20 / 04 / 2024

CHP'li Gürsel Tekin: Kentsel dönüşüm kentsel kavgaya dönüşecek!

 CHP'li Gürsel Tekin: Kentsel dönüşüm kentsel kavgaya dönüşecek!

CHP eski Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, Afet Dönüşüm Yasası'nı topa tuttu



Milyonlarca İstanbullu'nun cezalandırılacağını öne süren Tekin'e göre kentsel dönüşüm tıpkı Sulukule'de olduğu gibi kentsel kavga çıkaracak. Yeni sürgünler yaratacak


Meclis'te kabul edilen Afet Dönüşüm Yasası'na CHP eski Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin'den ağır itirazlar geldi. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın AKŞAM'a yaptığı açıklamaları eleştiren Tekin, milyonlarca kentlinin dönüşüm mağduru olacağını ve kentsel dönüşüm sürgünlerinin ortaya çıkacağını söyledi. 


PARDON AKLIMIZA GELDİ DE: AK Parti 18 yıldır İstanbul'u yönetiyor. Neredeyse çeyrek asır kenti yöneteceksiniz sonra -pardon aklımıza kentsel dönüşüm geldi- diyeceksiniz. Şimdi bugüne kadar yapılan kentsel dönüşümlerin tamamı ranta dayalı dönüşüm oldu, İstanbullu'ya yönelik bir dönüşüm değil. Özellikle kamuya ait arazilerde... 99 depreminin ardından bir yasa çıktı. Kamuya ait  arazilerin deprem için kullanılması anlayışı vardı. Sayın Bakan'a soruyorum; TOKİ'nin başkanıydınız. İstanbul'da ve benzer bütün yerlerde Milli Emlak'a, vakıflara ait araziler ne oldu? Tamamı ranta kurban gitti. Belgeleri var. Şimdi de asıl İstanbullu'yu cezalandıracaksınız.

RANTSAL DÖNÜŞÜM FERMAN YASASI: Türkiye'de üçkağıtçı müteahhit gibi pek çok kavramla karşılaştık ama ilk kez kamu eliyle sahtekarlık yapıldığına şahit olduk. Ataşehir'de, Ataköy'de herkes planlara bakarak emlak konuttan daire adı. Sonra iktidar değişiyor. Ve o devlet o yeşil alanları ranta çeviriyor. Bu yasa Rantsal Dönüşüm Ferman Yasası'dır. Anayasaya, insan haklarına ve mülkiyet yasasına aykırıdır


ERENKÖY'DEKİ İKİTELLİ'YE GİDECEK: CHP olarak diyoruz ki, kentsel dönüşüm hayata geçsin ama sürgüne dayalı dönüşüm olmasın. Yasa; 'bina sakinlerinin 3'te 2'si dönüşümü kabul ederse yıkım yapılır' diyor. Vatandaş emekli ve parası yok, o zaman sürgüne mi gidecek? Örneğin burası Erenköy ve burada yüzyıldır oturan aileler var. Bunlar İkitelli'ye mi gidecekler? Bizim önerimiz ada bazında plan tadilleri yaparak ortaya çıkacak dikey rantla vatandaşın kendi binasını dönüştürebilmesidir. Yani yerinde kentsel dönüşüm. 


TIPKI SULUKULE'DEKİ GİBİ: Başbakan, Ayamama Deresi etrafını da yıkacaktı. Bir bina bile yıkılmadı. Başbakan'ın sözleri popülist yaklaşımdan başka bir şey değil. Binasını dönüştüremeyen sürgün edilirse kentsel kavga çıkacak. Örneğini Sulukule'de gördük. Oradaki Romanlar 70 km. öteye sürgün edildiler. Avrupa'da kentsel dönüşümün birinci önceliği sosyal yapının bozulmamasıdır.


Zana Yavuz / AKŞAM


Geri Dön