28 / 03 / 2024

Kentsel dönüşüm kapsamında 6,5 milyon bina yıkılacak!

Kentsel dönüşüm kapsamında 6,5 milyon bina yıkılacak!

Kentsel dönüşüm kapsamında farklı stratejiler belirleyen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Türkiye genelinde 6,5 milyon binanın yıkılacağını belirtiyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 2015 yılında kentsel dönüşüm adına yeni bir yol haritası belirledi.



Kentsel dönüşüm kapsamında farklı stratejiler belirleyen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Türkiye genelinde 6,5 milyon binanın yıkılacağını belirtiyor.  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 2015 yılında kentsel dönüşüm adına yeni bir yol haritası belirledi.  Bireysel dönüşümden alansal dönüşüme geçiş yapılmasıyla birlikte kira yardımlarıyla ilgili de farklılıklar yaşanacak. 


Sadece kendi evinde oturana kira! Daha önce bir kişi, kaç evi olursa olsun hepsi için ayrı ayrı kira yardımı alabiliyordu.  Şimdi ise kira yardımı artık sadece kendi evinde oturanlara 18 ay boyunca yapılacak.  


Alansal dönüşüm başlıyor 

Bireysel dönüşüm yerine belediyeler ile işbirliği halinde 4-5 bin konuta kadar çıkacak "alansal dönüşüm" olması planlanıyor. Bakanlığın 2015 stratejisine göre bu alansal dönüşümde belediyeler yeni projelere finansman sağlayabilecek.  Hürriyet'in haberine göre Bakanlık kentsel dönüşüm kapsamında vatandaşlara verilecek kira yardımlarıyla ilgili kuralları baştan aşağı yeniden düzenledi.  1 Ocak 2015 itibariyle uygulamaya giren yeni sisteme göre 6306 Sayılı Kanun kapsamında riskli yapı maliklerine sadece ikamet ettikleri bir bağımsız bölüm için 18 ay kira yardımı yapılacak. Kira yardımı ödemelerinde riskli yapıda ikamet şartı aranacak. Malik, kiracı ve sınırlı ayni hak sahiplerinden sadece bu şartı sağlayanlara ödeme yapılacak. 


Gazete Anadolu


Geri Dön