29 / 03 / 2024

Kentsel dönüşüm tüm Türkiye için gerekliliktir!

Kentsel dönüşüm tüm Türkiye için gerekliliktir!

Emlak yatırımının her dönemde karlı yatırım olduğu vurgusunda bulunan İZEKO Başkanı Mesut Güleroğlu, "beklemek her zaman kar getirmez, zarara da neden olabilir" uyarısında bulundu.



Türkiye'nin lokomitif sektörüleri arasında bulunan emlak sektöründe yaşanan gelişmeler, birinci el, ikinci el ve ipotekli satışlarda yaşanan son durum, kentsel dönüşüm ve daha birçok konuda değerlendirmelerde bulunan  İzmir  Emlak Komisyoncuları Odası (İZEKO) Başkanı. Mesut Güleroğlu, GÖZLEM aracılığıyla yatırımcılara ve ev sahibi olmak isteyenlere önerilerde bulundu. 


Sektörün nabzını yakından tutan Güleroğlu, Türkiye ve İzmir'de emlak sektörünün durgun ama düşüş kaybetmeyen bir ivmede olduğunu söyledi. 


Büyük işlere imza atacak müteahhit yok!

Türkiye'de yaklaşık iki yıldır birinci ellerde ciddi sıkıntılar olduğuna dikkat çeken Mesut Güleroğlu, "Arsa üretilmemesi, yer kalmaması, yeni alanlarının imara, konuta açılmaması nedeniyle bazı sektörde bazı sıkıntılar yaşanıyor. Yatırımcılar kentsel yenileme mantığıyla ikinci ellere dönmeye başladı. Kentsel dönüşüm ve kentsel yenilemeyi burada birbirinden ayırmak gerekiyor" dedi. 


İzmir'de kentsel dönüşüm konusunda gerçekleştirilen çalışmaları anlatan Güleroğlu şunları söyledi: "İzmir Büyükşehir ve Bayraklı belediyelerinin kentsel dönüşüm projeleri var ancak bu projeleri sahiplenecek büyük müteahhitler yok. Örneğin Bayraklı'da 3 emsal kentsel dönüşüm uygulanacakken hale eski binalar yıkılarak yerine yeni binalar yapılıyor. Düzenlemeler ada bazlı yapılmalı. Düzensiz yapılaşma önlenmeli. Belediyelerin arsa üretmeye çalışması, işi hızlandırması gerekiyor.  Her belediye kendi çalışması gereken alanı belirleyip, ada bazlı projeler hazırlanmalı. İzmir hala köy halinde bir yer." 


Planlama yapsınlar!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun 'dönüşümde fırsatçılara dikkat" açıklamasını yorumlayan Güleroğlu, "Rant ve kentsel dönüşüm ilişkisinin doğru orantılanması gereklidir. Sayın Kocaoğlu, rantın eşit dağıtılması ve halkın mağdur edilmemesini kast etmiştir. Burada da haklılar ancak planlama yapsınlar o zaman. Kentsel dönüşüm İzmir için olduğu kadar, Türkiye için de bir gerekliliktir. İzmir'in merkezinde arsa üretilmemesi ciddi sıkıntıdır. Bu nedenle yatırımcı da kentsel yenilemeye yükleniyor. Belediyeler ve Bakanlık bize görüş sorarsa her bölge için düşüncelerimizi söylemeye hazırız " dedi. 


En yüksek satış olan bölgeler 

İzmir'de emlakta en karlı ve en çok satışın yapıldığı bölgelerin, Buca, Menemen Seyrak olduğunu belirten Mesut Güleroğlu şöyle konuştu: "Buca ve Menemen Seyrek bölgelerinde 1+1'ler ilgi görmeye başladı. Buca şehrin içinde  olmasından ötürü daha çok ilgi görüyor. Yatırımcı bu tarafa yöneldi. Bölünen parçalanan ailelerin de  1+1, 2+1 evleri tercih etmeye başlaması bu bölgeleri kıymetli kıldı. Satışlarda ayrıca en fazla ipotekli satışlar gerçekleşiyor. İpotekli satış oranımız yüzde 80."


Artış bölgeyle alakalı

Yatırımcı için de, alıcı içinde bölgenin önemine dikkat çeken Güleroğlu, ev alırken fiyatların konumuna göre belirlendiğine işaret ederek, "Kentsel dönüşüme giren yerlerde örneğin, Karabağlar'da fiyatlar bu nedenle yükselme eğiliminde. Ayrıca yeni fuar alanı da bölgeye canlılık kattı. Yeni binalarda ciddi fiyat farkları oluyor. İkinci ellerde bölgesel farklılıklar devreye girmiyorsa fiyatlar çok yükselmiyor" dedi. 


En pahalı Narlıdere, en ucuz Hatay

İzmir'de konutun, konut alanlarının en pahalı olduğu yerlerin Narlıdere, Bostanlı, Mavişehir ve Karşıyaka olduğunu belirten Güleroğlu, en ucuz yerlerin ise Hatay, Yeşilyurt ve Torbalı, Ayrancılar olduğunu ifade etti. 


Parlayan bölge: Ayrancılar

Ayrancılar'a dikkat çeken Güleroğlu, "Bu bölgeye metronun geliyor olması büyük avantaj sağladı. Yatırım fazlalaştı. Toki'de yatırım yapmaya başladı. 2-3 yıl içinde Ayrcancılar ciddi rant sağlayacak. Tren kaçmış değil, hala garda biraz koşturmak gerekiyor" şeklinde konuştu. 


Beklenti zarara dönüşebilir

"Herkesin seçim üzerinde bir baskısı var. Bu doğru bir tavır değil. Herkes ne olacak beklentisinde seçim bitsin de öyle yatırım yapayım diye bekliyor" diyen Mesut Güleroğlu ev almayı düşünenlere tavsiyelerde bulundu: "Elinde parası olan faizler düşer mi diye bekliyor. Türkiye'de gayrimenkul asla zarar etmez. Beklenti bazen zarara dönüşebilir; o yüzden ellerini çabuk tutmalılar. Şirinyer Buca hareketli. Karabağlar, Menemen, Ulukent, Seyrek metronun geçtiği bölgeler şu anda avantajlı.  Bu bölgeler tercih edilebilir. Gayrimenkul alacaklar emlak komisyoncular odasına kayıtlı yerlerle irtibata geçmeliler ki herhangi bir sorunu aldatmaca yaşamasınlar. Sözleşme kapsamında ev alınmasını öneriyoruz."


Gözlem




Geri Dön