18 / 04 / 2024

Kentsel dönüşüm İstanbul'a değer katıyor!

Kentsel dönüşüm İstanbul'a değer katıyor!

İstanbul'un gerçek değerine ulaşabilmesinin yolu olarak "kentsel dönüşüm" olduğunu söyleyen Saral Bosphorus Genel Koordinatörü Rıdvan Kuru, "Kentsel dönüşüme Türkiye olarak hazırlanamadık. Birçok amatör firma bunu rezil etti" diyerek eleştiride bulundu.



İstanbul'un gerçek değerine ulaşabilmesinin yolu olarak "kentsel dönüşüm" olduğunu söyleyen Saral Bosphorus Genel Koordinatörü Rıdvan Kuru, "Kentsel dönüşüme Türkiye olarak hazırlanamadık. Birçok amatör firma bunu rezil etti" diyerek eleştiride bulundu. Saral Bosphorus Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı (GYD) Genel Koordinatörü Rıdvan Kuru, gayrimenkul ve kentsel dönüşüm projesi üzerine değerlendirmede bulundu. İstanbul'da gayrimenkul değerlerinin her geçen gün artış gösterdiğini belirten Kuru, İstanbul'un gerçek değerine ulaşabilmesinin yolu olarak "kentsel dönüşümü" işaret etti. Türkiye'de yatırımcıların artık korkmadığını ifade eden Rıdvan Kuru, "Türkiye ekonomisinin iyiye gidişi yatırımcıları endişelendirmiyor. Düşünün sektörde projeler fazlasıyla olurken, talep de bir o kadar var" dedi. "Gayrimenkul sektörü İstanbul'da çok büyük rant haline geldi" diyen Kuru, sektöre ilişkin şu açıklamalarda bulundu: "Sektör gün geçtikçe ileriye gidiyor ve yatırımcılar geçmişe göre daha fazla umutlu. Korkmuyor, çekinmiyor ve hedeflerini ortaya koyuyor. 3-4 sene öncesine kadar kırsal bölge olarak adlandırılan bölgelerde, şu anda büyük projeler gözümüze çarpıyor. Dezavantajlarımız da var tabi ki, bu da kentsel dönüşümü yanlış değerlendiren inşaat firmaları yüzünden kaynaklanıyor, istanbul içindeki çarpık yapılaşma devam etmektedir. Öncelikle olarak bunun önüne geçebilmek mesele. Bakanlık, Büyükşehir veya ilgili birimlerin yoğun mesaisiyle çözülecek bir iş. İstanbul değerli bir il. Ancak gerçek değerine ulaşmasının temel adımlarından biri bölgesel kentleşme. Bir yaka süper ötesi iyiyken, bir yakası çarpık yapılaşma olmamalı. Yatırımcısı, mülk sahibi, yöneticisi ve yetkilisi herkesin ortak paydada buluşması gerekiyor. Avrupa modelindeki gibi danışman firmaları şeffaf bir şekilde ele alması gerek. Bu şekilde İstanbul gerçek değerine ulaşacaktır."


RIDVAN KURU: KENTSEL DÖNÜŞÜM TAM ANLATILMIYOR' 

Kentsel dönüşüm üzerine kurulan amatör firmaların sektörde olumsuz bir algı yarattığını dile getiren Rıdvan Kuru, "Bu firmalar kentsel dönüşümün amacını rezil etti. Olumsuz bir algı ve korku yarattılar. Kentsel dönüşüme Türkiye olarak hazırlanamadık" ifadesini kullandı. Kentsel dönüşümün faydasını aktaran Kuru. "Kentsel dönüşümün esas amacı güvenlikli ve deprem yönetmeliğine uygun binalar inşa etmektir. Bunun yanı sıra sosyal donatı alanları ve otopark alanları. 20 yıllık planlara göre yapılmalıdır. Biz gayrimenkul danışmanlarının yanı sıra, imarların düşünceleri çok önemlidir. Lakin engellilere karşı projeler de yer olmaması toplumsal bir problemdir. Stratejik olarak bakıldığı zaman, bu sorunlar ancak ada bazlı kentsel dönüşümlerle çözülebilir. Yeni dönemde bu tarz projelere danışmanlık vermek istiyoruz" diye konuştu. 

 



Milat


Haber Gazete İstanbul'da şu şekilde yer aldı;


Saral Bosphorus Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı (GYD) Genel Koordinatörü Rıdvan Kuru ile çok artışılan emlak sektörünü masaya yatırdık. Sektörün bilinmeyen yönlerini gazetemize açıklayan ve kentsel dönüşüm hakkında farklı açıklamalarda bulunan Kuru, yatırımcının geçmişe göre daha umutlu olduğunu söyledi. Sektörün geleceğinin parlak olduğunu savunan Kuru, “Doğru zamanda doğru yatırım yapılması gerekir” tavsiyesinde bulunmayı da ihmal etmedi.


Saral Bosphorus’u tanıtır mısınız ?

Saral Bosphorus, gayrimenkul sektöründe tecrübeli bir ekip tarafından kurulmuştur. Yatırımlarda doğru planlama ve maksimum fayda sağlama konusunda bilgi ve birikimi sayesinde bireysel, kurumsal yatırımcıların ihtiyaçlarına yönelik projeleri geliştirmek ve proje süreçlerini yönetmek Saral Bosphorus’un görevidir. Saral Bosphorus, kurallardan asla taviz vermeden sektörde öncü olmayı amaçlamaktadır. Risk/kazanç analizleri, sektörel bağlantıları ve güvenilir iş ortakları ile Saral Bosphorus gayrimenkul sektöründe yeni bir iş modeli oluşturmuştur. Dinamik bir kadromuz var İstanbul’daki bir çok gayrimenkul firması var. Saral Bosphorus da bu firmaların öncü isimlerinden biri. 


Sizi farklı kılan özellikler nelerdir?

Emlak danışmanlığı çok basit bir iş gibi geliyor. Fakat için detaylarında danışmanlığını yapacağınız alanı benimsemeniz gerekmekte. Birçok gayrimenkul firmasında emekli olmuş veya ekip işini ortaya koymak istemeyen arkadaşlar var. Saral Bosphorus olarak biz öncelikle dinamik ve girişimci kadromuzla ilerlemek istiyoruz. Bu yönde yaptığımız yatırımlarda da takım işini ortaya çıkartmış oluyoruz. Müşterimize samimiyet ve dürüstlük de avantajlarımız arasında. Bu konularda da müşterilerimizden olumlu geri dönüşler almaktayız. O zaman doğru yoldayız demektedir.


Size göre yatırımcı nedir?

Saral Bosphorus olarak her müşteri bizim için yatırımcıdır. Sadece müşteride değil, kentsel dönüşüm ve inşaat danışmanlığı yaptığımız için her kesim bizim için yatırımcıdır. Konutun satıldıktan sonra da işlemlerimiz devam etmektedir. Mobilyadan dekorasyona, beyaz eşyadan ev içerisindeki tüm tadilatlara kadar işlemlerimiz yatırımcı isteğine göre şekillenmektedir.


Sektörün avantajları ve dezavantajlarından bahseder misiniz?

Kurumsal firmaların avantajları güvenilirlik ve işleyişteki şeffaflıktır. İnşaat firmalarına avantajları çok büyüktür. Satış ve satış sonrası olarak yapılacak bütün işlemlerde sorumluluklar Saral Bosphorus olarak karşılanmaktadır. Dezavantajları ise güvensiz bir ortam var. Yeni Emlak Yasası'nın yürürlüğe girmesini bekliyoruz. Emlak sektöründe yer alan firmalar o kadar çok fazla ki, zaman zaman sorun haline dönüştüğü konuşuluyor.


Sektörün bir standardı var mı, herkes emlak komisyoncusu olabilir mi?

Şu anda ciddi problemler oluyor. Bazı bölgelerde, haberlerde de okuyoruz yüksek tutarlarda ücretler yüzünden insanlar sağlıklarından olabiliyor. Biz emlak komisyonculuğu kısmında bunların yasalarda net ve kesin bir çözüm içerisine girmesi gerektiği düşüncesindeyiz. Tüm bu dezavantajların yanında bizler Saral Bosphorus ailesi olarak deneyimli ve eğitimli ekibimizle birlikte işimizi ciddiye alarak, basit birer emlak komisyoncusu olarak değil; 'Gayrimenkul Yatırım Danışmanları' olarak tüm müşterilerimize hizmet vermekteyiz.


Siyasi gelişmelerin sektöre etkisi var mı?

Siyaset ne yazık ki artık her sektörde etkili. 1 Kasım Genel Seçimlerinde dolar ve avro yu gördük. Bizim için sektördeki her şey döviz bazlı olduğu için maliyet artıkça konut fiyatları da artmakta. Fırsata çevirenlerde var tabi ki.


Yatırımcı neden sizi tercih etsin?

Farkındaysanız sektörün yerli yatırımcısıyız. Büyük firmalara danışmanlık yapıyoruz. Saral Bosphorus olarak 'Doğru zamanda doğru yatırım' stratejisinden yola çıkarak, müşterilerimizi çaresizlikten kurtarıyoruz. Satış öncesi ve sonrasında verdiğimiz hizmetlerle de vazgeçilmez hale geliyoruz.


Saral Bosphorus emlak ve gayrimenkul sektöründe sadece emlak komisyonculuğumu yapıyor yoksa farklı projeleriniz, çözüm ortaklarınız var mı?

Saral Bosphorus olarak emlak danışmanlığı da yapmaktayız. Proje danışmanlığı, finansal yönetim, inşaat ve dekorasyon hizmeti vermekteyiz. Kentsel dönüşüm üzerinde çözüm ortaklarımız bulunmaktadır. Bunların yanı sıra fizibilite çalışmalarında da ortaklık sağladığımız risk analiz raporlarında da mesai harcıyoruz. 


Gayrimenkul sektöründe internet mi daha mantıklı yoksa cam ilanları mı? Bosphorus olarak siz sosyal medyada neredesiniz?

Öncelikle yenilikçi ve dinamik bir genç ekip bu sektörde şart. Gençliğin olduğu yerde 'tecrübeden uzak' bir algı çıkıyor fakat, girişimcilik ruhuyla beraber biz bunu minimuma indirmeye çalışıyoruz. Yenilikçi yüzümüz, ilanlardaki kare kod sistemi gibi taraflarımız var ve bu yüzden internet sitemizden tutunda soysal medyaya bir hayli yatırım yapmaktayız ve yapacağımızı da temin edebilirim.



Dönüşüme hazırlanamadık

Biraz önceki konuşmanızda kentsel dönüşümde kısaca bahsettiniz. Aslında kentsel dönüşüm uzun uzun konuşulacak bir konu. Siz kentsel dönüşümü nasıl değerlendiriyorsunuz? Kentsel dönüşüme Türkiye olarak hazırlanamadık. Birçok amatör bunu rezil etti bile diyebiliriz. Fakat güzel projeler de var. Kentsel dönüşümün esas amacı güvenlikli ve deprem yönetmeliğine uygun binalar inşa etmektir. Bunun yanı sıra sosyal donatı alanları ve otopark alanları, 20 yıllık planlara göre yapılmalıdır. Biz gayrimenkul danışmanlarının yanı sıra, imarların düşünceleri çok önemlidir. Lakin engellilere karşı projeler de yer olmaması toplumsal bir problemdir. Stratejik olarak bakıldığı zaman, bu sorunlar ancak ada bazlı kentsel dönüşümlerle  çözülebilir. Yeni dönemde bu tarz projelere danışmanlık vermek istiyoruz. 


Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Yılların vermiş olduğu tecrübe ile yeni projelere birlikte imza atalım. Saral Bosphorus, sizlerden aldığı olumlu eleştirilerle çalışmalarına devam ediyor olmanın mutluluğunu yaşıyor. Her geçen gün portföyünü genişleterek yeni projeleri hayata geçiren, doğru ve sağlıklı çözümler üretebilmek için araştırmacı ve seçici olmayı ilke edinmiştir. Biz tarafsız bir kuruluşuz. Bizler Saral Bosphorus çalışanları olarak,alıcının ve satıcının haklarını sonuna kadar korumak ve her türlü satılık, kiralık gayrimenkulleri, ekspertiz ederek gerçek değeri üzerinden sizlere sunum yapmayı ilke haline getirmiş bir kurumuz.


Kırsalda büyük projeler var

Gayrimenkul sektörü size göre İstanbul’da hangi aşamada ve sektör nereye doğru koşuyor?

Gayrimenkul sektörü İstanbul’da çok büyük rant haline geldi. Sektör gün geçtikçe ileriye gidiyor ve yatırımcılar geçmişe göre daha fazla umutlu. Korkmuyor, çekinmiyor ve hedeflerini ortaya koyuyor. 3­4 sene öncesine kadar kırsal bölge olarak adlandırılan bölgelerde, şu anda büyük projeler gözümüze çarpıyor. Dezavantajlarımız da var tabi ki, bu da kentsel dönüşümü yanlış değerlendiren inşaat firmaları yüzünden kaynaklanıyor. İstanbul içindeki çarpık yapılaşma devam etmektedir. Öncelikle olarak bunun önüne geçebilmek mesele. Bakanlık, Büyükşehir veya ilgili birimlerin yoğun mesaisiyle çözülecek bir iş. İstanbul değerli bir il. Ancak gerçek değerine ulaşmasının temel adımlarından biri bölgesel kentleşme. Bir yaka süper ötesi iyiyken, bir yakası çarpık yapılaşma olmamalı. Yatırımcısı, mülk sahibi, yöneticisi ve yetkilisi herkesin ortak paydada buluşması gerekiyor. Avrupa modelindeki gibi danışman firmaları şeffaf bir şekilde ele alması gerek. Bu şekilde İstanbul gerçek değerine ulaşacaktır.


Beşiktaş’ta konut fiyatları çok yüksek

Beşiktaş ve gayrimenkul...Bu iki unsurun ilişki boyutu nedir?

Beşiktaş’ta konut fiyatları bir hayli yüksek ve ne yazık ki inşaat firmaları bu durumu rant haline dönüştürmüş durumda. Kişilerin yaşam alanları, yaşam standartlarına göre değil de, yaşam alanını küçültüp daha çok daire çıkartma yönünde hazırlanır oldu tüm projeler. Buna karşılık ada bazlı projelerle sosyal donatım alanları ve eğlence alanları ortaya çıkabilir. Özellikle çocukların rahat ve güvenilir bir şekilde oynayabileceği oyun alanları yapılabilir. Tüm bu konular ile alakalı belediye başkanımız ve Büyükşehir Belediyesi imar komisyon biriminin ekstra mesai harcaması gerekmektedir.


Amaç ihtiyaca uygun çalışma yapmak

Saral Bosphorus Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı Beşiktaş Gayrettepe'de hizmet veriyor. Birçok firmanın prestijini kusursuz sergileyebildiği, kendini çok iyi ifade edebildiği mimari tasarımlar ile rakiplerinin arasından önemli oranda sıyrılan kurum amacını, "Saral Bosphorus olarak projelerinizde ihtiyacınıza uygun çalışmaları her alanda arzuladığınız şekilde hazırlayıp sunmaktır" şeklinde açıklıyor. Firma ayrıca Türkiye’de İstanbul başta olmak üzere, yatırımcıya çeşitli seçenekler sunarak herkesi kendileriyle iletişim kurmaya çağırıyor. 


Gazete İstanbul



Geri Dön