19 / 04 / 2024

Kentsel dönüşüm hızlanmalı!

Kentsel dönüşüm hızlanmalı!

17 Ağustos Marmara depreminin üzerinden 18 yıl geçmesine rağmen Türkiye'deki sağlam yapı konusu hala çözülemedi. Mar Yapı İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Robert Varon kentsel dönüşümün hızlanması gerektiğini vurguladı.



Binlerce can alan 1999 depreminden ders çıkarmaya çalışan Türkiye'de sağlam yapı konusunda hala istenilen düzeye kavuşamadı. Uzmanlar, bunun çaresinin kentsel dönüşümü hızlandırmak olduğunu söylüyor.


17 Ağustos 1999’da gece 3 sıralarında meydana gelen 7.4 büyüklüğündeki depremde 17 bin 480 kişi hayatını kaybetti. 35 bin 180 konut, 5 bin 770 iş yeri yıkıldı ya da ağır hasar gördü. 40 bin 757 konut, 6 bin 57 iş yeri orta, 45 bin 86 konut ve 6 bin 128 iş yeri de hafif hasarlı olarak kayıtlara geçti. Son dönemde de Bodrum başta olmak üzere Akdeniz bölgesinde sık sık depremler yaşanmaya başladı. Aradan geçen onca zaman akıllara depreme ne kadar hazırlıklı olduğumuzu ve 18 yılda ne kadar yol aldığımız sorularını getirdi.


İstanbul'da dayanıksız yapı çok

Mar Yapı İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Robert Varon, büyük Marmara depremi sonrası gerçekleştirilen çalışmalarda yeterli düzeye gelinemediğini aktardı. Kentsel dönüşümün hızlanması gerektiğini belirten Varon, “İstanbul’da hala ciddi oranda dayanıksız yapı stoğu var. Bu stoğun hemen dönüştürülmesi de beklenemez. Bu konular ekonomik ve sosyolojik bir çok etkene bağlı" değerlendirmesinde bulundu.


Hedefte 7,5 milyon konut var

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, önümüzdeki 15 yıl içerisinde tüm Türkiye’de riskli olarak gördükleri 7 buçuk milyon civarındaki yapıyı dönüştürmeyi hedeflediklerini söyledi. Özhaseki, “Bu yapılardan yılda İstanbul’da 250 bin konutu Anadolu’da da 250 bin civarında konutu yenilemeyi ve dönüştürmeyi düşünüyoruz. Bunun için de hedef yıl 2018. Her yıl 500 bin konutu değiştirirsek ve dönüştürürsek ortalama ülke ekonomisine 40 milyar dolarlık bir hacim oluştururuz” dedi.



Yeni Şafak


Geri Dön