19 / 04 / 2024

Kenan Şahin: Pendik'te 15 yılda 150 bin konut dönüşecek!

Kenan Şahin: Pendik'te 15 yılda 150 bin konut dönüşecek!

Pendik Belediye Başkanı Kenan Şahin, 15 yıllık kentsel dönüşüm planı hazırladıklarını belirterek, "150 bin konutun yanı sıra tersaneler de dönüşecek. Çarşıda trafik yeraltına alınacak" dedi




Pendik’teki 210 bin konutun 60 bin tanesinin depreme dayanıklı olduğunu, 150 bin tanesinin de dönüştürülmesi gerektiğini kaydeden Pendik Belediye Başkanı Kenan Şahin, “15 yıllık kentsel dönüşüm planı hazırladık. Planı 10-12 mahallede uygulamaya koyduk. Konutların haricinde tersaneleri de dönüştüreceğiz” dedi.


“Pendik dönüşürken kamuya ya da TOKİ’ye ihtiyaç yok” diyen Şahin, şunları söyledi:

“Pendik zaten kendi kendini finanse edecek değerlere ulaştı. Mülkiyet değerleri oldukça yükseldi. Kamunun gölge etmemesine ihtiyaç var. Dönüşüm yaparken bazı yerlerde minimal imar artışları olacak. Ama buradan asla bir Fikirtepe çıkmasına müsade etmeyeceğiz. Kimi yerde 2, 2.5 azami 3 emsal vereceğiz. Hatta 1.5 emsalle çözeceğimiz yerler olacak. Gerekmedikçe gereksiz imar yoğunluğu oluşturmayacağız. Pendik’in konforunu bozmayacağız. İlk 5 yılda 31 mahallemizden Çamçeşme, Kavakpınar, Kaynarca, Bahçelievler, Batı, Doğu, Yenimahalle, Sabanbağları, Orta Mahalle, Dumlupınar, Ertuğrul Gazi ve Çınardere dönüşüme tabi tutulacak.”


‘2015’te sıfır gecekondu’

Pendik’te yeni konut projelerinin oluşması için gerekli altyapının hazır olması nedeniyle yılda 8 bin 500 konutun inşa edildiğini kaydeden Şahin, şöyle konuştu:

“Önümüzdeki dönemde belediye olarak bizi en çok meşgul edecek işlerden birisi konut dönüşümü olacak. İlçedeki mülkiyet sorunlarının yüzde 70’ini imar uygulamarıyla çözdük. Gecekondu sayısı 17 binden 7 bine indi. 2015’e gelindiğinde Pendik’de sıfır gecekondu olacak.”


Arsa ya da daire

Gecekonducuların önemli bir kısmına tapu verildiğini ifade eden Şahin, şu bilgileri verdi:

“2 bin hak sahibine tapusu verildi. Ertuğrul Gazi, Sülüntepe, Velibaba, Yayalar’da 5 bin hak sabihi var onların da tapu verme işlemi başladı. Herkese bulunduğu yerin tapusunu veriyoruz.

Arsaları Hazine’den devraldık, makul bir bedel karşılığında, 5 yıl vadeyle bu kişiler arsa sahibi olacaklar. Hepsine arsa vermek mümkün olmuyor, onlara da daire veriyoruz.”

Şahin şöyle devam etti:

“Büyükşehir ve biz Pendik Belediyesi olarak çok sayıda daire yapıyoruz. Bu daireleri, arsa veremediğimiz vatandaşlara yine aynı koşullarla veriyoruz. Bu şekilde peyderbey gecekondu sorununu çözeceğiz.

Bazı arsalar park, okul, yol gibi yeşil alanda ya da sosyal donatı alanlarında kalıyor, o vatandaşlara daire veriyoruz. Arsa almak gecekonducu için daha avantajlı. Mümkün olduğu müddetçe arsa hakkını kullandırıyoruz. Arsalar da, daireler de rayiç bedellerin çok altında.”


5 yılda 100 bin nüfus

25 yıl önce Kartal’ın bir mahallesi olan Pendik’in nüfusunun çok hızlı arttığını belirten Şahin, şu bilgileri verdi:

“Nufus 200 binden 650 bin nüfusa geldi. Sadece son 5 yılda nüfus 100 bin arttı. Hem İstanbul dışından, hem de İstanbul içinden göç alıyoruz. Çünkü burası, özellikle toplu konut alanları, daha yaşanır mekanlar olduğu için, şehrin yoğun bölgelerinden pek çok kişi Pendik’e taşınıyor.

Kurtköy’de geçmişte 5 bin nüfus varken, şimdi 50 bin nüfusa ulaştı. Sadece konut politikası değil burada lokomotif sektörler oluştu. Karayolu, raylı sistemler, denizyolu, çevre yolları ve özellikle havaalanı burası için ciddi lokomotif oldu. Şimdi de üçüncü köprü yolları ile daha cazip olacak.”


Çarşının altı otopark

Pendik çarşısında trafiğin yeraltına alınacağını belirten Şahin, şunları söyledi:

“Nitelikli bir çarşı oluşturmak için son aşamaya geldi. Batı mahallesinden başladık, Batı ve Taşlıbayır mahallesi öncelikli alanlarımız. Pendik’in konforunu bozmayacağız. Yer üstünde otopark etmiş araç kalmayacak. Altyapı, trafik konusunda çok büyük işler başarmış durumdayız. Konforu kaybetmemek için azami gayret gösterdik. Pendik’in içinde vereceğiniz randevuya siz gecikmezseniz yollar sizi geciktirmez. Bugün henüz tıkanmayan ama tıkanma potansiyeli olan yerler için de önemli çözümler geliştiriyoruz.”

Marmaray Sabiha Gökçen Havalimanı’na bağlanacak

Pendik’in raylı sistemler açısından da çok avantajlı bir konumda olduğunu kaydeden Kenan Şahin, şu bilgileri verdi:

“Marmaray'ın Kaynarca’ya kadar olan kısmının sinyalizasyon çalışmaları devam ediyor. Ayrıca Marmaray’ı Sabiha Gökçen Havalimanı ile bağlayacak yeni bir hat döşeniyor. Daha ileriki aşamada ise Üsküdar - Sultanbeyli metrosu ile  Marmaray  hattı birleşecek. İç ulaşımda raylı sistem kullanımı maksimum olacak. Pendikliler 2019’a kadar 2.5 kilometrede bir metro istasyonuna kavuşacak.”




GÜZELYALI'YA LİMAN YOLDA, TERSANELER YENİLENİYOR


Pendik sahilinde birçok projenin devam ettiğini kaydeden Kenan Şahin, şöyle konuştu:

“Türkiye’nin en büyük tersanesi burada. En büyük Ro-Ro limanlarından biri Pendik’te. İDO iskelemiz var. Marinası olan birkaç ilçeden biriyiz. Bunun yanında Güzelyalı’da yeni bir yat limanının hazırlığı tamamlandı, uygulama aşamasındayız. Bu yat limanıyla birlikte Pendik önemli bir fuar merkezine kavuşmuş olacak. Yatçılığın kalbi burada atacak. Tekne bağlama kapasitesi 600 olacak. Faal durumdaki marinada 750 kapasite var. Yeni yapacağımız marina klasik bir marina değil. Ağırlıklı olarak tamir, bakım, satış ve servis hizmetleri olacak. Tersanelerin çevreci yanları maalesef az. Yeni marina tersanel açısından da çevreci bir dönüşümün tetikleyicisi olacak.”




‘SANAYİ, ŞEHİR İÇİNDE KALACAK SANAYİYE DÖNÜŞMELİ’


Pendik’in aynı zamanda sanayi bölgesi olduğunu kaydeden Şahin, şunları söyledi:

“3 milyon metrekare alanda sanayi bölgeleri var. Kurtköy, Dolayoba ve Kavakpınar sanayi bölgeleri 100 binden fazla kişiye istihdam sağlıyor. Sanayi yerleşim tercihi açısından önemli. Sanayi hepten şehir dışında olmaz. Sanayi ister şehrin içinde, ister dışında olsun, çevreci olmak zorunda. Bizim sanayimiz çevreci olamadı. O nedenle şehrin içinde olsa ne olur, olmasa ne olur? Diyelim ki sanayiyi şehir dışına çıkardınız. O zaman 100 bin çalışanı, aileleriyle birlikte 400 bin nüfusu fabrikayla birlikte taşımak zorundasınız. Ya da işçiler burada kalacak ama bu sefer de trafik yoğunluğunu artıracaksınız. Sanayinin şehir içinde kalabilecek sanayiye dönüşmesi gerekiyor.”


Olimpiyat antrenman alanları yapılıyor


Pendik’te 2B arazisinin az olduğunu belirten Şahin, şunları söyledi:

“2B’lerin olduğu alanları Büyükşehir Belediyesi proje alanı ilan etti. Tamamlandığında 9 milyon metrekarelik açık spor tesisi alanlarına kavuşmuş olacağız. Bu tesisler olimpiyat oyuncularının antrenman tesisleri olacak. Aynı zamanda sporcu yetiştiren bir merkez olacak.”


Pendik hizmetle donatılıyor


Pendik’te devam eden spor kompleksleri, semt ve etüt merkezleri inşaatlarında sona doğru geliniyor. Bitirilen semt merkezi ve sosyal tesisler ardı ardına açılırken diğerlerinin inşaatı hızla devam ediyor


Pendik Belediyesi, ilçeyi  semt ve etüt  merkezleri, sosyal tesisler ve spor kompleksleriyle donatıyor. Kısa sürede tamamlanan Fevzi Çakmak Semt Merkezi ile Ahmet Yesevi Mahallesi Yıldıztepe Sosyal Tesisi yakında hizmete açılacak. İnşaatları süren Sülüntepe, Yeşilbağlar, Dolayoba  ve Ahmet Yesevi spor kompleksleri,  gençler için Velibaba ve Güllübağlar mahallelerine yapılan etüt merkezleri hızla tamamlanıyor.  Gecekondu probleminin çözümünde kullanılmak üzere inşa edilen 126 dairelik Velibaba Sosyal Konutları da hızlı yükselişini sürdürüyor.  

Pendik Belediyesi, bünyesinde bulunan fonksiyonlarıyla kente sosyal, spor ve sağlık alanında artı değer katan semt merkezleri inşa ediyor. Yapımı tamamlanan Fevzi Çakmak Semt Merkezi’nin açılışına sayılı günler kaldı. 4 bin metrekare alana kurulan merkezde iki büyük fitness salonu, İSMEK sınıfları, aile sağlık merkezi, gençlik ve etüt merkezleri,   bölge sakinlerinin çocuklarını bırakabilecekleri “süreli bakım odaları”, ücretsiz internetin de yer aldığı kütüphane ile film ve seminerler için çok amaçlı salon bulunuyor.

Yapımı tamamlanmak üzere olan bir diğer semt merkezi de Dumlupınar’da yükseliyor.  Bodrum, zemin, üç kat ve terastan oluşan Dumlupınar Semt Merkezi, 2585 metrekare alana sahip. Merkez, kamu hizmetlerini bir araya toplayarak hizmeti bölge halkının ayağına getirecek. Pendik Belediyesi, Kavakpınar ve Ahmet Yesevi  Mahallelerine semt merkezi  inşa etmek üzere proje çalışmalarını tamamladı.


Dört spor kompleksi

Ahmet Yesevi Mahallesi’nde hizmet vermeye hazırlanan Yıldıztepe Sosyal Tesisi bodrum, zemin ve üç kattan oluşuyor. Kısa sürede inşası tamamlanan tesisin bodrum katında spor salonu; zemin katında etüt merkezi; birinci katında ise derslik ve sınıflar yer alıyor.  

İlçenin en önemli spor merkezi olacak Sülüntepe Kompleksi’nin yüzde 90’ı tamamlandı. 8198 metrekarelik komplekste basketbol, voleybol, judo, karate, tekvando gibi sporlar yapılacak. Ayrıca bay ve bayanlar için iki ayrı yüzme havuzu, muhtarlık, kreş, gençlik merkezi ve kafeterya bulunacak.


Etüt merkezleri açılıyor

Gençlere daha iyi bir gelecek sunmak için yatırımlar yapan Pendik Belediyesi, eğitim ve spor hizmetini bir arada bulabilecekleri etüt merkezleri açıyor. Güllübağlar ve Velibaba’da tamamlanmak üzere olan iki etüt merkezinin yanında, Fatih Mahallesi ‘ne de yeni bir etüt merkezinin inşasına başlandı.

Belediye tarafından Güllübağlar’a yaptırılan ek bina tamamlanarak kapılarını açtı. Binada Afet Koordinasyon Merkezi’nin yanı sıra, belediye teknik müdürlükleri var. 


‘Tenzile Erdoğan Konukevi’nde mutlu yaşam


Pendik Belediyesi, Tenzile Erdoğan Konukevi’nde yetim kız çocuklarına da otel konforunda bir yaşam sunuyor. Bir evde bulunan her türlü donanıma sahip konutlarda LCD televizyondan çalışma masasına ankastre mutfaktan buzdolabına kadar hayatı kolaylaştıran bütün ayrıntılar  mevcut. Ayrıca basketbol ve voleybol salonu ile tenis kortu da kalanlara hizmet veriyor.

Tenzile Erdoğan Konukevi, yeni misafirlerini ağırlıyor. Barınma ve korunmaya muhtaç yetim kızlar, iki katı kendilerine tahsis edilen Konukevi’nde oteli aratmayan konforlu bir hayata kavuştu. Modern eşyalarla döşenen bir ve iki odalı konutlarda kalan yetim kızlar, ayrıca çeşitli alanlarda kendilerini yetiştirmek için birçok olanak buluyor. Sosyal Hizmetler bünyesinde İstanbul’un çeşitli yurtlarından getirilen 36 yetim kız, yurtta hem barınma, hem eğitim ve hem de sosyal ihtiyaçlarını karşılayabiliyor.


Modern evlerde yaşam

Otel konforunda hizmete ve ev ortamındaki rahatlığa sahip olan Konukevi’ne yerleştirilen küçük misafirler, her türlü donanıma sahip tek veya iki odalı konutlarda kalıyor. Modern tarzda döşenmiş evler, yaşam kalitesi için her ihtiyaç düşünülerek tasarlandı. Tenzile Erdoğan Konukevi, ranzalı kampus hayatı yerine az sayıda kişiden oluşan gruplarla kalma imkânı sunarak ev rahatlığı sağlıyor.


Kültür ve spor fırsatları

Konukevi, misafirlerine eğitim, kültürel ve sportif alanlarda birçok aktivite imkânı da sunuyor. Misafirhane bünyesinde bulunan kütüphane ve etüt merkezlerinde eğitim desteği verilerek çocukların derslerinde daha başarılı olmaları sağlanıyor. Aynı zamanda spor salonu, basketbol ve voleybol sahası ile birlikte tenis kortu da sporu hayatlarının değişmez parçası haline getiriyor. Müzik odalarında piyano, keman gibi enstrümanları çalmayı öğrenebiliyorlar. Bilgisayar odasında internet hizmeti ile kesintisiz iletişim sağlanıyor. Konutlarda yemekhane ve kafeterya da bulunuyor.

Tenzile Erdoğan Konukevi’nin her türlü ihtiyaca cevap verecek şekilde hizmet sunduğunu belirten Pendik Belediye Başkanı Dr. Kenan Şahin, “Bu evlatlarımızın, otel konforunda inşa edilen evlerde sosyal ve kültürel açıdan destekleyici, okul eğitimi fırsatları sunan bir ortamda yaşamasını istedik. Pendik Belediyesi olarak barınmaya ve bakıma ihtiyaç duyan kız çocuklarımızın doğru ve iyi bir şekilde yetişmesi, mutlu ve topluma faydalı bireyler olması için bütün imkânlarımızı seferber ettik” dedi.


Engelliler ve yaşlılara ücretsiz tıraş servisi var


Pendik’te engelliler ve yaşlılar, evlerinden çıkmadan saç ve sakal tıraşı oluyor.  Pendik Belediyesi Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından yürütülen uygulama ile evlerinden çıkamayacak durumda olan engelli, yatalak ve yaşlı vatandaşlar ziyaret edilerek, ücretsiz saç ve sakal tıraşı yapılıyor.

Veri sistemine ve Özürlüler Koordinasyon Merkezi’ne kayıtlı engelli, yatalak ya da yaşlı vatandaşlar, önce telefon ile aranıp hizmet hakkında bilgi veriliyor. Hizmeti kabul eden vatandaşlar, haftalık, 15 günlük ve aylık periyotlarla ziyaret ediliyor. Müsait oldukları gün ve saat için randevu alınan vatandaşlar, eve giden uzman berber tarafından hijyenik koşullarda zahmetsiz şekilde tıraşlarını olabiliyor. İki yıldan beri aralıksız sürdürülen uygulamadan her gün 5-6 vatandaş faydalanıyor.


5 yılda 235 park kazandırdı


Belediye Başkanı Dr. Kenan Şahin, Pendik genelinde sokak araları ve site içlerine son beş yılda 235 park kazandırdı. Bu sayıda park yapılmasının çok önemli bir hizmet başarısı olduğunu kaydeden Başkan Şahin, bu konuda tecrübeli bir kadroya sahip olduklarını ifade etti.

Modern bir şehir için çalışmalarını sürdüren Pendik Belediyesi, semt merkezleri, spor kompleksleri, alt ve üst yapı çalışmalarının yanında ilçeye son 5 yıl içerisinde 235 yeni park kazandırdı. Çocuklar için modern oyun grupları, güvenli kauçuk zemin, yetişkinler için fitness aletleri ve zaman geçirecekleri pergola oturma grupları bulunan parklar, kentlerde kaybolmaya yüz tutmuş sosyal ve sportif hayatın gelişmesine hizmet ediyor. Vatandaşların taleplerinin çalışma temposunda kendilerine itici güç olduğunu ifade eden Belediye Başkanı Dr. Kenan Şahin, Pendik’in sosyal, kültürel ve sportif alanlarda yaşanılabilir kent olma yolunda hızla ilerlediğini vurguladı. İlçede son beş yıl içerisinde bu sayıda park üretilmesinin çok önemli bir hizmet başarısı olduğunu kaydeden Belediye Başkanı Dr. Kenan ™ahin: “Tecrübeli bir ekibimiz var, geceli gündüzlü çalışarak bu başarımızı belediyeciliğin her alanında gösteriyoruz.”dedi.



Milliyet/Fehim Genç


Geri Dön