tebliğinin (III/A-4) bölümünün sonuna başlığıyla birlikte aşağıdaki metin eklenmiştir.


“4.8. Kıymetli Taş Teslimleri


3065 sayılı Kanunun 6552 sayılı Kanunla değişik (17/4-g) maddesi ile kıymetli taşların (elmas, pırlanta, yakut, zümrüt, topaz, safir, zebercet, inci) 6/12/2012 tarihli ve 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanununa göre Türkiye’de kurulu borsalarda işlem görmek üzere ithali, borsaya teslimi ve borsa üyeleri arasında el değiştirmesi KDV’den istisna tutulmuştur. Kıymetli taşların bu durumlar dışındaki teslimlerinde ise genel hükümlere göre KDV uygulanır.


Buna göre, kıymetli taşların KDV istisnası kapsamına giren ilgili mevzuatına göre borsaya bildirilmek kaydıyla borsa üyeleri arasında borsa dışındaki teslimlerinde Kanunun (23/f) maddesinin verdiği yetki çerçevesinde özel matrah şekli uygulanması uygun görülmüştür.


İstisna kapsamına alınan kıymetli taşları ihtiva eden veya bu taşlardan yapılmış eşya teslimlerinde KDV matrahı, teslim bedelinden kıymetli taş bedeli düşüldükten sonra kalan tutar olarak tespit edilecektir. Kıymetli taş bedeli olarak Borsa İstanbul Elmas ve Kıymetli Taşlar Piyasasında oluşan fiyat esas alınır.


Düzenlenecek faturada, eşyanın KDV hariç satış bedeli ile kıymetli taşın cins, adet, kırat ve bedeli ayrıca yer alacaktır.”


23. KDV Genel Uygulama Tebliğinin (III/B-3.2.2.) bölümünün birinci paragrafı ile ikinci paragrafının ilk cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.


“Mükellefler, indirimli orana tabi işlemlerden doğan iade alacaklarının, Tebliğin (IV/A-2.1.1.) bölümünde belirtilen borçlara mahsubunu talep edebilirler. Ayrıca mükelleflerin iade alacaklarının, (%51) veya daha fazla hissesi kamuya ait kuruluşlardan temin ettikleri elektrik ve doğalgaz borçlarına mahsubu da mümkündür.”


“Faaliyetleri indirimli oranda KDV’ye tabi işlemlerden oluşan kollektif şirketler ile adi ortaklıklar adına ortaya çıkan KDV iade alacakları, söz konusu şirket ortaklarının yukarıda belirtilen borçlarına (elektrik ve doğalgaz borçları hariç) da mahsup edilebilecektir.”


24. KDV Genel Uygulama Tebliğinin (III/C-4.2.) bölümünün birinci paragrafının son cümlesinde yer alan “indirilebilir KDV hesabından çıkartılarak,” ibaresi “KDV beyannamesinin” şeklinde değiştirilmiştir.


25. KDV Genel Uygulama Tebliğinin (IV/A-1.2.) bölümünün ikinci paragrafının (b) bendinde yer alan “iade hakkı doğuran işlemin gerçekleştiği döneme ilişkin” ibaresi “İade hakkı doğuran işlemle ilgili olan” şeklinde değiştirilmiştir.


26. KDV Genel Uygulama Tebliğinin (IV/A-1.3.) bölümünün üçüncü paragrafının ikinci cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.


“Bu durumda ihracatçının genel giderler ve ATİK nedeniyle yüklendiği KDV için iade talebinde bulunabileceği KDV tutarı, ihracat bedeli ile ihraç kaydıyla teslim bedeli arasındaki farka genel vergi oranı uygulanmak suretiyle bulunacak tutarı aşamaz.”


27. KDV Genel Uygulama Tebliğinin (IV/A-1.5.) bölümünün ikinci paragrafında yer alan “KDV ödemeksizin” ibaresinden sonra gelmek üzere “yurtiçi ve yurtdışından” ibaresi eklenmiş, üçüncü paragrafının üçüncü cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.


“Bu durumda iade edilecek KDV tutarı, ihracat bedeli ile DİİB kapsamında KDV ödemeksizin yurtiçi ve yurtdışından temin edilen girdilerin bedeli arasındaki farka genel vergi oranı uygulanmak suretiyle bulunacak tutarı aşamaz.”


28. KDV Genel Uygulama Tebliğinin (IV/A-7.2.) bölümünün ikinci paragrafı kaldırılmıştır.


29. KDV Genel Uygulama Tebliğinin (IV/D-1.) bölümünün son paragrafında yer alan “KDV tutarlarını” ibaresinden sonra gelmek üzere “en erken” ibaresi eklenmiştir.


30. KDV Genel Uygulama Tebliğinin (IV/E-5.) bölümünün dördüncü paragrafının ikinci cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.


“İşlemin tarafları, ilgililer ve mükellefler delillerini işlem ve belge ile ilgili olmak kaydıyla yazı ile ileri sürebilir.”


Tebliğ olunur.



Geri Dön