28 / 03 / 2024

Kentsel dönüşüm süreci nasıl işliyor?

Kentsel dönüşüm süreci nasıl işliyor?

Kentsel dönüşüm, bazı şartlara bağlı olarak, uygun bulunan yapılar için geçerli olan bir uygulamalar dizisidir. Buna göre çeşitli süreçler ile birbirine bağlı olan kentsel dönüşüm öncelikle yapı üzerinde söz sahibi olan ya da olanların kararı ile başlar



Pek çok avantaja sahip olan kentsel dönüşüm, bazı şartlara bağlı olarak, uygun bulunan yapılar için geçerli olan bir uygulamalar dizisidir. Buna göre çeşitli süreçler ile birbirine bağlı olan kentsel dönüşüm öncelikle yapı üzerinde söz sahibi olan ya da olanların kararı ile başlar. Kentsel dönüşüm kararının verilmesi ise yetersizdir. Bazen kişiler bu kararı alırken, bazen de yerel yönetimlerin girişimi ile bu süreç başlar. Ardından proje alanına ait harita, plan, jeolojik çalışma ve teknik verilerin analizi gibi bir dizi çalışma yapılır. Taşınmazların değer tespitinin yapılması ile birlikte, hak sahipleri ile görüşülerek ortak bir sonuca varılmaya çalışılır.


Ön protokol sonrasında ise yapılmış olan çalışmaların ışığında fizibilite analizi aşamasına geçilir. Piyasa şartlarının değerlendirilmesi, projelendirmenin detayları gibi hassas konuların bu aşamada görüşülmesi ile birlikte ise ana protokolün imzalanmasına geçer sıra. Ana protokolün imzalanması tek başına yeterli değildir. Bu aşamanın ardından hak sahipleri ile anlaşmanın esas alındığı muvafakat görüşmeleri yerel yönetimler tarafından sürdürülür. Uzlaşmanın sağlanması durumunda, kentsel dönüşüm alanının boşaltılmasına derhal başlanır. Mülkiyet devrinin gerçekleşmesi ile yeni yaşam alanının tesisine geçilir. Bu şekilde kentsel dönüşüm süreci başlamış olur. Hem bireysel olarak bina sahipleri hem de apartman sakinleri, genellikle bu sürece dâhil olmak isterler. Çünkü devlet mercileri tarafından sunulan pek çok kolaylık ve imkân söz konusudur.


Kentsel dönüşüm süreçleri, basit olmakla birlikte, bir bilen ile hızla gerçekleşebilen aşamalardan oluşur. Hatasız bir süreç için bilen kişilerin yönlendirmeleri ile bu sürece dâhil olmak en doğrusu olacaktır. Dolayısıyla siz de bu sürece dâhil olmak istiyorsanız, Startkey ‘in başarılı uzmanlarından yardım alabilirsiniz. Gayrimenkul sektöründe öncü isimlerden biri olan Startkey, sizin için en sağlıklı ve en avantajlı kentsel dönüşüm sürecini tesis edecektir. Sizin adınıza süreci takip ederek, hataların önüne geçecek olması ise tecrübeleri ile de sabittir. Hemen hemen her bölgede bir Startkey danışmanı ile karşılaşabileceğiniz için ise işiniz oldukça kolay. Daha dayanıklı ve daha yeni bir konuta kavuşurken, pek çok kolaylığa da sahip olmak için siz de bu imkândan faydalanmalısınız.


Geri Dön