28 / 03 / 2024

Kentsel dönüşüm destek kredisi nedir?

Kentsel dönüşüm destek kredisi nedir?

Kentsel dönüşümde, riskli alanlarda yer alan riskli binalarını tahliye eden hak sahiplerine devlet tarafından birtakım finansal destekler sağlanıyor. Peki, kentsel dönüşüm destek kredisi nedir? Nasıl alınır?



Kentsel dönüşüm destek kredisi nedir?

Kentsel dönüşümde, riskli alanlarda yer alan riskli binalarını tahliye eden hak sahiplerine devlet tarafından birtakım finansal destekler sağlanıyor.


Kentsel dönüşüm finansal destekleri arasında kentsel dönüşüm destek kredisi de bulunuyor. İlgili kanun ve yönetmelikler gereğince, Kanun kapsamında kredi kullanacak gerçek veya tüzel kişilerin bankalardan kullanacağı kredilere; Hazine Müsteşarlığının bağlı bulunduğu Bakanın teklifi üzerine Bakanlar Kurulunca belirlenen oranlarda Dönüşüm Projeleri Özel Hesabından karşılanmak üzere faiz desteği verilebiliyor.


Faiz desteği esasları ve faiz desteğinin geri ödenmesi ile ilgili esaslar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından şu şekilde açıklanıyor:


Faiz desteği esasları:

Bakanlık kendisine başvuran bankalarla protokol imzalar.

Banka, kredi başvurularını protokol hükümleri ve bankanın kredilendirme usul, esas ve mevzuatı çerçevesinde değerlendirir.


Banka kredi vermeyi uygun gördüğü hak sahiplerinin listesini Bakanlığa bildirir. Bakanlıkça başvuru 6306 sayılı Kanun kapsamında değerlendirilir.


Faiz desteğinden yararlandırılacaklar Bankaya bildirilir.

Faiz desteği sağlanacak krediler için bankalar tarafından talep edilecek ücret, sigorta ve benzeri giderler hak sahipleri tarafından ödenir.


Faiz desteği geri ödenmesi:

Bankalar tarafından sağlanacak kredilere verilecek faiz desteği ödemeleri, bankanın kullandırılan kredilere ilişkin taksit vadesi sonuna kadar hesaplanan ve her ay kendi kayıtlarına göre kesinleşmiş aylık faiz desteği tutarlarını Bakanlığa bildirmesini takiben Bakanlıkça hesaptan gerçekleştirilir.


Hak sahipleri tarafından geri ödemesi gerçekleştirilmeyen krediler için faiz desteği ödemeleri durdurulur.

Hak sahiplerinin bankalar ile yapılacak olan protokoller kapsamında kullanacakları kredinin anapara riski ile faiz desteği dışında kalan faiz ödemelerinden doğan risk tamamen bankaya aittir.




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Kentsel dönüşümde taşınma yardımı var mı?






Geri Dön