28 / 03 / 2024

Kentsel dönüşüm Adıyaman'ı dönüştürmeli!

Kentsel dönüşüm Adıyaman'ı dönüştürmeli!

Kentsel Dönüşüm vaatleri lafta kalmamalı. Adıyaman, çarpık kentleşme nedeniyle kent görünümünü bir türlü kazanamazken, birinci derece deprem kuşağında yer alması da, yerleşim yerlerinin güvenirliğinin sorgulanmasına neden oluyor.



Kentsel dönüşüm, bu açıdan Adıyaman gibi kentlerde bir umut olmasına rağmen, kapsamlı proje üretilemiyor, yeterli destek alınamıyor. Oysa Adıyaman'da dönüşmesi gereken çok mahalle, çok yerleşim yeri var. 


2014 yılında Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığının daha önceki projeleri hızlandırarak, yerel yönetimlerle ortak başlattığı Kentsel Dönüşümden halen Adıyaman nasiplenemedi. 

Geçtiğimiz yıllarda Musalla Mahallesinde başlayan kentsel dönüşüm, halen devam ediyor. 

Ancak, daha kapsamlı verilen destekten Adıyaman nasiplenemedi. Bu konuda ne proje üreten oldu, ne destek isteyen. 


TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan. "18 milyon konutun 5.3 milyonunun dönüşüme ihtiyacı var. Bunların 3 milyonu, 2023'e kadar 50 yaş ve üzerine çıkacak. Bu da kentsel dönüşümü hızlandıracak, bundan kaçış yok" demişti. Turan'ın bu konuşmasından sonra, Adıyaman'da en ufak bir proje söz konusu dahi edilmemişti. 


Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Mehmet Ergün Turan, yerel yönetimlerle başlatılan büyük kapsamlı kentsel yenileme programı kapsamında 283 bin 20 konutluk gecekondu ve dönüşüm çalışmasının projelendirildiğini belirterek, "226 farklı bölgede 103 bin 873 konutluk ihale çalışması yapıldı. İhalesi tamamlanan 205 projede 90 bin 971 konutun yapımına başlandı. 128 bölgede yaklaşık 65 bin konutun inşası tamamlandı" demişti. 


Turan. 58. 59, 60 ve 61. hükümetler döneminde başlatılan Planlı Kentleşme ve Konut Üretimi Seferberliği çerçevesinde ülke genelinde başlatılan kentsel dönüşümün meyvelerini vermeye başladığını söyledi. Vatandaşların huzurlu ve mutlu şekilde, geleceğe güvenle bakarak yeni umutlar yeşertmesinin, kendini yaşadığı şehre ait, onun parçası gibi hissetmesiyle mümkün olduğunu vurgulayan Turan, * dönüşüm gerçekleştirilen yerlere bakıldığında bu^fl olumlu değişimin çok açık görülebildiğini jMm belirtti. 


Adıyaman Güne Bakış


Geri Dön