29 / 03 / 2024

Bakan Bayraktar: Kentsel dönüşümde kimse yerinden edilmeyecek!

 Bakan Bayraktar: Kentsel dönüşümde kimse yerinden edilmeyecek!

Bakan Bayraktar, Mütekabiliye Yasası ile Türkiye'den taşınmaz edinebilecek ülkere yönelik sınırın kalktığını, bu konuda tam yetkinin Bakanlar Kuru'nda olduğunu söyledi



Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, gayrimenkul sektörünün önemli sorunları arasında bulunan "mütekabiliyet"i kanunlaştırarak önemli bir aşamayı geçtiklerini, bundan sonraki oluşacak şartlar için yetkinin Bakanlar Kurulu'nda olduğunu söyledi.


Erdoğan Bayraktar, "Tapu Kanunu'nun 35. maddesindeki değişiklikle, taşınmaz edinebilecek ülkelerin belirlenmesinde karşılıklı şartı kaldırıldı. Bu ülkeleri ve edinim şartlarını belirleme yetkisi Bakanlar Kurulu'na verildi" dedi.


Dönüşüm peyder pey


Mütekabiliyet Yasası'nda "taşınmaz edinimi ve oturma izni" konusunun sürekli tartışıldığını ve bununla ilgili bir çözümün bulunması noktasında taleplerin de olduğunu belirten Bayraktar, "Taşınmaz edinimi ve oturma izni aynı mevzuat kapsamında yer alan konular değildir. Oturma iznine ilişkin hususlar İçişleri Bakanlığı'nın görev ve yetkisi içinde yer almakta, bakanlığımızın bu konuda bir düzenlemenin yapılması imkan dahili değildir. Esasen oturma izni konusu kural olarak taşınmaz edinimi konusuna paralel bir husus da teşkil etmemektedir.


Meclis'te yasalaşan Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun'la da birçok meselenin giderildiğine değinen Bakan Erdoğan Bayraktar, hızlı bir şekilde kentsel dönüşüm yapmak zorunda olan ülkemizde, TBMM'de kabul edilen Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile yeni yapılaşmanın önündeki mevzuat anlamındaki en büyük engel kaldırıldı, maliyeti karşılayabilecek ölçüde ülkede peyder pey dönüşüm yapılacak" dedi. 


Bayraktar, özellikle İstanbul Esenyurt'ta devam ettiğini söyledikleri kentsel dönüşüm çalışmalarında karşılaşılan emse sorunu konusunda da Belediye Kanunu'nı 73. Maddesi doğrultusunda yetkilinin ilgil belediye olduğunu kaydetti.


2B arazilerinde kentsel dönüşüm için riskli alan ilanı şartı


2B alanları üzerinde kentsel dönüşüm ilanı yetkisinin mevcut 5393 sayılı Belediye Kanu'nun 73. maddesi gereği, belediye mücavir alanı içerisinde belediyelerin yetkili olduğunu ifade eden Erdoğan Bayraktar bu alanlarda kentsel dönüşüm yapabilme konusunda da şöyle konuştu: 2B alanalarının Afet Riski Altındaki Alanların Dönüşümü kanunu gereğince 'riskli alan' olarak ilanı için bazı kanunda ve çıkarılacak uygulama yönetmeliğinde belirtilecek kriterleri sağlaması şartı aranacak. Belirlenecek şartları sağlayacak alanların 'riskli alan' ilanına dair talepler Bakanlar Kurulu'na sunulacak.


Kimse yerinden edilmeyecek


2B alanalrının satışında tek yetkilinin illerde defterdarlık, ilçelerde mal müdürlükleri olduğunu hatırlatan Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar, "Ancak Bakanlığımız tarafından proje yürütülecek alanlarda yerinde kentsel dönüşüm esas olmakla birlikte imkanlar dahilinde kimse yerinden edilmeyecek" dedi. Bayraktar, 2B arazilerinde üzerinde bulunduğu arazinin öncelikler kullanana satılmasının esas olmak kaydıyla, kullanana satın almaması durumunda arazinin 3'üncü şahıslara satılacağını dile getirdi.


Kazanılmış hak oluşturmaz


Bakan Erdoğan bu yapılarla ilgili, "Bu kanun hükümlerine göre taşınmazların hak sahiplerine doğrudan satılması, ilgilerine devredilmesi veya idare edilmesi ve bu taşınmazların tapu kütüklerindeki 2/B, kullanıcı ve muhdesat (arsa ve arazi üzerinde malikinden başka bir kimse veya paydaşlardan biri tarafından yapılan yapı) belirtmelerinin kaldırılması, bu taşınmazların üzerindeki imar mevzuatına aykırı yapılar bakımından kazanılmış hak oluşturmaz" diye konuştu.


Sözcü





Geri Dön