29 / 03 / 2024

Kentsel dönüşüm süreci’nde binalarda mantolama zorunlu hale geliyor!

Kentsel dönüşüm süreci’nde binalarda mantolama zorunlu hale geliyor!

Kentsel Dönüşüm Süreci devam ederken, Binalarda Isı Yalıtımı Yönetmeliği'ne göre, 2000 yılından bu yana yeni yapılar için ısı yalıtımı yaptırma zorunluluğu bulunuyor. Binasına mantolama yaptırmayan dairesini satamayacak...




Binasına mantolama yaptırmayan dairesini satamayacak


Kentsel Dönüşüm Süreci devam ederken, Binalarda Isı Yalıtımı Yönetmeliği'ne göre, 2000 yılından bu yana yeni yapılar için ısı yalıtımı yaptırma zorunluluğu bulunuyor. Bu yönetmelik dahilinde yeni yapılan tüm binalar, ısı yalıtımlı olarak inşa ediliyor. Diğer yandan Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğinde, yeni yapılara Enerji Kimlik Belgesi alma zorunluluğu getirilirken, 2017 tarihine kadar mevcut tüm yapılar için de söz konusu belgeyi alma zorunluluğu bulunuyor. 


Binalarda Isı Yalıtımı Yönetmeliği'ne göre yeni yapılar için mantolama uygulaması zorunluluğu bulunuyor. Kentsel Dönüşüm Süreci kapsamında yeni yapılan tüm binalar, bu yönetmelik uyarınca ısı yalıtımlı olarak inşa edilmek zorunda.


Kentsel Dönüşüm Projesi ile birlikte ülke genelindeki 18 milyon konut stoğunun yaklaşık üçte birinin yeniden inşa edilmesi bekleniyor.  Bu durumda projenin inşaat sektörüne ve dolayısıyla da bir alt sektör olan yapı kimyasalları sektörüne büyüme yönünde katkısı tartışılmaz. Tabi Kentsel Dönüşüm uzun soluklu bir proje. Şu an yüzde 2 civarında olan büyüme rakamının yıllar içerisinde Kentsel Dönüşüm Projesi’nin etkisiyle daha da artacağı bekleniyor.  


Kentsel dönüşüm, yapıların dayanımı ve kalitesine çok büyük katkı sağlayacak. Yeni yapılacak olan konutların tümünün yasalar gereği ısı yalıtımlı olarak yapılması zorunluluğu bulunuyor. Bu uygulamanın inşaat sektörünün bir alt kolu olan ısı yalıtım sektörüne de büyük ivme kazandırması bekleniyor. Diğer taraftan yeni binalarda deprem dayanımı sağlamak üzere daha nitelikli ürünler kullanılacak. Bunların hepsinin inşaat sektörü ve alt sektörlerinde büyümeyi, ülkemizdeki konutların nitelik ve güvenlik açısından gelişmesini beraberinde getirmesi bekleniyor. 


Sürmeli: “Mantolamayla önemli enerji tasarrufu sağlanacak”

KYK Yapı Kimyasalları Yönetim Kurulu Başkanı Onur Sürmeli, Enerji ihtiyacının artışı karşısında, binalara getirilen mantolama zorunluluğunun büyük önem taşıdığını vurguladı. Sürmeli, “Isı yalıtımı konusu, kamuoyunun ilgi gösterdiğinden daha büyük önem taşıyor. Çünkü ısı yalıtımı sayesinde önemli oranda enerji tasarrufu sağlanarak dış borç açığının da azaltılmasına katkıda bulunulacak” diye konuştu. 

Onur Sürmeli ayrıca, mantolama zorunluluğunun Kentsel Dönüşüm Süreci kapsamında deprem riskine karşı da önemli bir tedbir olduğunu belirtti. Denetimsiz yapılaşma sonucu binaların şu anda “tam anlamıyla saatli bomba durumunda olduğunu” ifade eden Sürmeli, “Kentsel Dönüşüm

Projesi ile birlikte 18 milyon yapı stoğunun yaklaşık üçte birinin yeniden yapılması söz konusu olacak. Mantolama malzemeleri de bu süreçte talebin artacağı ve niteliği önem kazanacak ürünler arasında bulunuyor. Diğer taraftan yeni binalarda deprem dayanımı sağlamak üzere daha nitelikli ürünler kullanılacak. Bunların hepsinin inşaat sektörü ve alt sektörlerinde büyümeyi, ülkemizdeki konutların nitelik ve güvenlik açısından gelişmesini beraberinde getirmesi bekleniyor” diye konuştu. 


KYK Yapı Kimyasalları Hakkında

Türkiye’nin önde gelen yapı kimyasalları üreticileri arasında yer alan KYK Yapı Kimyasalları 2001 yılında kurulmuştur. Şirket, faaliyetlerini %100 yerli sermaye ve 220 çalışanıyla sürdürmektedir. KYK’nın merkezinin bulunduğu Eskişehir’in yanı sıra Adana, Diyarbakır ve Samsun’da da üretim tesisleri bulunmakta ve yıllık 600 bin tonluk üretim kapasitesiyle 20 ülkeye ihracat gerçekleştirmektedir. Ulusal ve uluslararası kalite belgeleri ile geniş bir ürün portföyüne sahip olan KYK, ürünleriyle yapılara değer katmayı, uzun ömürlü olmalarına katkı sağlayarak katma değer üretmeyi hedeflemektedir. Sürdürülebilir mükemmelliğe odaklı şirket, Ar-Ge departmanıyla da yenilikçi çalışmalara imza atmaktadır. Sektörel bilinçlendirmeyi hedefleyen sosyal sorumluluk projeleri kapsamında ise KYK Eğitim Tırı ile Türkiye’nin dört bir yanında eğitim faaliyetleri gerçekleştirilmekte, bu eğitimlerle her yıl 15.000 uygulamacıya eğitim verilmektedir. KYK Yapı Kimyasalları, “EFQM Mükemmellikte Yetkinlik 5 Yıldız” belgesini alan ilk ve tek yapı kimyasalları şirketi olma özelliğini taşımaktadır. 



Geri Dön