29 / 03 / 2024

Kemal Alkan: çarpık kentleşmenin nedeni göç!

Kemal Alkan: çarpık kentleşmenin nedeni göç!

Tokal İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Alkan, œİstanbul"a göç ettikten sonra barınma ihtiyacını karşılamak amacıyla hazine arazilerine yapılan kaçak yapılar gecekondulaşmaya neden oldu' dedi



İstanbul"un göç alan kentlerin başında geldiğine dikkat çekerek bir an önce durdurulması gerektiğini belirten Tokal İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Alkan, œİstanbul"a göç ettikten sonra barınma ihtiyacını karşılamak amacıyla hazine arazilerine yapılan kaçak yapılar gecekondulaşmaya neden oldu. İmar afları ve arsa dağıtıp tapu vermeler bu durumun önüne geçmek yerine şartları daha da cazip hale getirdi. Bu durumu bir sorun olarak ön göremeyen veya önemsemeyen yerel yönetimler çarpık kentlerin mimarı oldu diye konuştu.

Göçün, çarpık kentleşmenin sadece bir nedeni olarak gösteren Alkan, œBu sorunu çözmek için öncelikle yerel yönetimlerin oy kaygısıyla kaçak yapılaşmaya göz yumması engellenmeli ve kentlere yapılan göçün önüne geçilmelidir dedi.
Bilinçsiz ve kontrolsüz yapılaşmaların kentlere genel zararlar dışında depreme dayanıklı olmayan binaların yapımına neden olduğuna dikkat çeken Alkan, œDeprem geçirmiş, hasarı yüksek yapılarda oturan ve maddi durumu binalarını yenileyecek kadar iyi olmayan vatandaşlarımız büyük bir tehlike ile karşı karşıyadır. İstanbul"daki bazı belediyeler bu soruna lokal olarak çözümler üretebilmiş, yenileme yapılacak binaların imarını arttırarak binaların yenilenmesini sağlamıştır diyerek konuya açıklık getirdi.
KİPTAşž"ın Zeytinburnu Sümer Mahallesi"nde yaptığı projeleri başarılı bulan Alkan, œUygulama ile bölge halkı mağdur olmazken proje kendini finanse edebildi. Bu tip projeler üretebilen ve hayata geçirebilecek bir yapı oluşturulmalıdır. Hatta bu yeni yapı İstanbul ile sınırlandırılmamalı,  TOKİ  gibi tüm Türkiye"yi kapsayacak şekilde olmalı ve aldığı yetkilerle prosedürlere takılmayarak hızlıca bu dönüşümü gerçekleştirmelidir diyerek sözlerini bitirdi.

Kemal Alkan"ın dönüşüm formülü:
1-İstanbul"un büyümesi durdurulmalı ve göçün önüne geçilmeli.
2-Kendini finanse eden projeler uygulanmalı.
3- TOKİ gibi tüm Türkiye"yi kapsayan uygulamalar yapılmalı ve alınan yetkilerle prosedürlere takılmayarak hızlıca dönüşüm gerçekleştirilmeli.


Geri Dön