29 / 03 / 2024

Kentsel Dönüşüm Yasası kapsamında otopark zorunluluğu geliyor!

Kentsel Dönüşüm Yasası kapsamında otopark zorunluluğu geliyor!

Otopark ve yürünemeyen kaldırım sorununu da çözmek isteyen bakanlık, tüm projelere otopark zorunluluğu getirecek



Kentsel Dönüşüm Yasası'yla ilgili yönetmeliklerde en önemli madde belediyeleri kapsıyor. "Ekolojik Planlama" başlığı altında yer alan, yenilenebilir enerjiyi kullanacak, açık ve ağaçlandırılmış geniş alanlara sahip, çevreye zarar vermeyen ve geri dönüşümde ileri kriterleri hayata geçiren projeler destek görecek.


Otopark ve yürünemeyen kaldırım sorununu da çözmek isteyen bakanlık, bu yönetmelikle bazı ara sokakları sadece yayaların hizmetine bırakmaya hazırlanıyor. Ayrıca tüm projelere otopark zorunluluğu getirecek. 


Yönetmelikte yer alacak en önemli unsur ise yeni yapılacak yerleşim alanlarında caddelerin yayaların hizmetine açılacak olması. Caddelerin kenarına gelişi güzel araba park etmenin önüne geçilmesi için ara sokaklar trafiğe kapatılacak. Yeni yönetmelik ile tüm belediyelerde bisiklet yolları, ilçe ve mahalle parkları zorunlu olacak. 


Kentsel dönüşümde binaların hangi kriterlere göre incelenip yıkılacağını düzenleyen yönetmeliği üniversiteler hazırlayacak. Bakanlık, İTÜ, Boğaziçi ve ODTÜ'lü akademisyenlerin hazırladığı yönetmeliği kabul ederken sadece ücretlendirme konusunda müdahalede bulunacak.


Kaynak: Sabah


Geri Dön