24 / 04 / 2024

Kentsel dönüşüm kira yardımında bizzat oturma şartı var mı?

Kentsel dönüşüm kira yardımında bizzat oturma şartı var mı?

Kentsel dönüşümde riskli evini anlaşma yolu ile tahliye eden kimseler, başvuruları doğrultusunda kentsel dönüşüm kira yardımı alabiliyor. Peki, yeni düzenlemeye göre, kentsel dönüşüm kira yardımında bizzat oturma şartı var mı?



Kentsel dönüşüm kira yardımında bizzat oturma şartı var mı?

Kentsel dönüşümde riskli ev veya işyerini tahliye eden maliklere devlet birtakım finansal destekler sağlıyor. Bu destekler içerisinde kira yardımı da bulunuyor.


Kanunen anlaşma ile tahliye edilen uygulama alanındaki yapılar ile uygulama alanı dışındaki riskli yapıların maliklerine tahliye tarihinden itibaren konut ve işyerlerinin teslim tarihine veya ilgili kurumca belirlenecek tarihe kadar, mümkün olması hâlinde geçici konut veya işyeri tahsisi, mümkün olmaması hâlinde ise, Bakanlıkça kararlaştırılacak aylık kira yardımı yapılabiliyor. Başvurular il Müdürlüklerine yapılıyor.  İl Müdürlüğü talebi Bakanlığa iletiyor.


Aylık kira bedeli, her yıl Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayımlanan Tüketici Fiyatları Endeksi oranında güncelleniyor.


Yapılacak kira yardımının ilk beş aya kadar olan kısmı, taşınma masrafları da dikkate alınarak peşin olarak ödenebiliyordu. Ancak yapılan düzenleme gereğince 1 Ocak 2015 tarihi itibariyle bu uygulama da kaldırıldı.


Yapılarda kiracı veya sınırlı aynî hak sahibi olarak ikamet edenlere veya işyeri işletenlere, Bakanlıkça belirlenecek oranda defaten kira yardımı yapılabiliyor. Peki, kentsel dönüşüm kira yardımında bizzat oturma şartı var mı?


Kentsel dönüşüm kira yardımında bizzat oturma şartı..

1 Ocak 2015 itibariyle uygulamaya giren yeni sisteme göre 6306 Sayılı Kanun çerçevesinde riskli bina maliklerine sadece ikamet ettikleri bir bağımsız bölüm için 18 ay kira yardımı yapılacak. 


Kira yardımı tediyelerinde riskli yapıda ikamet şartı aranacak. Malik, kiracı ve sınırlı ayni hak sahibi olanlardan sadece bu şartı sağlayanlara ödeme yapılacak.


Buna göre birden fazla eve sahip olması halinde de en fazla 1 mesken için kira yardımı alınacak.


Kentsel dönüşüm kira yardımı bedeli 2015'te arttı!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön