29 / 03 / 2024

Keban’da elektrik üretimi yarıya düştü!

Keban’da elektrik üretimi yarıya düştü!

Kuraklık Türkiye’nin en büyük barajlarından Keban’ı da etkiledi. Geçen yıl üretilen enerji 2,89 milyar kilovat saat iken bu sene rakam 1,99 milyar kilovat saate geriledi.



Kuraklık Türkiye’nin en büyük barajlarından Keban’ı da etkiledi. Geçen yıl üretilen enerji 2,89 milyar kilovat saat iken bu sene rakam 1,99 milyar kilovat saate geriledi. Yetkililer, “Bu yıl mevcut olan suyumuzu yıl sonuna kadar üretimde idareli kullanmak zorunda kalacağız.” diyor.


Geçen kış ve bahar aylarında yeterli yağış düşmemesi üzerine kuraklık, bölgede elektrik üretilen barajları olumsuz etkiledi. Fırat Nehri üzerinde kurulan ve Türkiye’nin ilk dev yatırımlarından Keban Barajı’nda yaşanan kuraklık nedeniyle elektrik üretimi yüzde 50 oranında düştü. Türkiye Elektrik Üretim Anonim Şirketi (TEÜ AŞ) Teknik Müdür Yardımcısı Yusuf Doğan, Elazığ’ın Keban ilçesinde bulunan barajda, son 40 yılın en büyük kuraklığın görüldüğünü belirtti. Barajda 2012 yılı Ağustos ayında 842 olan su kodu, bu yıl 837’nin altına düştü.


Baraj gölündeki mevcut suyu yıl sonuna kadar idareli kullanacaklarını belirten Yusuf Doğan, “Kuraklık Keban Barajı’nı da etkiledi. Planlama yaparak, bu yıl mevcut olan suyumuzu yıl sonuna kadar üretimde idareli kullanmak zorunda kalacağız. Şu an itibarıyla Keban Barajı’na gelen su miktarı 5,5 milyar metreküp. Ancak genel anlamda ortalama olarak Keban Barajı’na gelen su miktarı ise 17 milyar metreküp su.Yani yılların ortalamasını aldığınızda bu değerin çok altında bir değer olduğunu şu anda görmekteyiz.”dedi.


2013 yılı ile kıyaslandığında elektrik üretiminde yüzde 50 oranında düşüş görüldüğünü belirten Doğan, şu anda göl kodu itibarıyla 830,77 seviyesinde olduğumuzu ifade etti. Hiç su gelmese dahi mevcut suyumuzla 1 milyar 770 milyon kilovat saat elektrik üretebileceğini söyleyen Doğan,” Şu an itibarıyla zaten ürettiğimiz elektrik 1 milyar 995 milyon kilovat saat. Dolayısıyla üretebileceğimiz enerjiyi daha planlı üreterek yıl sonuna kadar bunu idareli olarak kullanmak zorundayız.” şeklinde ifade etti. Geçen yıl bu tarih itibarıyla üretilen enerjinin 2 milyar 882 milyon kilovat saat olduğunu belirten Doğan, şu an itibarıyla üretilen enerjinin 1 milyar 995 milyon kilovat saat olduğunu kaydetti.


Mayıs ayı sonu itibarıyla Keban Baraj Gölü’ne gelen suyun 4,5 milyar metreküp olduğunu dile getiren Doğan, “Geçen yıl mayıs ayı sonu itibarıyla Keban Barajı’na gelen suyun miktarı 12 milyar 200 milyon metreküptü. Dolayısıyla su gelirlerine baktığımızda; 3’te 1 oranında düşüş söz konusu. Bunu da yıl sonu itibarıyla bir tahminde bulunursak son 40 yılın belki en düşük seviyesinde bir su gelirine sahip olacağız.”dedi. Şu anki Keban’ın mevcut suyuyla hiç su gelmese dahi 150 ile 200 metreküp saniyede su geldiğini söyleyen Doğan, bu su ile 1 milyar 700 milyon kilovat saat civarında bir enerji üretebileceğini söyledi. Doğan, “Bunu gelen suyla birlikte de kıyasladığımızda, aslında bu yılı atlatabileceğimiz bir enerji üretebileceğiz.” dedi.


Zaman 


Geri Dön