29 / 03 / 2024

Kentsel dönüşüm ve enerji politikaları mecliste konu oldu!

Kentsel dönüşüm ve enerji politikaları mecliste konu oldu!

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, iklim değişikliği ile mücadele kapsamında yürütülen çalışmalara ve kentsel dönüşüm ve enerji politikalarına ilişkin soru önergesi hazırladı..



Kentsel dönüşüm ve enerji politikaları mecliste konu oldu!


CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, iklim değişikliği ile mücadele kapsamında yürütülen çalışmalara ve kentsel dönüşüm ve enerji politikalarına ilişkin soru önergesi hazırladı. Özel, sorularını Çevre Ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'ye iletti.


Özel önergesinde "İklim değişikliği uluslararası anlaşmalarla da kabul edilen küresel bir çevre sorunudur. Bu kapsamda Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (BMİDÇS) imzalanmış ardından Kyoto Protokolü hazırlanmış ve yürürlüğe girmiştir. Ülkemiz bu uluslararası metinlere taraftır. Kyoto Protokolü 2020 yılında son bulacak ve 22 Nisan 2016 tarihinde imzalanan Paris İklim Anlaşması devreye girecektir." dedi. Özel bu anlaşmaları takiben ülkemizde iklim değişikliği konusunda yapılan çalışmalarla ilgili olarak 8 soru sordu.


Özel'in soruları


1. Kentsel dönüşüm sırasında yenilenen binaların kaç tanesi iklim değişikliğinin kaynağı olan karbondioksit emisyonlarını azaltmaya ve su tüketimini azaltmaya yönelik olarak tasarlanmıştır?


2. Kentsel dönüşüm sırasında yenilenen binaların kaçında hangi enerji verimliliği yöntemleri uygulanmıştır?


3. Yenilenebilir temiz enerji olan güneş enerjisi santrallerinin yerli teknolojili hale getirilmesi ve tamamen yerli üretiminin sağlanması için herhangi bir Ar-Ge çalışması yapılmakta mıdır? Yapılmaktaysa hangi kurumlar tarafından yapılmakta ve hangi aşamadadır?


4. Marmara Bölgesi’nde hangi ilde kaç adet kömürle çalışan termik santral projesinin ÇED raporuna olumlu karar verilmiştir ve kaç adetinin ÇED süreci devam etmektedir? Bu santrallerden kaçı ithal kömürle çalışacaktır? Bu bölgede hangi ilde hangi kömürlü termik santrallerin inşaatına başlanmıştır?


5. Kömürlü termik santraller için hazırlanan ÇED raporlarında buluna “Hava Kalitesi Modelleme” çalışmalarındaki verilerin doğruluğu, sonuçların tutarlılığı nasıl kontrol edilmektedir? ÇED raporlarında yer alan Hava Kalitesi Modellemesinin kontrolü için Bakanlıkta modelleme programı ve bu konuda yetişmiş personel bulunmakta mıdır?


6. Türkiye, Paris İklim Zirvesi’nde Paris Anlaşması’nın onaylanmasına destek vermiştir. Paris Anlaşması’nda dünya sıcaklığındaki artışın 2 0C ve mümkünse 1.5 OC’de tutulması hedeflenmektedir. Bu kapsamda kömürle çalışan termik santrallerin Türkiye’deki sayılarının azaltılması hedeflenmekte midir?


7. Mersin ve  Adana  Bölgesi’nde kaç adet kömürlü termik santralin ÇED süreci devam etmekte ve kaç adetine ÇED olumlu karan verilmiştir? Bunlardan kaç tanesi ithal kömürle çalışacaktır?


8. Çanakkale Şevketiye ilçesi ile Çanakkale Balıkesir sınırı arasında kalan bölgede yapılması planlanan kömürle çalıştan termik santraller nedeniyle kaç adet ağaç kesilecek ve kaç hektar orman arazisi yok olacaktır?




Geri Dön