29 / 03 / 2024

Kentsel dönüşüm ve suç ilişkisi inceleniyor!

Kentsel dönüşüm ve suç ilişkisi inceleniyor!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Bakan İdris Güllüce'nin talimatıyla kentsel dönüşümün yapıldığı yerlerde suç odaklarının dağılmasına bağlı olarak suç oranlarında yaşanan azalmaya ilişkin bir çalışma başlattı.



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 'kentsel dönüşüm ve suç' ilişkini gündemine aldı. Bakanlık, kentsel dönüşümün yapıldığı yerlerde suç odaklarının dağılmasına bağlı olarak suç oranlarında yaşanan azalmaya ilişkin çalışma başlattı. 


Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, suç örgütlerinin odaklandıkları semtlerde gerçekleştirilen kentsel dönüşümün suçun az alımına olumlu katkı sağladığım belirterek, "Bu bilimsel bir tespit, suç odağı olmuş, odaklanmış semtlerde kentsel dönüşüm yapıldıktan sonra suçun azaldığı biliniyor" dedi. Yurtdışında bunun örneklerinin bulunduğunu anlatan Güllüce, "Amerika'da, Meksika'da var bunlar. Geçmişte, deprem nedeniyle Japonlar kentsel dönüşümü çok yaptıkları için bu tip problemlerin çözümünü orada da görmüşler. Benim söylediklerim fizik problemi değil sosyolojik bir olay" diye konuştu. 


'Mahalle suçu ve suçluyu barındırmaz hale geliyor'


Meclis'teki sohbet toplantısında bu konuda dünyada yapılmış bilimsel çalışmalar bulunduğunu anlatan Güllüce, "Bir mahallede çok sayıda uyuşturucu satan, çok sayıda yanlış iş yapan insan varsa onları oradan uzaklaştırmadan orada kentsel dönüşüm yaptığınızda suçun azaldığını görüyorsunuz. Bunun tabii psikolojik sosyolojik sebepleri de var. Bununla ilgili araştırmalar da var. Enteresan bir şey ortam değişiyor, nüfus yoğunluğu artıyor, kendisinin yakalanabilirliği artıyor, yani polisin tespit edebilme şansı artıyor. Belki o mahalleye daha fazla teknoloji giriyor, o mahallenin ekonomisi biraz daha iyileşiyor ve içinde suçu ve suçluyu barındırmaz hale geliyor" dedi. Güllüce, bu konuda başlattıkları çalışmanın detaylarını şöyle anlattı: "Dostça bir çalışma yapılıyor yani profesör arkadaşlarım bu konuda çalışıyorlar. Bunu bilimsel bir çalışma ve rapor haline getirdiğimiz takdirde kamuoyuyla paylaşacağız. Çalışma yapılmasını istediğim arkadaşlarım bana 20-30 sayfalık raporlar hazırlıyorlar, okuyorum aklıma yatmayanları söylüyorum. Şimdilik çalışma bu düzeyde gidiyor."



Canan Sakarya / Dünya




Geri Dön