25 / 04 / 2024

Ayasofya, Topkapı ve Efes yoruldu: Randevuyla gezilebilecek!

Ayasofya, Topkapı ve Efes yoruldu: Randevuyla gezilebilecek!

Efes Antik Kent'te doğal erozyonlar oluşması sebebi ile ziyaretçilerin randevulu sisteme geçeceğini belirten Özgür Özaslan, Topkapı Sarayı ile Ayosafya Müzesi'nde de bu uygulamaya geçileceğini kaydetti



Özaslan,  İzmir  Kuşadası'ndan gemilerle gelen turistler dahil 15 bin ziyaretçinin aynı anda bulunduğu Efes Antik Kent'in artık dinlenmesi gerektiğini söyledi. Efes Antik Kent'te doğal erozyon yaşandığını belirten Özaslan, randevulu sisteme geçilmesi gerektiğini söyledi.


UNESCO’nun Dünya Mirası yedek listesinde olan Efes ile Bergama’nın asıl listeye alınması için yoğun çabalar harcandığını söyleyen Özaslan UNESCO’nun özel kriterlerinin gerçekleşmesi için alan yönetimi oluşturulması gerektiğini belirterek sözlerine şöyle devam etti:


Gerek Efes, Gerekse Bergama’nın geleceğe yönelik vizyoner çalışmalarında bulunuyoruz. Alan yönetim planlarını yapıyoruz. 1997-2007 yılları arasında durağan döneme girilmiş. Türkiye’den UNESCO asil veya yedek listesine hiçbir ören yeri girmemiş. Oysa ülkemiz dünyanın en istisnai coğrafyasında yer alıyor. İtalya’dan daha fazla antik kentimiz, Yunanistan’dakilerden daha fazla Helenistik kentlerimiz var. Her yıl bunlardan birini UNESCO listesine sokabilirsek kendimizi başarılı sayabiliriz


Efes Antik Kent doğal erozyon yaşıyor


Türkiye’nin dünyaca ünlü tarihi miraslarından özellikle üçünün yoğun ziyaretler nedeniyle yorulduğunu ve doğal erozyon yaşadığını belirten Bakanlık Müsteşarı Özaslan, "Efes başta olmak üzere Ayasofya ve Topkapı’da ziyaret yönetim planlaması yapılmalı. Tüm dünyada bu tür yerlerde ziyaretler sistemli ve randevulu yapılıyor. UNESCO için hazırlanan yönetim planı çerçevesinde bu üç yerin ziyaretinde randevulu sisteme geçilecek. Doğal erozyonun önüne geçmek için özel dizayn edilmiş yürüyüş yolları belirlenmeli" dedi.


Efes Antik Kenti başta olmak üzere tüm tarihi mekanlar için geleceğe yönelik vizyoner çalışmalar yapılması gerektiğini dile getiren Özaslan, "Ören yerlerimiz için çok yönlü çalışma gerekiyor. Bakanlığımız, bilim adamları, üniversiteler ve ilgili kuruluşlar çok yönlü çalışmalar üretmeli. Efes’te geçmişte yapılan kötü uygulamaların kaldırılması gerekiyor. Geçmiş yıllardan farklı olarak Efes antik kentinde sadece kazı yapılmıyor, korumaya yönelik çalışmalar da yönetiliyor" dedi.


Hürriyet


Geri Dön