19 / 04 / 2024

Kentsel dönüşüm PVC sektöründeki talebi artırır!

Kentsel dönüşüm PVC sektöründeki talebi artırır!

Pencere Üreticileri Kalite Birliği Derneği (PÜKAB) Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Kutlu, "Sektörün kentsel dönüşümle birlikte oluşan yeni konut arzı ile sektördeki kapı ve pencere talebinin artırır." dedi.



İnşaat alanında yaşanan gelişmeler doğrultusunda son 20 yıl içinde plastik inşaat malzemelerinde, özellikle plastik kapı ve pencere üretimi ve tüketiminde kayda değer bir artışın yaşandığını kaydeden Pencere Üreticileri Kalite Birliği Derneği (PÜKAB) Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Kutlu, plastik kapı ve pencere sektörünün yıllık üretim kapasitesinin ise yaklaşık 400 bin ton olduğuna vurgu yaptı. Sektörün kentsel dönüşümle birlikte oluşan yeni konut arzı ile sektördeki kapı ve pencere talebinin artıracağını belirten Kutlu, Türkiye'de kullanüan tahmini PVC tonajının pencere profilinde 400 milyon kilogram, dış pazara kanal ize edilen PVC'nin ise 180 milyon kilogramı bulduğuna dikkat çekti. Türkiye'de yıllık 4.1 milyon kapı ve 13.5 milyon adet PVC pencere üretiminin olduğuna dikkat çeken Kutlu, ithal pencere profilinin de 35 milyon kilogramı bulduğunu söyledi. Sektörde yaklaşık 110 bin kişinin istihdam edildiği bilgisini veren Kutlu, ihraç pazarları arasında ise Rusya, Irak, İran, Türk cumhuriyetleri, Afrika ve Balkan ülkelerinin yer aldığını ifade etti. 


"İnşaat sektöründe yüzde 5'lik büyüme bekleniyor" İnşaat sektörünün 2014 yüı ilk yarısında yüzde 3.8 büyüdüğü ve ekonomide uygulanan politikalar üe inşaat sektöründeki büyümenin yavaşladığını vurgulayan Kaan Kutlu, inşaat sektörünün 2014 yılını yaklaşık yüzde 4 büyümeyle kapattığını belirtti. Raporla ilgili ön değerlendirmelere göre ekonomide uygulanan iç talebi ^nırlayan politikaların konut satışlarını etkilediğini dile getiren Kutlu, "2014 yılının ilk yarısında konut satışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7.8 gerileyerek, yaklaşık 525 bin adet oldu. Yabancıların konut alımı ise aynı dönemde yüzde 62.5 arttı ancak 8 bin 500 adette kaldı" diye konuştu. Bu yıl ise inşaat sektörü ve inşaat malzemeleri sanayii açısından ılımlı büyümelerin gerçekleşeceğini söyleyen Kutlu, "Seçim yılı olması ile kamu altyapı yatırımlarının hızlanabileceği bir yıl olacak. 2015 yüında mevcut siyasi ve dış politik riskler çerçevesinde inşaat sektöründe yaklaşık yüzde 5, inşaat malzemeleri iç pazarında da yüzde 12'lik bir büyüme bekleniyor" yorumunda bulundu. 


Ayrıca, her yıl düzenlenen İstanbul Pencere, Cam ve Kapı Fuarı'm bu yıl mayıs ayında gerçekleştirdiklerinin altını çizen Kaan Kutlu, fuarın 110 bin metrekare sergileme alanında yapıldığmı belirterek, "30 ülkeden 696 firma ve firma temsilciliği katılımcı olarak fuarda hazır bulundu. 95 ülkeden yaklaşık 57 bin ziyaretçi sayısına ulaşan fuar, ziyaretçi sayısını geçen yıla göre yaklaşık 4 bin kişi artırdı. Ziyaretçiler ise ağırlıkla Rusya, Bulgaristan, Makedonya, İran'ın yanı sıra Sırbistan, Kosova, Irak, Tunus, Romanya ve Yunanistan'dan geldi. 

95 ülkeden gelen ziyaretçiler hem bu sektörün hem de fuarın uluslararası düzeyde önemini gösteriyor" dedi. Türkiye'de ise Marmara Bölgesi dışında İç Anadolu, Akdeniz, Karadeniz, Ege bölgelerinden de fuarın ilgi gördüğüne dikkat çeken Kutlu, şunları kaydetti: "Bu yıl, fuara gelenlerin yüzde 34'ü ilk defa bu fuara geldi. Pencere ve panjur sistemleri işi yapan ziyaretçilerin tercih ettiği fuarda cam, alüminyum, kapı sanayii ve kapı pencere aksesuarları sektörleri şeklinde devam ediyor." 


Dünya Sektörel


Geri Dön