16 / 04 / 2024

Kefilli kirada damga vergisi 2015!

Kefilli kirada damga vergisi 2015!

Kira sözleşmesi taraflar arasında imzalanabildiği gibi, noter huzurunda da imzalanabiliyor. Noterde imzalanan kira sözleşmeleri için damga vergisi ödeniyor. Peki, kefilli kirada damga vergisi 2015 oranı nedir? Nasıl hesaplanır?



Kefilli kirada damga vergisi 2015!

Kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme oluyor.


Bu sözleşme taraflar arasında imzalanabildiği gibi, noter huzurunda da imzalanabiliyor. Noterde imzalanan kira sözleşmeleri için damga vergisi ödeniyor.


Damga vergisi, kişiler veya kuruluşlar arası hukuki işlemlerin geçerliliğini belgeleyen kağıtlardan alınan vergi oluyor.


Kirada damga vergisi 2015 oranı binde 1,89 olarak tespit edildi. Kirada sözleşme süresine göre kira bedeli üzerinden Binde 1,89 oranında harç ödemesinin yapılması gerekiyor. 


Peki, kefilli kirada damga vergisi 2015 oranı nedir? Kefilli kirada damga vergisi oranı nasıl hesaplanır?


Kefilli kirada damga vergisi..

Kiracı ve kiralayan yanında "adi kefil" veya "müteselsil kefil", "müşterek borçlu ve müteselsil kefil" olarak kefil imzasını içermesi halinde, Kanuna ekli (1) sayılı tablonun I/A-3 fıkrası uyarınca kefalet şerhi üzerinden düzenlenme tarihi itibarıyla (58 Seri No.lu Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliği uyarınca 2015 yılı için binde 9,48 oranında) nispi damga vergisine tabi tutulması gerekiyor.


Damga vergisine tabi kağıtları imzalayanların damga vergisi açısından müteselsil sorumluluğu bulunuyor. Bu nedenle kağıdı düzenleyen taraflardan birinin vergiyi ödemesi yeterli oluyor.



Kirada damga vergisi nedir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön