28 / 03 / 2024

KENTDER ve TDUB kentsel dönüşümde işbirliği yaptı!

KENTDER ve TDUB kentsel dönüşümde işbirliği yaptı!

Kentsel Dönüşüm ve Şehircilik Derneği KENTDER ve Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği TDUB, kentsel dönüşüm konusunda ortak faaliyet yürütmek üzere işbirliği protokolü imzaladı.



Kentsel Dönüşüm ve Şehircilik Derneği KENTDER ve Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği TDUB, kentsel dönüşüm konusunda ortak faaliyet yürütmek üzere işbirliği protokolü imzaladı. Kentsel dönüşüm sürecinin temel konularından olan değerleme sürecinin öneminden yola çıkarak imzalanan protokol çerçevesinde, KENTDER ve TDUB kentsel dönüşümdeki yasal sürecin hızlandırılması, yasal süreç ve uygulamaya ilişkin çözüm önerilerinin üzerinde çalışılması, değerlemeyi etkileyen olumlu ve olumsuz faktörlerin tespiti ve verilerin analizi gibi birçok konuda ortak çalışmalar yürütecek.


Türkiye’nin mevcut 6,5 milyon çürük yapı stokunun yenilenmesini içeren kentsel dönüşüm sürecinin istenilen düzeye çıkarılmasına katkı sağlamak amacıyla kentsel dönüşüm konusunda kapsamlı çalışmalar çalışmalar yürüten Kentsel Dönüşüm ve Şehircilik Derneği KENTDER ile değerleme uzmanlarının çatı kuruluşu Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği TDUB, kentsel dönüşüm konusunda ortak faaliyetler yürütmek üzere işbirliğine gitti. İki sivil toplum kuruluşu arasında düzenlenen protokol, KENTDER Başkanı Rıza Hüseyin Erkanlı ile TDUB Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Yener Yıldırım tarafından imzalandı.


Kentsel dönüşüme uzman katkısı

Protokol çerçevesinde, kentsel dönüşüm sürecinde değerleme konusunda ortak çalışmaların yürütülmesinin yanı sıra ortak toplantılar düzenlenmesi, çeşitli konularda organizasyonların yapılması, birlikte eğitimler düzenlenmesi gibi konularda da işbirliğine gidilmesi planlanıyor. 


Türkiye’nin en değerli kurumları arasında bulunan TDUB ile işbirliği içinde hareket etmek üzere protokolü imzaladıklarını söyleyen KENTDER Başkanı Rıza Hüseyin Erkanlı, işbirliği protokolü çerçevesinde, taraflar olarak kentsel dönüşüm sürecinin eksiklerinin tespiti, sürecin daha iyi işlemesi için gereken çalışmaların yapılması için rapor ve yasa önerilerinin hazırlanması gibi pek çok konuda ortak ekiplerle birlikte gerekli çalışmaları yapıp ilgililer ve kamuoyu ile paylaşacaklarını belirtti.  



TDUB - Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği, Sermaye Piyasası Mevzuatına göre Gayrimenkul Değerleme Lisansına sahip olan gerçek kişi Değerleme Uzmanları ile Sermaye Piyasası Kurulu tarafından yetkilendirilen tüzel kişi Değerleme Kuruluşu Üyelerinden oluşmaktadır. TDUB, gayrimenkul piyasasının ve gayrimenkul değerleme faaliyetlerinin gelişmesini sağlamak üzere araştırmalar yapmak, eğitim ve sertifika vermek, Üyelerinin dayanışma ve mesleğin gerektirdiği özen ve disiplin içerisinde çalışmalarına yönelik meslek kurallarını ve değerleme standartlarını oluşturmak, haksız rekabeti önlemek amacıyla gerekli tedbirleri almak, kendisine mevzuatla verilen veya Sermaye Piyasası Kurulu’nca belirlenen konularda düzenlemeler yapmak, yürütmek, denetlemek, Statüsünde öngörülen disiplin cezalarını vermek, ilgili konularda Üyeleri temsilen ilgili kuruluşlarla işbirliği yapmak, mesleki gelişmeleri, idari ve yasal düzenlemeleri izleyerek bu konuda Üyelerini aydınlatmak görev ve yetkileri ile 6263 sayılı Sermaye Piyasası Kanun’unun 76’ncı maddesine dayanılarak kurulmuş bir Meslek Birliğidir. TDUB’un organları, görev ve yetkileri ile çalışma ilke ve esasları 02 Nisan 2014 tarih ve 28960 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği Statüsü (Statü) ile düzenlenmiştir. Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği'nin kuruluşu ile birlikte, değerleme mesleğini icra eden meslek mensupları birlik ve dayanışma sağlayabilecekleri, mesleki standartları ve ilkeleri kendilerinin belirleyebilecekleri bir çatıya kavuşmuştur. 


KENTDER - Kentsel Dönüşüm ve Şehircilik Derneği KENTDER, Dünyadaki kentsel dönüşüm ve şehircilik konularındaki çalışmaları ve trendleri yakından takip etmek, Türkiye’ye uyarlanabilecek modelleri tespit etmek ve bu modelleri aktarabilecek yerli ve yabancı uzmanları davet ederek dernek üyelerinin ve kamuoyunun konuyla ilgili sürekli gelişimini sağlamak ve oluşan bilgiyi ulusal ve uluslar arası platformda geliştirecek referans kurmak olmak vizyonuyla faaliyet göstermektedir. KENTDER, Türkiye’de kentsel dönüşüm ve şehirciliğin her yönüyle gelişmesini sağlamak amacıyla, ulusal ve uluslararası konferans ve çalıştaylar düzenlemek, ortaya çıkan bilgileri raporlar hazırlayarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri, inşaat ve gayrimenkul sektörü, inşaat malzemeleri sektörü, finans sektörü, gayrimenkul ve emlak danışmanları, kat malikleri, sektörel odalar, üniversiteler ve tüm kamuoyuyla paylaşarak kentsel dönüşümün ve şehirciliğin çağdaş bir şekilde sürdürebilirliğini sağlamak misyonuyla çalışmalarını sürdürmektedir.



Haber Ekonomist Dergisi'nde şu şekilde yer aldı;


Kentsel Dönüşüm ve Şehircilik Derneği (KENTDER) ve Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği (TDUB), kentsel dönüşüm konusunda ortak faaliyet yürütmek üzere işbirliği protokolü imzaladı. Kentsel dönüşüm sürecinin temel konularından olan değerleme sürecinin öneminden yola çıkarak imzalanan protokol çerçevesinde. KENTDER ve TDUB kentsel dönüşümdeki yasal sürecin hızlandırılması, yasal süreç ve uygulamaya ilişkin çözüm önerilerinin üzerinde çalışılması, değerlemeyi etkileyen olumlu ve olumsuz faktörlerin tespiti ve verilerin analizi gibi birçok konuda ortak çalışmalar yürütecek. Protokol çerçevesinde, kentsel dönüşüm sürecinde değerleme konusunda ortak çalışmaların yürütülmesinin yanı sıra ortak toplantılar düzenlenmesi, çeşitli konularda organizasyonların yapılması, birlikte eğitimler düzenlenmesi gibi konularda da işbirliğine gidilmesi planlanıyor. KENTDER Başkanı Rıza Hüseyin Erkanlı, işbirliği protokolü çerçevesinde, taraflar olarak kentsel dönüşüm sürecinin eksiklerinin tespiti, sürecin daha iyi işlemesi için gereken çalışmaların yapılması için rapor ve yasa önerilerinin hazırlanması gibi pek çok konuda ortak ekiplerle birlikte gerekli çalışmaları yapıp ilgililer ve kamuoyu ile paylaşacaklarını belirtti.


Ekonomist


Geri Dön