19 / 03 / 2024

Kentsel dönüşüm kredisi ve kira yardımı başvuruları mecliste!

Kentsel dönüşüm kredisi ve kira yardımı başvuruları mecliste!

İzmir Milletvekili Ali Yiğit, kentsel dönüşüm kredisi ve kira yardımı başvurularına ilişkin soru önergesi hazırladı. Yiğit, hazırladığı soru önergesini Çevre Ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'ye iletti..



Kentsel dönüşüm kredisi ve kira yardımı başvuruları mecliste!


İzmir Milletvekili Ali Yiğit, kentsel dönüşüm kredisi ve kira yardımı başvurularına ilişkin soru önergesi hazırladı. Yiğit, hazırladığı soru önergesini Çevre Ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'ye iletti.


Yiğit önergesinde "6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunun Uygulama Yönetmeliğine göre, riskli alanlarda, rezerv yapı alanlarında veya riskli binalarda yaşayan vatandaşlarımıza talepleri doğrultusunda 18 aya kadar kira yardımı yapılmaktadır. Aynı kapsamda riskli binada kiracı veya sınırlı ayni hak sahibi olanlara da bir defaya mahsus yardım yapılmaktadır. 


Yönetmelik hükümlerinden yararlanmak isteyenler İstanbul,  İzmir  ve Bursa'da Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü'ne, diğer illerde ise Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne başvurarak bu yardımları alabilmektedirler." diyerek bu bağlamda 5 soru sordu.


Yiğit'in soruları


1. Kısaca "Kentsel Dönüşümde Kira Yardımı" olarak adlandırılan 6306 sayılı kanunun uygulama yönetmeliği kapsamında bugüne kadar kira yardımı için kaç hak sahibi başvuruda bulunmuştur? Bu başvurulardan kaçı uygun görülmüş ve bu hak sahiplerine toplam ne kadar ödeme yapılmıştır?


2. 6306 sayılı kanunun uygulama yönetmeliğinin yürürlüğe girdiği tarihten bu yana İstanbul,  Ankara  ve İzmir'de kira yardımından yararlanmak için yapılan başvuru sayısı ne kadardır? Bu başvurulardan kaçı uygun görülmüş ve bu hak sahiplerine toplam ne kadar ödeme yapılmıştır? Uygun görülenlerin illere döre dağılımı nasıldır?


3. Kira yardım talepleri, başvuruda bulunulduktan sonra ne kadar sürede sonuçlandırılmaktadır? Bu talepler ile ödeme yetkisinin belediyelere devredilmesinin gerekçesi nedir? Bu doğrultuda belediyelere kadro ihdas edilecek midir?


4. 6306 sayılı kanunun uygulama yönetmeliği gereği bugüne kadar kentsel dönüşüm kredisi kullanımı için kaç başvuru yapılmıştır? Bu başvurular karşılığında kullandırılan kredi miktarı ne kadardır? Bu kredilerden İzmir'de yararlananların sayısı kaçtır?


5. Kentsel dönüşüm kredisi ve kira yardımı başvurusu ve ödemeleri açısından iller nasıl sıralanmaktadır? İzmir, başvuru ve kira yardımı açısından kaçıncı sıradadır?






Geri Dön