19 / 04 / 2024

Kentsel dönüşüm İmar Kanunu'na uygun hale getirilmeli!

Kentsel dönüşüm İmar Kanunu'na uygun hale getirilmeli!

SMD Yönetim Kurulu Üyelsi Hüsamettin Kaymakçı, "belediyeler yasasının 73. maddesine göre kentsel dönüşüm yapılıyor. Fakat İmar Kanunu'na uygun hale getirilmesi gerekli. Kentsel dönüşümün tasarım yönü çok önemli" diye konuştu.



İzmir Serbest Mimarlar Derneği, Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol'dan sonra Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu'nu ziyaret etti. SMD Yönetim Kurulu Üyeleri Tamer Aksüt, Hüsamettin Kaymakçı ve Emre Öztürk'ün katıldığı ziyarette, Başkan Selvitopu'na "Mimarların belediyelerde karşılaştığı sorunlar" ve "İzmir'de kentsel dönüşüm" başlığı altında iki rapor sunuldu.


Hüsamettin Kaymakçı, kentsel dönüşümün mahalle mahalle veya ilçenin bütünü gözetilerek yapılması gerektiğini belirtti. Kaymakçı "Kentsel dönüşümün şuandaki tam karşılığı inşaat sektöründeki mükellefin vergi avantajı halidir.  Kentsel dönüşüm eski yerlerin yıkılıp aynı tutumun daha düzenli bir şekilde, daha modern olarak yeniden dizayn edilmesidir. Yani eskinin tam karşıtıdır. Çürük dişlerin temizlenmesi gibi bir durum söz konusu. Devlet teşvik ediyor, vergi muafiyeti gibi bir takım muafiyetlerle depreme dayanıklı bina üretme gibi bir planı var. İyi gibi gözüküyor ama yeterli önem verilmiyor. Şimdi belediyeler yasasının 73. maddesine göre kentsel dönüşüm yapılıyor. Fakat İmar Kanunu'na uygun hale getirilmesi gerekli. Kentsel dönüşümün tasarım yönü çok önemli" diye konuştu. 


Ege Telgraf


Geri Dön