26 / 04 / 2024

Kentsel dönüşüm için uzmanlar yetiştirilecek!

Kentsel dönüşüm için uzmanlar yetiştirilecek!

Birçok vatandaş kentsel dönüşüm projelerinde devletin sağladığı kolaylıklardan habersiz. Kentsel Dönüşüm Derneği Başkanı Hakan Çatalkaya, kiracıları ve ev sahiplerini bilgilendirmek için sertifikalı 'kentsel dönüşüm uzmanı yetiştirme programı' düzenleyece




Riskli binalarda oturan ve kentsel dönüşüm projelerinden yararlanmak isteyen birçok vatandaş devletin sağladığı kolaylıklardan habersiz. Kentsel Dönüşüm Derneği Başkanı Hakan Çatalkaya, kiracıları ve ev sahiplerini bilgilendirmek için sertifikalı 'kentsel dönüşüm uzmanı yetiştirme programı' düzenleyeceklerini açıkladı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı birçok ilde kentsel dönüşüm çalışmalarını sürdürüyor. Ancak, çıkan yasadaki haklardan vatandaşlar haberdar olmadığı için süreç yavaş ilerliyor. Sertifikalı uzmanlar, vatandaşları hakları ve prosedür konusunda bilgilendirecek.

Kentsel Dönüşüm Yasası olarak bilinen 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun çıkalı bir yıl oldu.
Çıktığından beri tartışma gündeminde olan yasayla birlikte riskli binada oturan ev sahiplerine bakanlık kredi desteği, emsal artırımı gibi birçok konuda destek veriyor. Ancak riskli binada oturan kiracılar ise haklarından habersiz. Kentsel dönüşüm yasası kapsamında riskli binada oturan kiracılara bakanlık tarafından bir defaya mahsus olmak üzere taşınma desteği adı altında geri ödemesiz 800 ile bin 800 lira arasında taşınma yardımı yapılıyor. Aynca riskli binada oturan ve yeni sağlam bir binadan ev almak isteyen kiracılara da yine bakanlık 100 bin liraya kadar yüzde 0,35 faizle kredi desteği sağlıyor. Kentsel dönüşüm yasasındaki kiracı haklarının tam olarak bilinmediğini belirten İstanbul Kentsel Dönüşüm Demeği Başkanı Hakan Çatalkaya, "Bakanlık bize bütçe verdi.
Biz de İstanbul'da 40 ilçe belediyesi ile görüşüp vatandaşlarla bilinçlendirme toplantısı düzenleyeceğiz." dedi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı birçok ilde kentsel dönüşüm çalışmalarını sürdürüyor. 17 Ağustos 1999 depreminin yıldönümünde ikinci toplu yıkımları gerçekleştiren bakanlık, bir taraftan da vatandaşı projeye dahil etmeye çabalıyor. Ancak yapılan kamu spotu çalışmaları ve örnek yıkımlar henüz beklenen bilinci oluşturmuş değil. Kentsel dönüşüm yasasının riskli binalarda oturanlar için çok avantajlı olduğunu belirten İstanbul Kentsel Dönüşüm Derneği Başkanı Hakan Çatalkaya. bunun tam olarak vatandaşa anlatılamadığını belirtiyor.

KİRACILAR HAKLARINI BİLMİYOR

Kendilerine daha ziyade ev sahibi kişilerin bilgi almak için müracaat ettiği bilgisini veren Catalkaya, yıkılacak raporu verilen riskli binalarda oturan kiracılann haklarını hiç bilmediğini kaydediyor. Dernek olarak bakanlığa bu konuyla ilgili proje sunduklarını ve kabul gördiigünü aktaran Çatalkaya, belediyelerin de bilinçlendirme toplantılarına sıcak baktığını dile getirdi. Şimdiden 5 ilçe ile bu konuda anlaştıklannı söyleyen Çatalkaya,"Böylece kafalardaki soru işaretlerini kaldırmış olacağız. Birçok belediye toplu dönüşüm projesi üretmek istiyor. Bu toplantılar da bunun için zemin oluşturacak." dedi. Catalkaya. yetişmiş eleman sıkıntısı yaşanmaması için de demekte 'kentsel dönüşüm uzmanı yetiştirme programı' düzenleyeceklerini ve sınav sonucu başarılı olanlara bakanlık onaylı sertifika vereceklerini kaydetti.

Bu kişilerin kentsel dönüşümün çeşitli ayaklannda görev alacağını kaydeden Çatalkaya, sertifikalı uzmanlann bir kısmının konut sahiplerini ikna edeceğini. bir kısmının bürokratik işlemleri takip edeceğini, bazılarının da kentsel dönüşüm hakkında vatandaşa bilgi vereceğini sözlerine ekledi.

Zaman

Geri Dön