28 / 03 / 2024

TOKİ, Karain Köyü'nü taşıyıp 126 tarım köy kuracak!

 TOKİ, Karain Köyü'nü taşıyıp 126 tarım köy kuracak!

TOKİ, "kanserli köy" olarak gündeme gelen Nevşehir Ürgüp'e bağlı Karain Köyü'nü taşıyacak.



Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), "kanserli köy" olarak gündeme gelen Nevşehir Ürgüp'e bağlı Karain Köyü'nü taşıyacak. Karain için 126 tarım köy konutundan oluşan yeni bir köy kuracak olan TOKİ, 28 Mayıs'ta düzenleyeceği ihale ile tarım köy konutlarının yanı sıra köyün altyapı ve çevre düzenlemesini de yapacak.


TOKİ'den yapılan açıklamaya göre Nevşehir Ürgüp'e bağlı Karain Köyü'nde 33 yıl içinde yaklaşık 280 kişi kanserden hayatını kaybetti. Köydeki evlerin duvarlarında kullanılan taşların kansere neden olduğu öne sürülüyor. Başbakanlık TOKİ, kanserden ölümlerin yüksek olduğundan "Kanserli Köy" olarak gündeme gelen Karain için 126 tarım köy konutundan oluşan yeni bir köy kuracak. İdare 28 Mayıs'ta düzenleyeceği ihale ile Tarım Köy konutlarının yanı sıra köyün altyapı ve çevre düzenlemesini de yapacak. 


Eriyonit maddesi kansere neden oluyor


Karain köylülerinin ev ve bahçe duvarlarında kullandıkları taşlardaki "eriyonit" maddesinin akciğer kanserine neden olduğu belirtiliyor. Bu taşlar kolayca ufalanabiliyor, solunum yoluyla alınan bu tozların hastalığa yol açtığı iddia ediliyor.



Afet kapsamına alındı


Akciğer Kanseri'nden hayatını kaybedenlerin sayısının ortalamanın hayli üzerinde olması Karain'i, Bakanlar Kurul Kararı ile afet bölgesi kapsamına alınmasına da neden oldu. Kanserden ölümlerin oldukça yüksek olduğu Karain Köyü'nün, bağlı bulunduğu Ürgüp ilçesi yakınlarına taşınması planlanıyor. Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) bu amaçla, Karainliler için Tarım Köy Projesi kapsamında 180 metrekare 126 konut inşa edecek. Konutların ihalesi 28 Mayıs 2012'de TOKİ'nin Bilkent'teki yerleşkesinde yapılacak. Konutların tamamlanmasıyla birlikte Karainliler "Eriyonit" maddesi üreten yapılardan TOKİ'nin inşa edeceği sağlıklı ve güvenli konutlara taşınacak. TOKİ, yeni inşa edeceği köyün altyapısı ile çevre düzenlemesini yapacak. 


Köylülere cazip yaşam alanları kuruluyor 


Köyden kente göç sonucu oluşan çarpık kentleşme ile mücadele eden TOKİ, bir taraftan da kırsalda yaşayan vatandaşlara cazip yaşam alanları sunmak için Tarım Köy Projelerini uyguluyor. Proje kapsamında vatandaşlara tarıma elverişli arazi tahsis edilirken, dağınık durumdaki yerleşim yerleri bir araya toplanıyor ve yerel mimari doku korunarak yenileniyor. Şehirlerdeki standartları aratmayan evlerde oturan vatandaşlara sosyal tesisleri ve altyapısıyla hazır modern bir köyde yaşama imkanı sunuluyor. 


4 bin 253 tarım köy inşa edildi


TOKİ, Tarım Köy Projesi kapsamında 23 ilde 4 bin 253 konut inşa etti. Bu çerçevede tarım köy inşa edilen iller şöyle;

 

Adana'da 210, 

Afyon'da 249, 

Aydın'da 142, 

Batman'da 196, 

Bayburt'ta 80, 

Bilecik'te 122, 

Bingöl'de 89, 

Çankırı'da 222, 

Erzincan'da 420, 

Erzurum'da 119, 

Gümüşhane'de 60, 

Isparta'da 105, 

Kahramanmaraş'ta 119, 

Karaman'da 187, 

Kayseri'de 140, 

Kırşehir'de 116, 

Konya'da 212, 

Muğla'da 127, 

Siirt'te 225, 

Sivas'ta 40, 

Şanlıurfa'da 935, 

Van'da 78 

Yozgat'ta 60 



Sabah


Geri Dön