27 / 04 / 2024

Kemer Çıralı’da kaçak yapılaşma sona erecek!

Kemer Çıralı’da kaçak yapılaşma sona erecek!

Ulupınar Mahalle Muhtarı ve Ulupınar Çevre Koruma Geliştirme işletme Kooperatifi Başkan Yardımcısı Habib Altınkaya; “Kaçak yapılaşma ve bu konudaki sıkıntılar sona erecek” dedi.



Ulupınar Muhtarı ve Ulupınar Çevre Koruma Geliştirme işletme Kooperatifi Başkan Yardımcısı Habib Altınkaya, Çıralı ile ilgili yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Çıralı’nın en büyük sorunlarından biri olan imar planının hızlı bir şekilde devam etmekte olduğunu söyleyen Altınkaya; “Çıralı doğal SİT alanı olması nedeniyle Koruma Amaçlı İmar Planı yapılmaktadır. İmar çalışması Çevre Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüğü tarafından onaylanarak imza için bakanlıklara gönderilmiştir. En büyük sorunumuz şu anda Çıralı'nın tarım arazisi olması. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın bu alandaki yapılaşmanın yüzde 10’nu geçmemek şartıyla ve kamu yararı almak koşuluyla imara açılmasına uygun bulmuştur. Tabii ki bu kamu yararı hangi bakanlık tarafından alınacağı hususunda sıkıntı devam etmektedir. Görüşmelerimizi sayın Milletvekilimiz Atay Uslu tarafından takip edilmekte. Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü Osman Öztürk ile görüşerek kamu yararı alınmasını istedik. Bu kamu yararının alanın turizm alanı olması nedeniyle  Turizm Bakanlığı tarafından alınması öngörmekte. Bu konuda görüşmelerimiz devam etmektedir.”


İmar çalışması bitmesinin ardından diğer bir sıkıntı olan kanalizasyon, arıtma ve altyapı sorunlarının da çözüleceğini belirten Altınkaya; “Artık denizimiz ve çevremiz daha temiz olacak. Kaçak yapılaşma ve bu konudaki sıkıntılar sona erecek” dedi.


45 METRE İÇERİSİNDE HİÇBİRŞEY YAPILMAYACAK

Çıralı’nın uzun süredir deniz kaplumbağası üreme alanı olması nedeniyle Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdürlüğü’nün çalışmalar yürüttüğünü belirten Altınkaya; “Biz Ulupınar Çevre Koruma Geliştirme İşletme Kooperatifi olarak Milli Parklar Bölge Müdürlüğü ile beraber Çıralı’daki deniz kaplumbağalarını koruma ve izleme çalışmaları yapıyoruz. Bu yıl da iyi gelişmeler olmakta. Milli Parklar, deniz kaplumbağası yumurtlama alanına Dalyan’dan sonra ikinci kez yuva koruma kazıklama çalışması yapacak. Kısa dönemde ihalesi yapılacak kazıklama çalışmalarının ardından Çıralı kıyı bandına 45 metre içerisinde şemsiye, şezlon ve bu gibi hiçbirşey yapılmayacak. Yapanlar hakkında ise ağır para cezası uygulanacak.”


MİLLİ PARKLARDAN KARAVAN VE BOT

Ulupınar Çevre Koruma Geliştirme İşletme Kooperatifi olarak Milli Parklar Bölge Müdürlüğü’nden karavan ve zodyak bot talep ettiklerini ve taleplerinin Kabul edildiğini söyleyen Habib Altınkaya; “Çıralı’ya şehirdışından gelerek bize deniz kaplumbağasını koruma çalışmalarına yardımcı olan gönüllü misafirlerimiz için Milli Parklar Bölge Müdürlüğü’nden kooperatifimize tahsil edilmek üzere bir karavan talebiniz olmuştu. Talebiniz doğrultusunda hazırlanan karavanda buraya bizlere destek olmak isteyen üniversiteden olsun çeşitli şehirlerden gelen gönüllü misafirlerimiz kalacak. Bir diğer talebimiz ise Çıralı sahil bandı boyunca yan koylarımızda deniz kaplumbağası yumurtlama alanları için oldu. Buradaki koyları daha iyi takip edebilmek ve yuvaları koruyabilmek için bir adet zodyak bot talebimiz oldu. Bunu da uygun gördüler ve şu an hazırlandı. Bu botla biz yan koylardaki yumurtalama alanlarının denetimini devam edeceğiz ve daha iyi çalışmalar yapacağız” dedi.


GÖNÜLLÜ İTFAİYECİLER

Geçtiğimiz günlerde Milli Parklar Bölge Müdürlüğü tarafından Çıralı’da bir toplantı düzenlendiğini, çeşitli konular ve yangınlarla ilgili detaylı bilgiler ile neler yapılacağının altığını belirten Altınkaya; “Toplantıda yangın çıktığı zaman nasıl hareket edeceğimizi ve bu konuda burada oluşturulan gönüllü itfaiyecilerle ilgili de bir bilgilendirme verildi. Çıralı’da ilk defa uygulanan Gönüllü İtfaiyecilik Kurumu oluşturuldu. Büyükşehir Belediyesi Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlğı tarafından bizlere on günlük bir eğitim verilecek ve eğitimin ardından sertifika alarak daha bilinçli şekilde yangına müdahale edeceğiz” diye konuştu.


Antalya Kemer Gözcü Gazetesi


Geri Dön