19 / 03 / 2024

Kefalette eşin rızası kalktı mı?

Kefalette eşin rızası kalktı mı?

Borçlar Kanunu madde 584 gereğince kefalet sözleşmeleri için eş rızası gerekiyor. 6455 sayılı kanunun 77. maddesiyle 6098 sayılı kanunun 584. maddesinde yapılan değişiklik gereğince kefalette eşin rızası kalktı mı?



Kefalette eşin rızası kalktı mı?

Borçlar Kanunu madde 584 gereğince kefalet sözleşmeleri için eş rızası gerekiyor.Eşlerden biri mahkemece verilmiş bir ayrılık kararı olmadıkça veya yasal olarak ayrı yaşama hakkı doğmadıkça, ancak diğerinin yazılı rızasıyla kefil olabiliyor.


Bu rızanın sözleşmenin kurulmasından önce ya da en geç kurulması anında verilmiş olması şarttır.


Kefalet sözleşmesinde sonradan yapılan ve kefilin sorumlu olacağı miktarın artmasına veya adi kefaletin müteselsil kefalete dönüşmesine ya da kefil yararına olan güvencelerin önemli ölçüde azalmasına sebep olmayan değişiklikler için eşin rızası gerekmez.


Ancak 6455 sayılı kanunun 77. maddesiyle 6098 sayılı kanunun 584. maddesinde değişiklik yapıldı. Peki, kefalette eşin rızası kalktı mı?


Kanunda yapılan değişikliklere göre, ticari işletmeler adına yapılacak kefalette eş rızası aranmıyor. Ancak kira sözleşmesi gibi sözleşmelerde eş rızası koşulu devam ediyor.


Yapılan değişiklik; 

Ticaret siciline kayıtlı ticari işletmenin sahibi veya ticaret şirketinin ortak ya da yöneticisi tarafından işletme veya şirketle ilgili olarak verilecek kefaletler, mesleki faaliyetleri ile ilgili olarak esnaf ve sanatkârlar siciline kayıtlı esnaf veya sanatkârlar tarafından verilecek kefaletler, 27/12/2006 tarihli ve 5570 sayılı Kamu Sermayeli Bankalar Tarafından Yürütülen Faiz Destekli Kredi Kullandırılmasına Dair Kanun kapsamında kullanılacak kredilerde verilecek kefaletler ile tarım kredi, tarım satış ve esnaf ve sanatkârlar kredi ve kefalet kooperatifleri ile kamu kurum ve kuruluşlarınca kooperatif ortaklarına kullandırılacak kredilerde verilecek kefaletler için eşin rızası aranmaz.



Kefalet sözleşmesi örneği!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön