26 / 04 / 2024

Kentsel dönüşüm yapım süreci!

Kentsel dönüşüm yapım süreci!

Kentsel dönüşümde riskli olarak tespit edilen ve yıkılan bina için sıradaki süreç; "yeniden yapım süreci" oluyor. Peki, yeni bina nasıl inşa edilir? İşte kentsel dönüşüm yapım süreci...



Kentsel dönüşüm yapım süreci!

Kentsel dönüşümde riskli olarak tespit edilen ve yıkılan bina için sıradaki süreç; "yeniden yapım süreci" oluyor. Kanunen üzerindeki bina yıkılarak arsa haline gelen parsellerin malikleri tarafından değerlendirilmesi esas oluyor. Yapılacak uygulama kapsamında, malikler tarafından; 


-Parsellerin tevhit edilmesine

-Münferit veya birleştirilerek veya imar adası bazında uygulama yapılmasına

-Yeniden bina yaptırılmasına

-Payların satışına

-Kat karşılığı veya hasılat paylaşımı ve diğer usuller ile yeniden değerlendirilmesine karar verebiliyor.


Kentsel dönüşüm yapım süreci..

Bütün maliklerce oy birliği ile karar verilememiş ise; Toplantı süreci başlıyor.


-Riskli yapı değeri malikler tarafından, SPK değerleme kuruluşlarına tespit ettirilir.


- Maliklerden birinin istemi üzerine, bütün malikler toplantıya çağrılır.


- Toplantıda oybirliği ile anlaşmaya varılamazsa, yapılacak uygulamaya sahip oldukları hisseleri oranında paydaşların en az üçte iki çoğunluğu ile karar verilir.


- Alınan karar tutanağa bağlanır ve karara katılan maliklerce imzalanır. Bu karar, karara katılmayanlara ve toplantıya iştirak etmeyenlere noter vasıtasıyla tebliğ edilir.


- Tebliğde; 15 gün içinde kararı kabul, etmeyenlerin arsa paylarının anlaşma sağlayan diğer paydaşlara açık artırma usulü ile satılacağı, satış gerçekleşmezse Bakanlıkça Hazine adına alınacağı belirtilir.


-  Anlaşmaya katılmayan maliklerin bağımsız bölümlerine ilişkin arsa payları, Bakanlıkça rayiç değeri tespit ettirilerek -bu değerden az olmamak üzere- anlaşma sağlayan diğer paydaşlara açık artırma usulü ile satılır.


- Bu suretle paydaşlara satış gerçekleştirilemediği takdirde, bu paylar, Bakanlığın talebi üzerine, tespit edilen rayiç bedeli de Bakanlıkça ödenmek kaydı ile tapuda Hazine adına resen tescil edilir.


Paydaşların kararı ile yapılan anlaşmaya göre uygulama gerçekleştirilir.


Kentsel dönüşüm kira yardımında neler değişti?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön