28 / 03 / 2024

Kentsel dönüşüm Bursa'da kira fiyatlarını artırdı!

Kentsel dönüşüm Bursa'da kira fiyatlarını artırdı!

Bursa Hakimiyet Gazetesi köşe yazarı olan Kemal Göz bugünkü yazısında, kentsel dönüşüm kapsamına alınan evlerin kira fiyatlarının arttığını vurguladı.



Kiralık ev fiyatları kentsel dönüşüm ve Suriyelilerin göçü nedeniyle büyük artış göstermeye başladı. Kentsel dönüşümün etkisi ile konut değiştirmek zorunda kalan ev sahiplerinin geçici konut ihtiyacı da kiraların Bursa'da artmasına yol açtı. 


Özellikle Nilüferde kentsel dönüşümün yaşandığı mahallelerde satılık ve kiralık konut fiyatları deyim yerindeyse uçuşa geçmiş durumda. 


Bursa Emlak Müşavirleri Odası Başkanı Erdal Çelebi, dönüşüm yoğunluğunun yaşandığı bölgelerdeki fiyat artışının suni olduğunun önemle altını çiziyor. Bunun nedeni ise kira yardımı... 


Bildiğiniz gibi dairesi kentsel dönüşüm kapsamına alınan mülk sahibine aylık 800 TL kira yardımı yapılıyor. Kira fiyatlarının yüksek olmasının en önemli nedenleri arasında bu da yer alıyor. 


Nilüfer, Osmangazi ve Yıldırım'da site içerisindeki 3+1 dairenin fiyatı büyük değişkenlikler gösteriyor. Kentsel dönüşüm rüzgarıyla birlikte daha önce Nilüfer'de bin 200- bin 400 TL arasında olan kiralık daire fiyatları 2 bin TL'ye yükselmiş durumda. Osmangazi ve Yıldırım'da site içerisindeki 3+1 dairenin kirası ise bin ve bin 200 TL aralığında...


Mudanya'da deniz manzaralı evlerde kiralar, bin ile bin 600 lira arasında değişiyor. Denizi görmeyen yerlerde bu rakam bin liranın altına kadar düşebiliyor. 


Oda Başkanı Erdal Çelebiye göre fiyat artışlarının nedeni dönüşüm atağı. Evi dönüşüme giren konut sahibi 2 yıl kirada oturacağını düşünerek hareket ediyor. Yapılan 800 TL kira yardımını da hesap ederek ev sahibinin söylediği rakama razı oluyor. Genellikle arsa bulunmayan bölgelerde de fiyatlar yükseliyor. 


Bursa'da kira fiyatlarının yükselmesi ile birlikte satılık konut fiyatlarında da büyük artışlar yaşanıyor. 3+1 site içerisindeki bir dairenin fiyatı 280 bin TL'den başlayıp bir milyona kadar çıkabiliyor. 


Fiyat artışlarında diğer bir neden ise Suriyelilerin göçü. Özellikle Çarşamba bölgesinde yoğun şekilde Suriyeli aileler yaşıyor. Bu bölgede ise kira fiyatları 700-900 TL. 


Konuk fiyatlarının yükselişi böyle devam ederse kiracıları Eylül ayında zor günler bekliyor. Hepimizin bildiği gibi okulların açılmasıyla birlikte kiralarda büyük artışlar yaşanıyor. 



Kemal GÖZ/Bursa Hakimiyet


Geri Dön