19 / 04 / 2024

Kentsel dönüşüm kredi faiz desteği geri ödemesi!

Kentsel dönüşüm kredi faiz desteği geri ödemesi!

Devletin kentsel dönüşüm için yaptığı finansal destekler arasında kentsel dönüşüm faiz desteği yer alıyor. Peki, kentsel dönüşüm kredi faiz desteği geri ödenir mi? İşte, kentsel dönüşüm kredi faiz desteği geri ödemesi!



Kentsel dönüşüm kredi faiz desteği geri ödemesi!

6306 sayılı "Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi" hakkında kanun’un 5. maddesine göre; anlaşma ile tahliye edilen, yıktırılan veya kamulaştırılan binaların maliklerine, kiracılara ve yıkılan riskli bina da işyeri bulunanlara geçici konut veya işyeri tahsisi ya da bankalardan kullanılacak krediler için faiz desteği yapılabiliyor. 


Kira yardımı bedelleri her yıl Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından açıklanıyor. Nüfusu az olan illerde kira yardımı tutarı azalıyor. Kira yardımı bedelleri Türkiye İstatistik Kurumu'nun, tüketici fiyatları endeksi oranına göre güncelleniyor. 


Resmi Gazete'de 6306 sayılı Kanun kapsamında hak sahiplerince bankalardan kullanılacak kredilere sağlanacak faiz desteğine ilişkin kararda değişiklik yapılmasına dair karar yayımlandı. Peki, kentsel dönüşüm kredi faiz desteği geri ödenir mi?


Bankalar tarafından sağlanacak kredilere verilecek faiz desteği ödemeleri, bankanın kullandırılan kredilere ilişkin taksit vadesi sonuna kadar hesaplanan ve her ay kendi kayıtlarına göre kesinleşmiş aylık faiz desteği tutarlarını Bakanlığa bildirmesini takiben Bakanlıkça hesaptan gerçekleştiriliyor. 


Hak sahipleri tarafından geri ödemesi gerçekleştirilmeyen krediler için faiz desteği ödemeleri durduruluyor. 


Hak sahiplerinin bankalar ile yapılacak olan protokoller kapsamında kullanacakları kredinin anapara riski ile faiz desteği dışında kalan faiz ödemelerinden doğan risk tamamen bankaya ait oluyor. 


Kentsel dönüşüm kredi faiz desteği nasıl alınır?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön