29 / 03 / 2024

Kentsel dönüşüm kredisi kiracı hakları!

Kentsel dönüşüm kredisi kiracı hakları!

Kentsel dönüşüm ile yıkılacak riskli binalarda kiracının olması durumunda, kiracı devlet tarafından yapılan kira ve kredi yardımlarından faydalanabiliyor. Peki, kentsel dönüşüm kredisi kiracı hakları nelerdir?



Kentsel dönüşüm kredisi kiracı hakları!

Kentsel dönüşüm çalışmaları ile şehirde yapılaşma açısından sorunlu olan alanların belirlenip, sağlıklı ve de yaşanılabilir hale getirilmesi amaçlanıyor. Bu kapsamında riskli alan ve riskli yapılar tespit ediliyor. 


Kentsel dönüşüm ile yıkılacak riskli binalarda kiracının olması durumunda, kiracının sahip olduğu haklar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan rehberde açıklanıyor.


Anlaşma ile tahliye edilen, yıktırılan veya kamulaştırılan binaların; malikleri, kiracıları ve sınırlı ayni hak sahibi olarak bu binaları kullananlar Kanun kapsamında yapılacak yardım ve desteklerden faydalanabiliyor. 


Ancak, söz konusu yardım ve desteklerden faydalanabilmenin şartı olarak riskli binanın anlaşma ile tahliye edilmesi isteniyor.


Yukarıda da belirttiğimiz gibi, kiracı veya sınırlı ayni hak sahibi olarak en az bir yıldır ikamet ettiği tespit edilenlere konut, arsa veya dönüşüm projeleri özel hesabından kredi verilebiliyor.


Kentsel Dönüşüm Uygulama Yönetmeliğinin 14. maddesine göre; riskli yapıların maliklerine konut verilmesinden sonra arta kalan konut bulunuyor ise, riskli yapılarda kiracı veya ayni hak sahibi olarak en az bir yıldır ikamet edenlere konut verilmesi için sözleşme yapılabilir.


Yine aynı yönetmeliğin 15. maddesine göre, arsa payları 2/3 çoğunluğa veya Bakanlığa satılan kişilere Bakanlıkça uygun görülmesi halinde, 14. madde çerçevesinde konut verilmesi mümkün oluyor.


Kentsel dönüşüm kira yardımı şartları!



Geri Dön