23 / 04 / 2024

Kentsel dönüşüm nasıl uygulanır?

Kentsel dönüşüm nasıl uygulanır?

Kentsel dönüşüm uygulamaları riskli alanda yer alan riskli yapılar üzerinde uygulanıyor. Riskli binasını yıktırarak yeni bina inşa etmek isteyenler ne yapmalı? Kentsel dönüşüm nasıl uygulanır?



Kentsel dönüşüm nasıl uygulanır?

6306 sayılı kanun; afet riski altındaki alanlar ile bu alanlar dışındaki riskli yapıların bulunduğu arsa ve arazilerde, fen ve sanat norm ve standartlarına uygun, sağlıklı ve güvenli yaşama çevrelerini teşkil etmek üzere iyileştirme, tasfiye ve yenilemelere dair usul ve esasları belirliyor.


Kentsel dönüşüm uygulamaları riskli alanda yer alan riskli yapılar üzerinde uygulanıyor. Riskli alan: Zemin yapısı veya üzerindeki yapılaşma sebebiyle can ve mal kaybına yol açma riski taşıyan, Bakanlık veya İdare tarafından Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının görüşü de alınarak belirlenen ve Bakanlığın teklifi üzerine Bakanlar Kurulunca kararlaştırılan alana deniyor.


Riskli yapı ise, Riskli alan içinde veya dışında olup ekonomik ömrünü tamamlamış olan ya da yıkılma veya ağır hasar görme riski taşıdığı ilmî ve teknik verilere dayanılarak tespit edilen yapıyı ifade ediyor.


Bir yapının kentsel dönüşüm kapsamında değerlendirilmesi için risk raporunun alınmış olması gerekiyor. Anlaşma yolu ile tahkiye edilen riskli yapı maliklerine birtakım haklar sağlanıyor.


Yıkılıp, yeni yönetmeliklere göre inşa edilecek yapılarda emsal artışlarına göre daha yüksek katlı binalar inşa edilebiliyor. Yapılacak bina ortak karar protokolü ile kimin hangi dairede oturacağı tespit edilmiş oluyor.


Emsal artışı olup olmayacağı, belediye imar birimi tarafından tespit ediliyor. İmar hakkı olan yapılar, mevcut binadan daha yüksek bir bina inşa edebiliyor.


Anlaşma sağlanan müteahhit firmalar, binayı inşa ederken mal sahipleri ile sözleşme imzalıyor. Bu sözleşmede müteahhite düşen pay ve hangi daireler olduğu tespit ediliyor.


Bu süreçte hak sahipleri bazı finansal desteklerden yararlanabiliyor. Bu desteklerin başında kira yardımı ve faiz desteği bulunuyor.


Kentsel dönüşüm tapu harcı muafiyeti!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com







Geri Dön