29 / 03 / 2024

Kentsel dönüşüm kira yardımı ne zaman başlar?

Kentsel dönüşüm kira yardımı ne zaman başlar?

Kentsel dönüşüm projeleri kapsamında, riskli binasını yıktıran malik ve kiracılara devlet birtakım finansal desteklerde bulunuyor. Bu destekler arasında kira yardımı yet alıyor. Peki, kentsel dönüşüm kira yardımı ne zaman başlar?



Kentsel dönüşüm kira yardımı ne zaman başlar?


Kentsel dönüşüm kanunu; Afet riski altındaki alanlar ile bu alanlar dışındaki riskli yapıların bulunduğu arsa ve arazilerde, fen ve sanat norm ve standartlarına uygun, sağlıklı ve güvenli yaşama çevrelerini teşkil etmek üzere iyileştirme, tasfiye ve yenilemelere dair usul ve esasları belirliyor.


Kentsel dönüşümden ancak yapı malikleri ya da arsa malikleri faydalanabiliyor. Diğer ifade ile evinin tapusu olmadan ya da evinin bulunduğu arsaya ait bir tapuya sahip olunmadan malik niteliğinde olunmadığı için kentsel dönüşüm uygulamalarına başvuru yapamıyor. 


Kentsel dönüşüm projeleri kapsamındai eski, ekonomik ömrünü tamamlamış,  depremlerde hasar görmüş evler, 6306 sayılı Afet Riskli Yapıların Yenilenmesi Hakkında Kanun (Kentsel Dönüşüm Kanunu) ile yeniden inşaa edebiliyor.


Binanız hazırlatmış olduğunuz Deprem Risk Raporunun Bakanlıkça onayı ile riskli ilan edildikten sonra Kanuna göre binanız yıkılıyor. Binadaki herkes tapudaki hissesi oranında arsa hissedarı oluyor. 


Bu kapsamda, kentsel dönüşüm ile riskli binasını yıktıran malik ve kiracılara devlet birtakım finansal desteklerde bulunuyor. Peki, kentsel dönüşüm kira yardımı ne zaman başlar?


Kentsel dönüşümde kira yardımı başlama zamanı:

Riskli olarak tespit edilen yapı için hazırlanan "Deprem Risk Raporu" Bakanlık tarafından onaylandıktan sonra vatandaş, kira yardımı için başvuruda bulunabiliyor. 


Kira yardımı için başvurular Bakanlık İl Müdürlüğü'ne yapılıyor. Vatandaş devletin sunduğu Kentsel Dönüşüm Kredisi ile Kentsel Dönüşüm Kira Yardımından sadece bir tanesi kullanılabiliyor.

 

Yukarıda da belirttiğimiz gibi Deprem Risk Raporu Bakanlık tarafından onaylandıktan sonra Binadaki Mülk Sahipleri Kentsel Dönüşüm Kira yardımından yararlanabiliyor. 


Kentsel dönüşüm kira yardımı için neler gerekli?




Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön