24 / 04 / 2024

Kentler planlanırken 100 yıllık planlamaları yapılmalı!

Kentler planlanırken 100 yıllık planlamaları yapılmalı!

Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, yıllık değerlendirme toplantısında konuştu. Bozbey; "Kentsel yenileme projeleriyle nüfus, öngörülenin üzerine çıkacak. Bu da trafik ve ulaşımın daha yoğun olacağını gösteriyor. Kentler planlanırken 50 veya 100 yıllık planlamaları yapılmalı." dedi.



Yıllık değerlendirme toplantısında konuşan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, belediyenin, İnsani Gelişme Vakfı'nın 150 ilçede düzenlediği "İnsani Gelişme Endeksi" araştırmasında "Çok Yüksek İnsani Gelişme" sıralamasında 6'ncı, "Yönetişim Endeksi" sıralamasında ise 3'üncü sırada yer aldığını hatırlattı. Nüfusu 415 bin olan Nilüfer ilçesinin giderek artan bir nüfus yoğunluğuna sahip olduğunu vurgulayan Bozbey, ilçede yapılan kentsel dönüşüm çalışmaları ve büyükşehir belediyesinin uyguladığı 0,50 emsal artışı kararını eleştirdi. Mustafa Bozbey; "Kentsel yenileme projeleriyle nüfus, öngörülenin üzerine çıkacak. Bu da ilçede altyapı sorunlarına neden olurken trafik ve ulaşımın daha yoğun olacağını gösteriyor. Kentler planlanırken 50 veya 100 yıllık planlamaları yapılmalı. Bugün yapılan plan değişiklikleri ileride daha büyük sorunlarla karşımıza çıkacak. Sanayinin Nilüfer'e yönelmesi, kentsel dönüşüm adı altında 0,50 emsal artışı verilmesi ilçede nüfus yoğunluğunu artırdı. Kentsel dönüşümle ilgili yapılan plan değişikliklerinin yüzde 80'i Nilüfer'de. İlçede bugün 20 yıllık binalar yeniden yapılıyor. İnanılmaz yoğunluklar var" dedi. 


"Bursa'nın yeni sanayi alanlarına ihtiyacı yok" 

Bursa'nın yeni sanayi alanlarına ihtiyacı olmadığına işaret eden Mustafa Bozbey, "2005 yılında Bursa, İstanbul'un çöplüğü durumuna gelecek demiştik. O yöne doğru gidiyoruz. Nüfus artışı ve sanayi etkisi Nilüfer'de estetik değerlerin korunamaması endişesini gündeme getiriyor. Önce ileri teknoloji üretimi yapabilecek firmaların altyapısını oluşturmak gerekiyor. Yoksa Badırga'da yeni yapılacak sanayi bölgesine de kirletici sanayi girecek. Badırga bölgesinde toprak kaybediyoruz. Bunun geri dönüşü yok. Sanayi Anadolu'nun farklı şehirlerine kaydırılabilir" diye konuştu.


2020'YE KADAR KARBON SALIMINI YÜZDE 20 AZALTACAK 


Nilüfer Belediyesi olarak S.S. Nilüfer Yenilenebilir Enerji Üretim Kooperatifi'ni kurduklarını hatırlatan Başkan Bozbey, kooperatifin, hem belediyenin çevre ilkelerine hem de karbon miktarını azaltmasına önemli katkı sağlayacağını belirtti. Bozbey, belediye olarak Avrupa'da 2020 sonuna kadar karbon miktarını yüzde 20 azaltmayı hedefleyen sözleşmeye imza attıklarını ifade ederek. "Aynı zamanda iklim uyumu konusunda Türkiye'de ilk imza koyan kurumuz. Yenilenebilir ' enerjiden elde edilecek miktarlar karbon miktarımızı da oldukça düşürecektir. 2020'nin sonuna kadar 200 bin ton civarında karbon salimim azaltmamız gerekiyor" değerlendirmesini yaptı. Bozbey, özellikle konutlarda güneş enerjisi sistemlerinin kurulmaya başlanması halinde ülke enerji maliyetlerinin düşmesine katkı sağlanacağını vurguladı. Mustafa Bozbey, ilçede yapılması planlanan tüm projeleri mahalle komiteleri aracılığıyla halkın kararlarına uyarak hayata geçirdiklerine işaret etti. 


Dünya


Geri Dön