23 / 04 / 2024

Kentsel dönüşüm Adıyaman'ın en büyük sorunu!

Kentsel dönüşüm Adıyaman'ın en büyük sorunu!

Adıyaman Yeniyol Gazetesi köşe yazarı olan Hidayet Özdemir, bugünkü yazısında Adıyaman'da kentsel dönüşüm konusunu değerlendirdi. İşte o haber...



Kentsel dönüşüm Adıyaman'ın en büyük sorunlarından bir tanesidir. Bu sorun maalesef Adıyaman için kangren olmuş durumdadır. 


Adıyaman'da özellikle Mara mahallesi, Musalla mahallesi, Eskisaray mahallesi, Hocaömer mahallesi Alitaşı mahallelerinde bir an önce kentsel dönüşümün yapılması gerekmektedir. 


Malumunuz Adıyaman kadim bir şehir. Yıllara dayanan bir tarihe ve geçmişe sahiptir. Bu neden ile eski yerleşime sahip bir kenttir. Eski bir kent olması hasabiyle doğal olarak eski yapılara sahiptir. Sadece yapılar değil. Alt yapı ve yollarda eskidir. 


Yapılacak olan bir Kentsel Dönüşüm ile birlikte doğal olarak alt yapı değişecek. Yollar genişleyecek ve modem bir yapıya kavuşacaktır kentimiz. 


Bu saydığım mahallelerde yaşayan vatandaşlarımız olası bir kentsel dönüşüm nedeniyle evlerini yenileyememektedir. Maddi olarak da büyük bir külfet getireceğinden karşılayacak maddi güce sahip değiller. 


Bu neden ile devletin bir an önce buralara el atmasını beklemektedirler. Devletin el atması ile birlikte modern bir görünüme kavuşacak olan mahalleler daha çok gelişecek ve daha çok ilgi çekecektir. 


Biliyoruz ki belediyelerin tek başına yapabileceği bir iş değildir kentsel dönüşüm. Bakanlığın bu olaya bir an önce el atması gerekmektedir. 


Musalla  TOKİ  de ki kentsel dönüşüm gibi bir kentsel dönüşümünde olmaması lazım. Yani kaş yapayım derken göz çıkarmamak lazım. Vatandaş mağdur edilmemeli. Çünkü musalla da yapılan kentsel dönüşümde bir çok mağduriyetin yaşandığını hep beraber basından takip ettik. Vatandaş haklı olarak sesini yükseltti. Yapılacak olası bir kentsel dönüşümde oluşacak mağduriyetlerin önüne geçilmesi için ince elenip sık dokunması gerekmektedir. 


Bıı noktada başta belediye ve muhtarlıkların büyük görev üstlenmesi gerekmektedir. Vatandaşın mağduriyetine müsaade edilmemelidir. Oluşturulacak komisyonlarda belediye, muhtarlar ve vatandaşın da yer alması gerekmektedir. Yoksa oluşacak mağduriyetlerin önüne geçilemez. 


Yani benim iki daire evim ve 600 metre ekstra arsam var ise sadece dairelerim değil arsalarımın da göz önünde bulundurulması gerekmektedir. 


Yok efendim senin evin toprak 80 metre ben sana yarım daire vereyim hesabı yapılmamalı. Dayatma yapılmamalı. Tapusu olmayan vatandaşlar mağdur edilmemelidir. Veya tapusu az ama gerçekte daha fazla evi ve arsası olan vatandaşlarda göz ardı edilmemelidir. 

Kısaca yapılacak olan bir kentsel dönüşümde yerel yöneticilerin vatandaştan yana tavır almalarını dilerim. İnşallah vatandaşımız mağdur olmaz. 


Küçük bir not: ben Turgut reis mahallesinde oturuyorum ve bu saydığım mahallelerde benim ve ailemin bir karış toprağım bulunmamaktadır.



Hidayet ÖZDEMİR/Adıyaman Yeniyol Gazetesi


Geri Dön