26 / 04 / 2024

Kentsel dönüşüm Sarıyer'in en büyük eksikliği!

Kentsel dönüşüm Sarıyer'in en büyük eksikliği!

İstanbul Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, "Halkın istemediği hiçbir projeye imza atmam, uygulamam. Dünyanın en güzel kenti olan Sarıyer'i halkla beraber yönetmeye devam edeceğiz" dedi.



İstanbul Sarıyer'de 2 dönem üst üste seçilen tek belediye başkanı olan Şükrü Genç, "Halkın istemediği hiçbir projeye imza atmam" dedi.



En büyük eksiği nedir Sarıyer'in, yapmak isteyip de yapamadığınız ne var? 


Kentsel dönüşüme başlayamadık. Bu bende yaradır, bir türlü istediğimiz noktaya gelemedik. 


Neden, engel mi var önünüzde? 


Sarıyer dünyanın en güzel kenti. Bu güzel şehri halkla birlikte yönetiyoruz. Biz "Kentsel dönüşüm" yerine "Halkı yerinden etmeyen dönüşüm" diyoruz. Kentsel dönüşümü Sarıyer halkının hayatını burada devam ettireceği şekilde planlamak gerekiyor. Binalar yenilenecek ama kimse şehir dışına gitmek zorunda kalmayacak. Mahalle hayati aynen korunacak. Bu da kolay olmuyor maalesef. Bölge rant merkezi olduysa buradaki halk için olması lazım. Büyükşehir'in bu işin içine girmesi lazım. Girmemelerinin nedeni siyasi. 


Sosyal belediyecilik anlamında neler yaptınız? 


Kadına, çocuğa, engelliye, ihtiyacı olana her koşulda pozitif ayrancılık yapıyoruz. 2009'da seçildiğimizde bütün engelli temsilcilerini topladık, bizim belediye çalışanlarını da tribünlere oturttuk. Engellilerin engelsizleri eğitimi diye başladık işe. Dedik ki; "Siz bizden ne istiyorsunuz?" Dediler ki; "Biz ayn yol, ayn park istemiyoruz. Engelsizlerin kullandığı parkı kullanabilmek istiyoruz. Bizi yaşamın dışına atmayın, yaşamın içinde olalım." Şimdi 'Engelli Çocuk ve Aileleri Yardımlaşma Birimi miz var. Engellileri sabah evlerinden alıyoruz 16.00'ya kadar bizde kalıyorlar. Çocuk orada rehabilite oluyor ve sorunlan daha aza iniyor.

 

Kadın için ne yapıyorsunuz? 


Kadınlarla ilgili de sağlık projeleri var, el beceri projeleri var, eğitimleri ile ilgili projeler var, okuma-yazma kursları var. 10 bin okuma yazma bilmeyen kadınımız var. Açtığımız kurslarla bu sayılan giderek düşürmeye çalışıyoruz. Kadınlar Bilimsel çalışmalar yaptık, 5 bin öğrenciye burs veriyoruz ihtiyaç duyuracak, Çünkü köprülerle trafik sorununu asla çözemezsiniz. 


Sarıyer'i nasıl etkileyecek 3. köprü? 


Ciddi orman tahribatı, ağaç kryımı yapıldı. Bu durum hava kirliliği getirecek. İstanbul poyraz ile temizleniyor. Denizden gefen poyraz taze hava pompalarken şimdi egzcst gazı pompalanacak. Çevre ve hava kirliliği bizi çok ciddi bir anlamda etkileyecek. Olaya vakıf bir kişi olarak kahroluyorum ama bunun ötesinde yapabilecek bir şeyim yok. 


Sosyal yardımlarda ne durumdasınız? 


5 bin öğrenciye burs veriyoruz. Aylık 400 bin lira demek. Bunu 8 ay boyunca veriyoruz. Çocuk kreşleri ve Sanyer Akademinin yıllık 1.5 milyon dolar bir gideri var. Şimdi yaz geliyor, yaz spor okullanmızda en az 3 bin öğrenci hiçbir ücret ödemeksizin eğitim görecek. 


Denizcileşme projesi nedir? 


Halkın büyük kesmi yüzmeyi hala bilmiyor. Çocuklarımız denizden ve sudan korkuyor. Her yaz suda boğulma oranlarına bir bakın sayı korkunç. Biz Boğaz'ın incisi bir ilçe olarak işte bunun önüne geçmek istiyoruz. Denizi yeterince kullanamamamız büyük sıkıntı yaşatıyor. Sadece Sanyer'in değil ülkenin genel sorunu denizi kullanarrtamak. Denizcileşme projesi işte bu noktada çok önemli. Bu projenin içinde gençler, uzman dostlarımız var. Burada yüzme ve dalma dersleri verilecek, dalgıçlar yetiştirilecek. 

Bu da istihdamın artmasını sağlayacak. 


2019'da sizi tekrar görebilecek miyiz? 


Allah sağlık verirse 2019 değil, 2039'da da görürüz. Toplumda illa ki benim olmam gerekmiyor ama bu anlayışı ileride de çocuklanmızın da devam ettirmesi gerekiyor. 




Posta


Geri Dön