25 / 04 / 2024

Kefensüzen Camii kentsel dönüşüm kapsamında TOKİ'ye geçti!

Kefensüzen Camii kentsel dönüşüm kapsamında TOKİ'ye geçti!

TBMM'ye yapılan bir başvuru, Bursa'daki Kefensüzen Camisi'nin ilginç mülkiyet sahibi değişikliğini ortaya çıkardı. Bir vakıf adına kayıtlı olarak açılan tarihi cami, satışlarla 4 kez el değiştirdi. Cami en sonunda kentsel dönüşüm kapsamında TOKİ'ye geçti.



BURSA Osmangazi'de yaşayan Emrah Tepe, Kefensüzen Camisi ile ilgili TBMM Dilekçe Komisyonu'na başvurdu. Bölgelerindeki tarihi bir cami ile 2 mescidin, bürokratik işlemlerdeki yavaşlık ve aksaklık nedeniyle uzun süredir ibadete açılamadığım belirten Tepe, bu durumun bölge halkmı mağdur ettiğini anlattı. Komisyon da, durumu Bursa Valiliği'ne sordu. Valilikten gelen yanıt, caminin satışla 4 kez el değiştirdiğini ortaya çıkardı: 


ELDEN ELE GEZDİ

 "Mülkiyeti, özel şahıslara ait iken, kentsel dönüşüm kapsamında  TOKİ  İdaresi'ne geçen ve bu çalışma sırasında ibadete kapatılan Kefensüzen Cami hakkında istenen bügi kapsamında, müftülükteki dosya üe Vakıflar Bölge Müdürlüğündeki dosyadan belgeler derlenmiştir. Bunların ışığında Kefensüzen Camisi'nin Süzen Kelen Camisi Vakfı adına kayıtlı iken; 28 Eylül 1938'de Osman Geçinen isimli şahsa satüdığı belirtilmiştir. Bu şahsın ise söz konusu camiyi 1976'da Hüseyin oğlu Recep Kırayoğlu'na sattığı, Recep Kırayoğlu'nun vefatıyla İkbal Öztürk ve diğer hissedarlara geçen cami, 21 Haziran 2005'te Vakıflar İdaresi'nce şartlı talep edilmiştir. 


SONUNDA TOKİ'DE

 Ancak Doğanbey Kentsel Dönüşüm kapsamında ve dini tesis alanında kalması, Vakıf yoluyla vücuda geldiğine dair herhangi bir belgeye rastlanmaması gerekçesiyle Vakıflar İdaresi'ne intikal sağlanamamıştır. Bu nedenle taşmmaz tapunun 4 bin 438 ada, 14 parselinde bulunan, niteliği Kefensüzen Cami olarak kayıtlı olup, malikinin ise TOKİ Başkanlığı olduğu kayıtları mevcuttur. Şu an kentsel dönüşüm sahasında inşaat alanında olan cami ibadete kapalı durumdadır." 


Hürriyet


Geri Dön