18 / 04 / 2024

Kemalpaşa'da kentsel dönüşüm kapsamında devir protokolü imzalandı!

Kemalpaşa'da kentsel dönüşüm kapsamında devir protokolü imzalandı!

Bakanlar Kurulu kararıyla "afet riski altındaki alan" olarak ilan edilen İzmir’deki Soğukpınar ve Atatürk Mahalleleriyle ilgili kentsel dönüşüm projesi kapsamında Kemalpaşa Belediyesi’ne yetki devri töreni yapıldı.



Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce,  İzmir  Kemalpaşa’da kentsel dönüşüm programına katıldı. Kemalpaşa Belediyesi Kültür Merkezi’ndeki törende konuşan Bakan Güllüce, yeni Türkiye’de şehirlerin bir ruhunun olmasını istediklerini, "kimyası bozulmuş insanların yaşadığı kentler" istemediklerini, komşuluk, dostluk ilişkilerinin devam ettiği, "diğerkam olmak yani başkası için de bir şeyler yapabilmek özelliğinin yaşatılmasını" istediklerini belirtti.


Gelişmiş batı ülkelerinde şehirlerin altyapı, ulaşım gibi sorunları çözülse de ruhlarının kaybolduğuna işaret eden Bakan Güllüce, şehirleri tasarlarken sadece fiziksel olarak düşünmediklerini ifade etti.


Konuşması öncesi Kemalpaşa’daki kentsel dönüşüm projesi kapsamında yeni yapılacak binaların 7 kata kadar yükseklikte olacağının ifade edildiğini, bunun doğru olmadığını kaydeden Bakan İdris Güllüce, "7 kat yok. Cumhurbaşkanımızın, başbakanımızın talimatı var. 5 artı 1, en fazla 6. Ne kadar aşağıya inebilirsen o kadar iyi. Hele Kemalpaşa’da bu olmazsa olmaz" dedi.


İzmir'e 4 milyar liralık yatırım


Bakanlık olarak İzmir’de 4 milyar lira, Türkiye’de ise 190 milyar lira yatırıma imza attıklarını, bunu söylerken dahi keyif aldığını belirten Bakan Güllüce, kendilerine yönelik “herkese ÇED veriyorlar” eleştirilerinin bulunduğunu, “ÇED almayanı dövüyorlar” sözlerinin söylendiğini kaydetti.


Bakan İdris Güllüce, konuşmasına şöyle devam etti: “Biz milletin önünü açmak için herşeyi yapıyoruz. Evet bununla da iftihar ediyoruz. 'ÇED almayanı dövüyor' diyorlar, 'niye çalışmıyorsun, bu millete niye katkı yapmıyorsun' diyoruz, doğru. Sen istediğini söyle biz herkese tabiatı korumak, sürdürülebilirliğini sağlamak, çevre şartlarını sağlamak kaydıyla ÇED için müracaat eden adama yol oluruz, asfalt oluruz, onun önünde rehber oluruz. Bir an evvel ÇED’i alsın, yatırımını yapsın. 'Dünyanın en gelişmiş 10 ekonomisinden birisi 2023'ten evvel olayım' diye koşturuyorsa biz o adama kurban oluruz, can deriz, ciğerimiz deriz. Sen de istersen karşı çık, engel ol, ne olursan ol, biz yatırımın önünde olmayacağız. Türkiye’nin 2023’den önce dünyanın 10’uncu ekonomisi olması sizi mutlu kılmaz mı? 'E kılmaz'... Kılmazsa seni de Allah iktidar kılmaz. Bizi mutlu kılar onun için de Allah bizi iktidar kılıyor”


Muhalefetin "rantsal dönüşüm" sağlandığı iddiasıyla kentsel dönüşümü de engellemeye çalıştığını kaydeden Bakan Güllüce, şunları söyledi: "Yıkık dökük binayı yıkıp düzgün bir bina yapıp 'gel Hatice abla senin binanı artık sel basmayacak, depremden hasar görmeyeceksin, üzerine kaya düşmeyecek' diyerek o anahtarı ona verdiğimiz zaman rant bunun neresinde? Kime rant sağlıyormuşuz bunu anlayamıyorum. En büyük projeleri, ülkenin kalkınmasını engellemek olan bir zihniyet var ya Türkiye’de onlar kentsel dönüşüme de muhalefet ediyorlar. Bizlerin bu muhalefeti ciddiye aldığımız yok."


Kentsel dönüşümün milletle birlikte yapılması gerektiğini, bu süreçte herkesin hakkı olanı istemesi ve belediyenin de herkese hakkını vermesi gerektiğine dile getiren Bakan Güllüce, bir daire alınacak yerden 5,5 daire talep edilirse işin yürümediğini, bunu Fikirtepe’de gördüklerini, o sorunu uzlaşmayla çözdüklerini vurguladı.


Bu süreçte dedikodulara da dikkat edilmesi gerektiğine işaret eden Bakan Güllüce, “(İdris Güllüce, Kemalpaşa’da 350 dönüm yer kapatmış, falan vekilin dayısı 1600 dönüm yer kapatmış…) Böyle iftira, yalan ve dolanlarla insanların kafasını çelerler. İftiranın gücü diye bir şey var. Allah hepimizi iftiradan muhafaza etsin. Tek silahları iftira olan, beyinleri buna çalışan o insanlardan siz de bizleri korumak durumundasınız. Dedikodu, fitne, iftiralar olabilir. Dikkatli olun, kulak asmayın, hemen gelin doğrusunu öğrenin" dedi.


25 bin kişi yaşayacak


Konuşmalar sonrası Bakan Güllüce ve Kemalpaşa Belediye Başkanı Arif Uğurlu devir protokolüne imza attı. Protokole göre riskli alan ilan edilen 79,5 hektarlık alanda yaklaşık 16 bin kişinin ikamet ettiği 2 bin 100 binanın dönüştürülmesi öngörülüyor. Bölgede 7 ile 9 bin konutun üretilmesi ve 25 bin kişinin bu alanda yaşaması planlanıyor.


TOKİ Haber


Geri Dön