23 / 04 / 2024

Kentsel dönüşüm projelerine yabancı yatırımcı ilgisi!

Kentsel dönüşüm projelerine yabancı yatırımcı ilgisi!

Artan kentsel dönüşüm projeleri yabancıların Türkiye’deki yatırımlarının artmasını sağladı.Yıldırım, Türkiye genelinde gerçekleşen kentsel dönüşüm çalışmalarıyla gayrimenkul sektöründe olumlu gelişmelerin devam edeceğini vurguladı.



Artan kentsel dönüşüm projeleri özellikle birinci el konutlara ilgi gösteren yabancıların Türkiye’deki yatırımlarının artmasını sağladı. 2006 yılından bu yana kentsel dönüşüm projelerine destek veren Yıldırım Yapı Grubu’nun İstanbul’un merkezi Şişli’de satışları devam eden yeni projeleri Kuleli Evleri Poyraz II ve Kuleli Evleri Bomonti, Türk yatırımcıların olduğu kadar yabancı yatırımcıların da ilgi odağı oldu. Yıldırım Yapı Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Osman Yıldırım, Türkiye genelinde gerçekleşen kentsel dönüşüm çalışmalarıyla gayrimenkul sektöründe olumlu gelişmelerin devam edeceğini vurguladı.


Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre şubat ayında Türkiye genelinde birinci el konut sayısı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 16,6 artarak 47 bin 409 olurken, ikinci el konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0,1 azalış göstererek 54 bin 294 oldu. Yurt dışından talepler ise geçen yıla oranla yüzde 15,8 artış gösterdi. Yurt içinden ve yurt dışından hızla artan konut talebine şehirlerin normal gelişme hızında yanıt verememesi,  özellikle İstanbul’da markalı konut geliştiren çok sayıda inşaat şirketini kentsel dönüşüme dâhil etti.


Düşük faizler konut satışlarını artırıyor

Yaklaşık yarım asırlık birikimi ile Yıldırım Yapı Grubu, 2006 yılından bu yana kentsel dönüşüme destek veren firmalar arasında yer alıyor. Yıldırım Yapı Grubu, İstanbul’un merkezi Şişli’de hayata geçirdiği son projeleri Kuleli Evleri Poyraz I, Kuleli Evleri Poyraz II ve Kuleli Evleri Bomonti ile yepyeni yaşam alanları inşa ediyor. Kentsel dönüşüm projelerinin 2016'da artan konut satışlarına etkisi ve yeni projeleriyle ilgili değerlendirme yapan Yıldırım Yapı Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Osman Yıldırım; “Türkiye’de konut satışları her geçen gün artıyor. Son yıllarda sağlanan düşük faizli ve konut alımına teşvik edici fırsatlar yeni konutlara talebi olumlu yönde etkiliyor. Biz de Yıldırım Yapı Grubu olarak talebi azalan ikinci el konutları yeni bir mimari ile yeni bir yaşam alanına dönüştürüyoruz. Sağlanan bu fırsatlar ile yurtiçi dinamikleri her zaman canlı kalırken, yaşam kalitesini artıran bu projeler yurtdışı taleplerini de artırıyor” dedi.

2017’nin ikinci yarısına kadar 700 dairenin tamamlanacağı toplam bin 200 dairelik Bomonti projeleriyle özellikle yabancı yatırımcılar tarafından şimdiden büyük ilgi gördüklerini söyleyen Yıldırım, sözlerine şöyle devam etti. “Yabancı yatırımcılar özellikle birinci el konutlara ilgi gösteriyor. Bu nedenle de kentsel dönüşümle birlikte yenilenen yapılara daha çok ilgililer. TÜİK verilerinin de bizlere net bir şekilde gösterdiği gibi bu rakamların önümüzdeki yıllarda artarak devam etmesini bekliyoruz. Türkiye özellikle inşaat sektöründe uzun yıllar devam edecek bir ivme kazandı ve Türkiye’yi yabancı yatırımcılar için bir cazibe merkezi haline getirdi.”


Günümüze kadar otuz dört projeyi hayata geçiren Yıldırım Yapı Grubu, yeni konutlara artan talep ile birlikte kentsel dönüşüm alanındaki projelerinin sayısını önümüzdeki yıllarda da artırmayı hedefliyor. Gerçekleştirdiği projeleriyle İstanbul’un yeni çekim merkezi Bomonti’de yepyeni yaşam alanları inşa eden Yıldırım Yapı Grubu, 2017 yılında bin 100 dairelik yeni projesiyle Beyoğlu’na taşınmayı planlıyor. 

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) bu yılın şubat ayına ilişkin konut satış istatistiklerine göre Irak vatandaşları Türkiye’den 365 konut satın aldı. Irak’ı sırasıyla, 159 konut ile Kuveyt, 158 konut ile Suudi Arabistan, 141 konut ile Afganistan ve 88 konut ile Rusya Federasyonu izledi.


Geri Dön