25 / 04 / 2024

Kentsel dönüşüm Sakarya için önemli bir fırsat!

Kentsel dönüşüm Sakarya için önemli bir fırsat!

Müteahhitler Birliği Başkanı Kadir Savaş, "Kentsel Dönüşüm ilimiz için önemli bir fırsat olmalıdır. Çeşitli sebeplerle yıkılamayan, özellikle orta hasarlı binalar bu dönüşüm süreci içersinde yenilenmelidir" dedi.



Müteahhitler Birliği Başkanı Kadir Savaş, "17 Ağustos 1999 Marmara Depremini asla unutmamalı ve aynı şeyleri tekrar yaşamamak için bilimin ışığında gerekli tedbirleri almalıyız" dedi. 


ASLA UNUTMAMALI 

Sakarya Müteahhitler Birliği Başkanı Kadir Savaş i 7 Ağustos 1999 depreminin yıldönümü öncesi yönetim kurulu adına bir mesaj yayınladı. Başkan Kadir Savaş mesajında; "'17 Ağustos 1999 Marmara Depremini asla unutmamalı ve aynı şeyleri tekrar yaşamamak için bilimin ışığında gerekli tedbirleri almalıyız. Deprem bir doğa olay olarak kabul edilmeli takat denetimsizliğin neden olduğu olumsuzlukları 'kader' gibi değerlendiren yaklaşım terk edilmeli, zemine uygun yapı üretmenin depremi tehlike olmaktan çıkartacağı gerçeği görülmelidir" dedi. 


KENTSEL DÖNÜŞÜM 

1999 Marmara ve 2011 Van depremlerinde iyi bir sınav vermediğimizi söyleyen Savaş, şöyle devam etti: "Kentsel Dönüşüm ilimiz için önemli bir fırsat olmalıdır. 1999 depreminden bu yana çeşitli sebeplerle yıkılamayan, özellikle orta hasarlı binalar bu dönüşüm süreci içersinde yenilenmelidir. Depremin üzerinden 16 yıl geçmesine rağmen Sakarya'da 900 civarında hasarlı konut hala onarılmamıştır. Sakarya Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi onarım süresi sona eren hasarlı konutlar için yıkım kararı almış olmakla beraber kararının üzerinden üç yıl geçmiş olmasına rağmen karar henüz uygulanmamakla birlikte orta hasarlı konutların çoğında hala ikamet edilmekledir. Tüm bunlar dikkate alındığında Kentsel Dönüşüm süreci Sakarya Üniversitesi ve sivil toplum kuruluşlarının da katkısı ile en iyi şekilde değerlendirilmelidir." 


ÜZERİNDE DURMALI 

Kadir Savaş, sözlerini söyle sürdürdü: "1999 Depremini en ağır şekilde yaşamış bir il olarak konu üzerinde hassasiyetle durmalı, diğer illerin emsal gösterdiği bir cazibe ve yaşam merkezi olmalı. Yaşanan felaketlerden ders çıkartarak, canımızın. malımızın ve binalarımızın güvenliği için plansız ve kaçak yapılaşmadan kaçınmalı, deprem yönetmeliğine uygun hareket etmeliyiz. Bu vesileyle 17 Ağustosun yıldönümünde, depremde hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımızı rahmetle anıyor, böyle bir felaketin bir daha yaşanmaması temennisiyle, yakınlarına ve milletimize başsağlığı diliyorum" dedi.


Yeni Sakarya 



Geri Dön