19 / 04 / 2024

Kemalpaşa Lojistik Köyü ne zaman açılacak?

Kemalpaşa Lojistik Köyü ne zaman açılacak?

Bu yıl faaliyete geçmesi plananan Türkiye’nin en büyük lojistik köyü Kemalpaşa’da çalışmalar rotar yapınca açılış 2018 yılına ertelendi. Proje kapsamında altyapı 2. aşama ihalesi hazırlıkları ise sürüyor



 Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından yürütülen  İzmir  Kemalpaşa’da Lojistik Köy kurma çalışmaları sürüyor. 2010 yılı yatırım programına giren, 2012 tarihinde altyapı ihalesi yapılan, İzmir’in ilk, Türkiye’nin en büyük lojistik köyünün altyapı çalışmalarının 1. aşaması tamamlandı. Altyapının 2. aşamasının ihale hazırlıkları ise sürüyor. 2015 yılına kadar faaliyete geçmesi hedeflenen Lojistik Köyü ile ilgili çalışmalar rotar yapınca açılış da 2018 yılına ertelenmiş oldu. 


Kemalpaşa Lojistik Köyü, demiryolu bağlantısı ile Kemalpaşa, Turgutlu, Manisa, Torbalı, Aydın, Denizli’deki OSB’lere, karayolu- otoban ile de İstanbul ve Ankara’ya bağlanacak. 1.2 milyon metrekarelik alanda kurulacak köyün 3 milyon metrekare geri sahası olacak. İzmir Ulaştırma Bölge Müdürü Ömer Tekin, Kemalpaşa Lojistik Köyü’nün altyapı çalışmalarının ilk bölümünü tamamladıklarını söyledi. Altyapının 2. aşamasıyla ilgili projenin revize edildiğini, 1.5 ay içerisinde ihale edileceğini vurgulayan Tekin, altyapı inşaatının tamamlanmasını müteakip üst yapısının Yap-İşlet-Devret (YİD) modeli ile ihale edileceğini belirtti. 


Bugüne kadar altyapı çalışmaları kapsamında 1 milyon 150 bin metrekare alanda toprak tevsi çalışmaları yapıldığını kaydeden Tekin, “500 metre kanal yapıldı. Kemalpaşa- Turgutlu demiryolu bağlantı hattını, orman yollarını ve köy yollarının alt- üst geçitlerini yaptık. Altyapı birinci etap çalışmaları 24 ay sürdü. Bugüne kadar altyapı çalışmaları için 28 milyon TL harcama yapıldı. Köyün altyapısını bitirmeyi hedefl iyoruz. 3-4 katı daha harcama yapılacak. 24 ay sürecek ikinci etap altyapı çalışmalarıyla ilgili ihale hazırlıkları devam ediyor. Altyapı çalışmalarını kamu kaynaklarıyla bitirdikten sonra YİD modeli ile devretmek istiyoruz. Altyapı çalışmalarını 2016 sonu itibariyle tamamlamayı, 2017’de YİD Modeli ile ihale etmeyi ve 2018’de de faaliyete geçirmeyi hedefl iyoruz” şeklinde konuştu. 


‘Köy, firmaların üretim güçlerini artıracak’ 


Lojistik Köyü için kamulaştırdıkları alanın 1 milyon 150 bin metrekare olduğunu hatırlatan Tekin, “Saha itibariyle 3 milyon metrekareye kadar kamulaştırabilecek bir alana sahip. Şu anki haliyle Türkiye’nin en büyük lojistik köyü olma özelliğini taşıyor. Lojistik köy, İzmir dışında diğer bölgelere de hizmet verecek. Doğudan, güneydoğudan gelen yüklerin depolanması ve nakledilmesi sağlanacak. Limanlar vasıtasıyla Avrupa’dan gelen yüklerin depolanması, nakledilmesi konusunda merkez üs olacak” bilgilerini verdi. 


Tekin, Kemalpaşa OSB, İzmir- İstanbul otobanı, İzmir-Ankara hızlı tren hattının geçtiği çok önemli bir sahada kurulacak olan köyün Alsancak ve Kuzey Ege Limanı’na ulaşım konusunda çok büyük lojistik avantaj sağlayacağını belirterek, “Firmaların lojistik maliyetlerini düşürerek, üretim güçlerini artırmalarını sağlayacak. Şehir de görüntü kirliliğinden kurtulmuş olacak” diye konuştu.


Kemalpaşa OSB’nin bitişiğinde konumlanacak


Konumu itibariyle otoyol ve demiryolu bağlantısı bulunan Kemalpaşa Lojistik Köyü, Ege Bölgesi’nin üretim merkezi olan, 320 firmanın faaliyet gösterdiği Kemalpaşa OSB’nin bitişiğinde yer alıyor. Kemalpaşa bölgesinde OSB dışında da 100 firma faaliyet gösteriyor. Ayrıca ileriye yönelik olarak Çandarlı Limanı’na demiryolu bağlantısı da mevcut. Diğer taraftan Torbalı- Kemalpaşa demiryolu bağlantısı da planlanıyor. Bu sayede tüm Ege Bölgesi’nin yüklerinin toplama merkezi Kemalpaşa Lojistik Köy olacak. Cumaovası-Aliağa arasında demiryolu kent içi ulaşıma tahsis edilmesi halinde Denizli, Aydın istikametinden gelen demiryolu yükleri Torbalı-Kemalpaşa- Menemen-Aliağa-Çandarlı güzergâhını takip ederek Çandarlı Limanı’na ulaşacak.


Dünya


Geri Dön