26 / 04 / 2024

Kemalpaşa OSB çevre duyarlılığı projesi ilerliyor!

Kemalpaşa OSB çevre duyarlılığı projesi ilerliyor!

İzmir'in önde gelen firmalarına ev sahipliği yapan Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi'nde, başlatılan çevre duyarlılığı projesi kusursuz işliyor. Bünyesinde 490 sanayi tesisini barındıran KOSBİ, projesi ilerlemeye devam ediyor.



Bünyesinde 490 sanayi tesisini barındıran Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi'nde (KOSBİ) hayata geçirilen arıtma tesisi sayesinde fabrikalardan geleneksel ve endüstriyel nitelikli arık sular Su Kirliliği ve Kontrolü Yönetmeliğinde belirtilen alıcı ortam deşarj standartların altında değerlerde arıtılarak doğaya veriliyor. 


HEDEF, GÜNLÜK 40 BİN METREKÜP 

Şimdilik günlük 10 bin metreküp kapasiteye sabip Merkezi Atıksu Arıtma Tesislerinde gelinen noktayla ilgili açıklamalarda bulunan KOSBİ Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Porsuk, Bölge olarak çevre duyarlılığı adına başlattıkları arıtma tesisi çalışmaları sayesinde her gün binlerce metreküp atıksuyu işlediklerim söyledi. Porsuk, sürdürülebilir bir büyüme için çevrenin korunmasına çok önem verdiklerini belirterek. "Bölge sanayisinin çevreyle biçimde büyümesi için çalışıyoruz. Bu amaçla bölgemizde merkezi atık su arıtma tesisinin yapımına 2010 yılında başlamıştık. Bakanlık tarafından onaylanan Günlük 40 bin metreküp proje kapasiteli tesisin ilk etapta 10 bin metreküplük bölümünü hizmete açtık. Fabrikalarımızda oluşan evsel ve endüstriyel nitelikli atık sular toplam uzunluğu 62 km olan OSR kanalizasyon hattımız aracılığıyla ve kendi cazibesi ile Merkezi Atıksu Arıtma Tesisimize geliyor ve burada çeşitli artıma kademelerinden geçtikten sonra ekosistemin kabul edebileceği nitelik ve kalitede arıtılarak doğaya geri veriliyor'' dedi.


FİZİKSEL, KİMYASAL VE BİYOLOJİK ARITMA 

Atık Su Arıtma Tesisı'nin nihai kapasitesinin 40 hin m3/ gün olarak projelendin kliğini belirterek, "İlk etapta 20 bin m3/gün kapasite için betonarme, 10 hin m'/giin makine ve ekipman montajı tamamlandı. Tesisimizin teknolojisi fiziksel, kimyasal ve biyolojik kademelerden oluşmakta ve evsel ve endüstriyel arıtım kabiliyetine sahip. Şu anda 110 firmanın fiziki bağlantısı yapılmış durumda, ilk etap proje debimiz olaıı 10 bin m3/gün kapasiteye ulaşmış durumdayız. İnşaatı I. Etap ile birlikte tamamlanan, ancak ekipman yatırımı yapılmayan 2. etap tesisin yatırımı için  İzmir  Kalkınma Ajansından destek almaya hak kazandık. 2. etap tesisin 2015 yılı içerisinde devreye alınmasını planlıyoruz" dedi.


Ege'de Bugün


Geri Dön