26 / 04 / 2024

Kentsel dönüşüm tarihi eser!

Kentsel dönüşüm tarihi eser!

Kentsel dönüşüm kapsamında riskli olan konutun tarihi eser olması durumunda süreç nasıl işleyecek? Tarihi eserler kentsel dönüşümde ne olacak? İşte kentsel dönüşüm tarihi eser esasları...



Kentsel dönüşüm tarihi eser!

Kentsel dönüşüm, kentteki sorunlu alanların belirlenip, sağlıklı hale getirilmesi amacı ile yeniden yapma çalışmaları anlamına geliyor.


Kentin dokusunu bozan sorunların giderilmesini hedefleyen kentsel dönüşüm; Bu şekilde de kaçak yapılaşmanın önüne geçilmesi, depreme dayanıklı olmayan, ekonomik ömrünü doldurmuş binaların yeniden yapılarak olası doğal afetler sonucu oluşacak zararların en aza indirilmesini amaçlıyor. 


Bu süreçte riskli olarak tespit edilen alanlar ve uygulama alanı dışında yer alan ancak yine riskli olarak tespit edilen yapılar yıkılarak yerine yeni binalar inşa ediliyor.


Vatandaşlar, riskli yapısını belirlemek için bakanlığın lisans verdiği kuruluşlara başvurabiliyor.


Yapılan tespit işlemlerinden sonra binanın ‘riskli yapı, riskli alan, rezerv alanı’ grubuna giriyorsa bina tebligattan 60 gün sonra yıkılacak.


Peki, kentsel dönüşüm kapsamında konutun tarihi eser olması durumunda süreç nasıl işleyecek? Tarihi eserler kentsel dönüşümde ne olacak?


Kanun kapsamında, dönüşüm alanında tarihî eser varsa, yapı risk teşkil ediyorsa ilk olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan "uygundur" görüşü alınacak.


Kentsel dönüşümde tapusuz evler!



Geri Dön