24 / 04 / 2024

Kentsel dönüşüm itiraz süresi!

Kentsel dönüşüm itiraz süresi!

Kentsel dönüşümde riskli yapı maliklerine tapu tarafından tebligat gönderiliyor. Kendisine yapılan tebliğten sonra maliklerin kentsel dönüşüme itiraz hakları doğuyor. Peki, kentsel dönüşüm itiraz süresi ne kadardır?



Kentsel dönüşüm itiraz süresi!

Kentsel dönüşümde riskli bina tespiti için maliklerden en az birinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca lisanslı büro, şirket ve üniversitelerden birine müracaat etmeleri gerekiyor.


Yapılan incelemeler sonucunda yapının riskli yapı olarak tespit edilmesi halinde raporu iki gün içinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürlüğüne gönderiyor.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürlüğünce rapor incelenir, raporda eksiklik varsa tamamlanması isteniyor. Yapı riskli yapı ise on iş günü içinde tapuya yapının riskli yapı olduğu bildiriliyor.  


Tapu Sicil Müdürlüğünce parsel sahiplerine, yapılarının riskli yapı olduğuna dair tebligat yapılıyor. Kendisine yapılan tebliğten sonra maliklerin kentsel dönüşüme itiraz hakları doğuyor. Peki, Kentsel dönüşüm itiraz süresi ne kadardır?


Kentsel dönüşüm itiraz süresi ne kadar?

Kentsel dönüşüm itiraz süresi 15 gün olup; Yapılan riskli yapı tespitlerine karşı malikler veya kanunî temsilcilerince 15 gün içinde, binanın bulunduğu ildeki çevre ve şehircilik il müdürlüğüne verilecek bir dilekçe ile itiraz edilebiliyor. 


İtiraz edilmesi halinde riskli yapı raporu üst heyetçe incelenerek nihayi karar veriliyor. 


Yapı riskli yapı ise yıkım yapılması için ilgili ilçe Belediyesine yazı yazılıyor. 



Kentsel dönüşümde yıkım kararına itiraz!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön