24 / 04 / 2024

Kentsel dönüşüm ada bazında nasıl yapılır?

Kentsel dönüşüm ada bazında nasıl yapılır?

Kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında riskli alanda tespit edilen riskli yapılar yıkılarak yerine yönetmeliklere uygun sağlam yapılar inşa ediliyor. Peki, kentsel dönüşüm ada bazında nasıl yapılır?



Kentsel dönüşüm ada bazında nasıl yapılır?

Kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında riskli alanda tespit edilen riskli yapılar yıkılarak yerine yönetmeliklere uygun yapılar inşa ediliyor.


Bir yapının kentsel dönüşüm kapsamına girebilmesi için Bakanlık tarafından yetkilendirilen firmalar tarafından "risklidir" raporunun alınması gerekiyor. Kentsel dönüşüm projesi, bireysel olarak yapılabildiği gibi, ada bazında da yapılabiliyor.


6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun Madde 6’da geçen “Bu çerçevede, parsellerin tevhit edilmesine, münferit veya birleştirilerek veya imar adası bazında uygulama yapılmasına, yeniden bina yaptırılmasına, payların satışına, kat karşılığı veya hasılat paylaşımı ve diğer usuller ile yeniden değerlendirilmesine sahip oldukları hisseleri oranında paydaşların en az üçte iki çoğunluğu ile karar verilir.” hükmü yer alıyor. 

Buna göre, bireysel olarak yapılan riskli yapı başvurularında, 2/3 çoğunluğun sağlanması esas oluyor. Ancak, Afet Riski Altındaki Alanların Dönüşümü kapsamında olmayan bölgelerde; Belediyelerin 5393 sayılı Kanunun 73. Maddesi gereğince uygulama yapılıyor. 


Bu nedenle 3 te 2 çoğunluk burada geçerli olmuyor. Ada bazlı kentsel dönüşümde yüzde 100 anlaşma sağlanması gerekiyor.

 

Kentsel dönüşüm ve gelişim alanı

MADDE 73.- Belediye, kentin gelişimine uygun olarak eskiyen kent kısımlarını yeniden inşa ve restore etmek; konut alanları, sanayi ve ticaret alanları, teknoloji parkları ve sosyal donatılar oluşturmak, deprem riskine karşı tedbirler almak veya kentin tarihî ve kültürel dokusunu korumak amacıyla kentsel dönüşüm ve gelişim projeleri uygulayabilir.


Kentsel dönüşüm ve gelişim projelerine konu olacak alanlar, meclis üye tam sayısının salt çoğunluğunun kararı ile ilân edilir.


Kentsel dönüşüm ve gelişim proje alanlarında yıkılarak yeniden yapılacak münferit yapılarda ilgili resim ve harçların dörtte biri alınır.


Bir yerin kentsel dönüşüm ve gelişim proje alanı olarak ilân edilebilmesi için; o yerin belediye veya mücavir alan sınırları içerisinde bulunması ve en az ellibin metrekare olması şarttır.


Kentsel dönüşüm ve gelişim proje alanlarında bulunan yapıların boşaltılması, yıkımı ve kamulaştırılmasında anlaşma yolu esastır. Kentsel dönüşüm ve gelişim projesi kapsamında bulunan mülk sahipleri tarafından açılacak davalar, mahkemelerde öncelikle görüşülür ve karara bağlanır.



Kentsel dönüşümde 2/3 yasası!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön