18 / 04 / 2024

Kentsel Dönüşüm çalışmalarına başlanıyor!

Kentsel Dönüşüm çalışmalarına başlanıyor!

Büyükşehir'in, TOKI ve KIPTAŞ aracılığıyla birçok ilçede yürüttüğü kentsel dönüşüm projeleriyle, gecekondu alanları ve eskiyen yapılar, yerlerini sosyal donatılı modern binalara bırakıyor. Kentin



İSTANBUL Büyükşehir Belediyesi, haziran ayında Belediye Kanunu'nda yapılan değişiklikle, kentsel dönüşüm konusunda tüm yetkileri ele aldı. İBB, kanundan aldığı yetkiyle, konut alanları, sanayi alanları, ticaret alanları, teknoloji parkları, kamu hizmeti alanları, rekreasyon alanları ve her türlü sosyal donatı alanları oluşturmak, eskiyen kent kısımlarını yeniden inşa ve restore etmek, kentin tarihi ve kültürel dokusunu korumak veya deprem riskine karşı tedbirler almak amacıyla hummalı bir şekilde kentsel dönüşüm ve gelişim projeleri uyguluyor. İBB'nin  TOKİ  ya da KİPTAŞ aracılığıyla yürütülen "Kentsel Dönüşüm" projeleri şöyle:

OSMANLI MAHALLESİ

-Küçükçekmece'de "Ayazma-Tepeüstü Kent ve Yenileme-21. Yüzyıl Kent Vizyonu Projesi" ile gecekondular yıkıldı, 1.5 yılda 2 bin 640 sosyal konut yapıldı ve 1800 aile yeni evlerine taşındı. TOKİ, Halkalı'da da 2 bin 64 konut yaptı.
-Zeytinburnu Sümer Mahallesi Deprem Odaklı Kentsel Dönüşüm Projesi ile bölgeye toplam 1700 konut yapılacak.
-Çatalca'da Kaleiçi ve Ferhatpaşa mahallelerinde kentsel dönüşüm projesi uygulanıyor.
-Esenler Çiftehavuzlar Mahallesi'nde vatandaşların evleri, yeni evler için peşinat kabul edilerek yıkılacak.
-Esenyurt Mehterçeşme'deki 100 mülk sahibi ile anlaşılacak ve burada "Osmanlı Mahallesi" kurulacak. İstiklal ve Fatih mahallelerindeki evler de yıkılacak ve Roman vatandaşlara mahalle oluşturulacak.
-Eyüp'te Güzeltepe Mahallesi'ne bağlıBayramoğlu Çobançeşme mevkisine kentsel dönüşüm uygulanarak buraya vakıf üniversitesi kurulacak.

KARTAL'A İŞ KULELERİ

-Maltepe Belediyesi kentsel dönüşümü, 35 hektarlık alanı kapsayan yaklaşık 15 bin nüfuslu Başıbüyük Mahallesi'nde uyguluyor.
-Güngören'de Tozkoparan Kentsel Dönüşüm Projesi, 60 hektarı kapsıyor. Mülk sahiplerine, yıkılan evi için karşılıksız ev verilecek.
-Başakşehir'de "Kayabaşı Deprem Dönüşüm Projesi" sürüyor. TOKİ'nin yürüttüğü projede, 5 bin 100 konut yapıldı.
-Ataşehir Yenişehir Mahallesi Şerif Ali Çiftliği'ndeki kentsel yenileme çalışmaları için hak sahipleriyle görüşmeler sürüyor.
-Kartal Kentsel Dönüşüm Projesi, 555 hektarlık bir alanı kapsıyor. Projede, ağırlıklı iş kuleleri, az sayıda konut, kültürel alan, opera evi, park, oteller, restoranlar, yat limanı ve marina olacak.
-Kadıköy Fikirtepe, Bağcılar, Sarıyer Derbent, Armutlu ve Karanfilköy, Üsküdar, Ümraniye, Sultanbeyli, Tuzla'da kentsel dönüşüm için çalışmalar sürüyor.

Surlara uygun evler yapılıyoR

İSTANBUL Büyükşehir Belediyesi, Fatih Belediyesi ve TOKİ'nin birlikte gerçekleştirdiği 'Sulukule Kentsel Dönüşüm Projesi'nde temel atıldı. TOKİ tarafından tarihi surlara uygun, çağdaş standartlarda inşa edilecek konutlar ve sosyal donatı alanlarının 1.5 yılda tamamlanması hedefleniyor. Yaklaşık 91 bin metrekare büyüklüğe sahip Sulukule bölgesinde yeşili ve sosyal donatı alanları bol, çevre düzenlemesi yapılmış, modern bir yaşam merkezi kuruluyor.Yüzde 70 ile anlaşma yapıldı BEYOGLU'NDA başlayan "Tarlabaşı Yenileme Projesi", 213'ü tarihi bina olmak üzere toplam 278 yapıyı kapsıyor. Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan,"Tarlabaşı'nda terk edilmiş, yaşam yoğunluğunun.Bu kapsamda TOKİ tarafından tarihi Bizans surlarına uygun çağdaş standartlarda konutlar yapılıyor. Yapılacak binalar, Tarihi Yarımada Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ve Fatih İlçesi Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı kararlarına ve hedeflerine aykırı olmayacak. Ayrıca bu mahallelerle ilgili envanterde yer alan tescilli sivil mimari örnekleri de restore edilerek sosyal ve kültürel amaçlı olarak kullanılacak. İstimlâk çalışmalarında arzu eden vatandaşlara konut, arzu edenlere de arazilerinin bedelleri ödendi.

Yüzde 70 ile anlaşma yapıldı

BEYOGLU'NDA başlayan "Tarlabaşı Yenileme Projesi", 213'ü tarihi bina olmak üzere toplam 278 yapıyı kapsıyor. Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, "Tarlabaşı'nda terk edilmiş, yaşam yoğunluğunun minimumda olduğu, her an çökmeye hazır 278 binayı özellikle seçtik. Mülk sahiplerinin yüzde 70'i ile anlaştık. Anlaşmaya varamadığımız yüzde 30'a kamulaştırma davası açıldı" diyor.
HaberTürk


Geri Dön